Cresterea economica „nu tine de foame”

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 10 februarie 2014

uk_tesco6

Performantele economice ale Marii Britanii nu „tin de foame” locuitorilor acestei tari, iar cresterea Produsului Intern Brut (PIB) nu se resimte in standardul de viata al oamenilor „de rand”, care isi duc viata de zi cu zi in Regatul Unit.

Romanii stabiliti pe meleaguri britanice sustin ca, in ciuda cifrelor pozitive raportate de analisti si a optimismului economistilor, traiul lor era mult mai bun in urma cu cinci ani, inaintea declansarii recesiunii din 2008. Iar studiile economice referitoare la nivelul de trai al populatiei confirma acest lucru…

Economia Marii Britanii a inregistrat cresteri record, in timp ce somajul a scazut brusc si surprinzator, au anuntat in ultimele zile ale lunii trecute mass-media si guvernantii de la Londra. Succesele economice au fost remarcate de reprezentantii Fondului Monetar International (FMI), iar Centrul pentru Cercetare Economica si a Mediului de Afaceri a prognozat ca, in urmatorii ani, Marea Britanie ar putea depasi performantele Frantei si Germaniei.

Salariile britanicilor sunt in declin, in timp ce nivelul standardului de viata al populatiei nu da semne de revenire. Oamenii spun ca toti acesti indicatori economici pozitivi vehiculati in ziare nu au adus nicio schimbare in viata lor cotidiana.

 

Crestere economica record

Marea Britanie a inregistrat in 2013 cea mai puternica crestere economica din ultimii 6 ani. Economia Marii Britanii a crescut anul trecut cu 1,9%, aceasta fiind cea mai puternica rata de expansiune inregistrata in regat din 2007.

In ultimul trimestru, Produsul Intern Brut al Marii Britanii a crescut cu 0,7% fata de trimestrul al treilea, respectiv cu 2,8% fata de perioada corespunzatoare a anului anterior. Este cea mai buna evolutie trimestriala inregistrata in Marea Britanie din 2008, au apreciat cei de la agentia Bloomberg, in ultimele zile ale lunii ianuarie.

Iar Fondul Monetar International a anticipat ca economia Marii Britanii va creste cu 2,4% in acest an si 2,2% in 2015.

 

Mai tari ca Franta si Germania

Marea Britanie ar putea deveni prima putere economica din Europa pana in anul 2030, conform prognozelor Centrului pentru Cercetare Economica si a Mediului de Afaceri (Centre for Economic and Business Research – CEBR), citate de BBC si The Telegraph.

Economia britanica ar putea sa o depaseasca pe cea germana in mai putin de doua decenii, ca urmare a cresterii continue a populatiei ceea ce va determina o dezvoltare economica accelerata in Regatul Unit, sustin reprezentantii CEBR, un institut de studii economice cu sediul la Londra.

Marea Britanie va depasi performantele economice ale Frantei in urmatorii cinci ani si pe cele ale Germaniei in anul 2030, se apreciaza in cel mai recent studiu intitulat Topul Mondial al Economiilor Nationale, realizat anual de CEBR.

 

Somajul scade peste asteptari…

Rata somajului in Marea Britanie a scazut pana la 7,1%, ca urmare a reducerii cu 167.000 a numarului persoanelor fara un loc de munca din aceasta tara, in ultimele trei luni ale anului trecut, informa BBC News in editia online din 22 ianuarie. Scaderea a fost una record, o asemenea diminuare a volumului somerilor inregistrandu-se ultima data in regat in 1997, conform aceluiasi articol care citeaza datele comunicate recent de Oficiul National de Statistica (ONS).

Cei mai multi analisti economici au fost surprinsi de scaderea anuntata referitoare la numarul persoanelor care nu au un loc de munca. Estimarile lor anterioare sugerau ca pragul de 7% al ratei somajului ar urma sa fie atins cel mai devreme la finele anului in curs.

Reprezentantii Bancii Angliei au recunoscut la randul lor ca nu se asteptau la aceasta evolutie pozitiva a pietei muncii.

„Crearea de noi locuri de munca si cresterea numarului persoanelor care muncesc constituie unele din principalele preocupari ale guvernului, in vederea consolidarii economiei nationale. In consecinta, consideram aceste cifre ca un semnal incurajator”, a comentat Esther McVey, ministrul pentru ocuparea fortei de munca din cabinetul Cameron, pentru BBC News.

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

O parere la “Cresterea economica „nu tine de foame””

  1. Vrei o “slujbă în Anglia”? Prea mulţi români nu ştiu ce-i aşteaptă, partea I | DISCERNE Spune:

    […] şi când nu ar şti că ţara este falimentară şi creşterea economică pe hârtie nu ţine de foame, mulţi se duc să îşi caute o slujbă din care să câştige şi să pună bani deoparte, fără […]

Spune-ti si tu parerea!