Crin Antonescu, la Londra

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 23 iunie 2013

Vizita la Londra a presedintelui Senatului Romaniei, Crin Antonescu, reflectata pe larg de presa din Romania, a trecut neobservata de catre principalele cotidiene britanice.

Doar doua publicatii au publicat articole referitoare la agenda copresedintelui USL pe timpul vizitei sale oficiale in capitala Marii Britanii. Acestea au fost cotidianul The Guardian si website-ul de stiri politice politics.co.uk.

 

In apararea romanilor

Liderul PNL a participat la cea de-a 15-a reuniune a Asociatiei Senatelor din Europa, desfasurata in metropola de pe Tamisa in intervalul 13-14 iunie. Crin Antonescu a avut in aceasta perioada o intalnire oficiala cu vicepremierul britanic, liberal-democratul Nick Clegg.

„Oficialitati din Romania i-au impartasit lui Nick Clegg propria ingrijorare cu privire la manifestarile anti-imigratie din Regatul Unit”, titreaza cotidianul The Guardian, in editia de joi, 13 iunie. Presedintele Senatului a declarat ca este dezamagit de retorica folosita in UK cu privire la romanii din aceasta tara, amintind numeroasele contributii pozitive ale concetatenilor sai in regat, conform aceluiasi cotidian.

„Marea majoritate a celor aproximativ 100.000 de romani care traiesc pe teritoriul britanic au venit aici sa munceasca. Circa 85% dintre ei au un loc de munca stabil si permanent, iar acest procent este mai mare decat in randul imigrantilor de alte nationalitati. Cei mai multi au varsta sub 35 de ani. Iar printre ei se afla si peste 4.000 de medici si cadre medicale care muncesc in cadrul sistemului national de sanatate britanic (NHS)”, a spus Antonescu, citat de The Guardian, in cadrul intalnirii cu vicepremierul Nick Clegg.

„Romanii nu sunt nici infractori, nici profitori, asa cum ii eticheteaza Nigel Farage, liderul partidului nationalist UKIP, si sustinatorii sai. Dimpotriva, romanii isi platesc corect propriile obligatii fata de statul britanic, contribuind la economia acestei tari mai mult decat consuma din sistemul de beneficii si servicii sociale”, a adaugat liderul PNL, prezentat in The Guardian ca viitor candidat al USL la presedintia Romaniei.

Crin Antonescu a argumentat in discutiile purtate cu Nick Clegg ca, de la aderarea tarii in UE, la 1 ianuarie 2007, Romania a acceptat timp de sapte ani restrictiile ce au fost impuse cetatenilor sai cu privire la dreptul lor de a munci si trai in UK. „Suntem frustrati si ofensati sa vedem acum ca unii sugereaza ca limitarile impuse romanilor ar trebui sa continue pentru a preveni «valurile» imaginare de infractori needucati si nespalati care ar urma sa «inunde» Europa civilizata”, a mai spus Antonescu, citat pe website-ul politics.co.uk.

 

Clegg recunoaste contributia romanilor

Vicepremierul britanic a recunoscut, in intalnirea cu Crin Antonescu, contributia pozitiva a romanilor la economia UK, se arata in articolul publicat de The Guardian. Surse apropiate lui Nick Clegg au mai dezvaluit ca acesta a fost de acord cu profilul pozitiv facut comunitatii romanesti din regat de catre presedintele Camerei Superioare a Parlamentului de la Bucuresti. Politicianul britanic a subliniat, insa, ca guvernul de la Londra este nevoit sa condamne cu convingere imigrantii de orice nationalitate care vin in aceasta tara doar pentru a profita de sistemul britanic de beneficii sociale.

Acelasi cotidian aminteste si rezultatele unui studiu realizat de Institutul pentru Cercetari Economice si Sociale din UK. Conform acestora, Regatul Unit nu ar urma sa devina destinatia preferata a romanilor si bulgarilor, in 2014, odata cu eliminarea restrictiilor impuse cetatenilor celor doua tari in regat.

Un alt raport dat publicitatii in 12 iunie arata ca imigrantii stabiliti in statele dezvoltate ale lumii au un efect neinsemnat asupra sistemelor financiare din aceste tari. Sumele totale platite de straini sub forma de taxe sunt aproximativ egale cu cele solicitate de ei prin intermediul beneficiilor sociale, rezulta din raportul privitor la perspectivele migratiei internationale, publicat in 2013 de Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE).

Romania, cu o populatie de 0,3% din totalul locuitorilor lumii, asigura cel mai mare procent de imigranti raportat la propriul numar de locuitori, rezulta din datele prezentate in raportul citat in The Guardian. Cei mai multi imigranti stabiliti in statele dezvoltate ale lumii provin din India, China si Pakistan, conform aceleiasi surse.

„Per total, imigrantii nu produc un castig semnificativ in bugetele statelor pe care le populeaza, asa cum nu aduc nici pagube substantiale acestor tari. Ei se comporta, de altfel, intr-un mod asemanator cu populatiile autohtone din statele cu economie dezvoltata”, este concluzia raportului OCDE.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!