Creșterea economică, revizuită în scădere

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 10 iulie 2015

Institutul Național de Statistică a revizuit în minus cu 0,1 puncte procentuale creșterea economică înregistrată în primul trimestru, de la 1,6% la 1,5% față de ultimul trimestru al anului trecut și de la 4,2% la 4,1% comparativ cu primul trimestru din 2014.

Astfel, PIB estimat pentru primul trimestru a urcat cu 1,04 miliarde lei, la 175,89 miliarde lei prețuri curente, în funcție de datele ajustate sezonier. Totuși, creșterea în termeni reali a fost cu 1,5% față de trimestrul IV al anului trecut și cu 4,1% față de primul trimestru din 2014, se arată într-un comunicat al INS.

La estimarea precedentă a INS, PIB-ul se cifra la 174,85 miliarde lei prețuri curente, în creștere cu 1,6% față de T4 din 2014 și cu 4,2% față de T1 anul trecut.

Ca serie brută, PIB estimat pentru primul trimestru a fost majorat cu 909 milioane lei, de la circa 139,27 miliarde lei la aproape 140,18 miliarde lei, avansul în termeni reali menținându-se la 4,3% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Premierul Victor Ponta a comentat pe Facebook ultimele date ale Institutului Național de Statistică (INS) privind creșterea economică, raportându-se doar la datele care prezintă un avans și spunând că cei care văd doar dezastre peste tot nu fac decât „propagandă”.

„Vești foarte bune de la INS! În trimestrul I din 2015 avem creștere economică de 4,3% față de același trimestru din 2014 (serie brută), un PIB cu 1,5% mai mare față de trimestrul precedent! Din nou, o confirmare că avem printre cele mai bune rezultate din UE! Cei care văd «dezastre» peste tot nu fac decât propagandă – datele reale ne arată că economia se dezvoltă în mod susținut și ne îndreptăm spre o creștere record anul acesta! Ceea ce demonstrează că toate măsurile pe care le luăm sunt sustenabile!”, a scris Ponta pe Facebook.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!