Crisis at Christmas caută voluntari români

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK, despre români pe data 12 decembrie 2015

uk_Crisis at Christmas_cauta voluntari romani

Un ONG britanic are nevoie de voluntari români care pot să ajute în programul dedicat persoanelor fără adăpost în perioada sărbătorilor de iarnă Crisis at Christmas. Organizația caritabilă Crisis a ajutat în anii trecuți multe persoane fără adăpost originare din România, care au ajuns să doarmă pe străzile Regatului Unit, dar, spun ei, bariera lingvistică este de multe ori o problemă în oferirea serviciilor și ajutorului necesar.

Crisis este o organizație națională britanică ce se ocupă în special de oamenii fără adăpost, și mai precis de persoanele fără familie și fără casă. Crisis încearcă să reintegreze aceste persoane în societate prin servicii de educație, intrarea în câmpul muncii, cazare și servicii medicale. În fiecare an, ONG-ul organizează Crisis at Christmas (Crisis la Crăciun), un program de opt zile care oferă ajutor, cazare, consultanță și divertisment persoanelor care se înscriu să participe.

Anul acesta, organizația are nevoie de un total de 13.000 de voluntari pentru rularea tuturor activităților propuse la nivel de țară. Persoanele fără adăpost din Londra, Birmingham, Newcastle, Coventry și Edinburgh vor primi mese calde, un schimb de haine, compania și ajutorul voluntarilor, dar și servicii medicale și consultanță specializată în domeniul muncii, cazării și ajutoarelor de stat.

—————————————

„Crăciunul poate să fie o perioadă de singurătate și izolare pentru cei care nu au ceva ce pot numi acasă. Anul acesta s-a văzut o creștere alarmantă în numărul celor care dorm pe stradă în Anglia, dar toți merită adăpostul, compania altora și ajutorul pe care mulți dintre noi le luăm de bune.”

Jon Sparkes, directorul Crisis

—————————————

 

Locație confidențială, înscriere necesară

uk_Crisis at Christmas_cauta voluntari romani8

„De aceea avem nevoie de compasiunea și dedicarea voluntarilor mai mult ca niciodată. Ajutând ca sărbătoarea Crăciunului să se întâmple pentru oamenii fără adăpost, voluntarii pot aduce un zâmbet pe fețele acestora, dar mai ales pot să îi pună pe calea schimbării, pot să aducă o perspectivă pozitivă în viața acestora prin serviciile oferite”, ne-a mai declarat Jon Sparkes.

—————————————

„Crisis at Christmas oferă un ajutor complex celor aflați în situații dificile. Oferim sprijin, companie, activități de divertisment, dar și servicii vitale cum ar fi analize medicale, pentru ca oamenii fără adăpost să poată avea un start mai bun în noul an.”

Agnieszka Lazarewicz, unul dintre voluntarii participanți la proiect

—————————————

 

trimiteri-sus-4

Voluntar la Metropolitan Police

De la voluntariat la un job full-time

Spaţiu gratuit la noul Centru Comunitar Român din Londra

Un job full-time, visul românului din UK

trimiteri-jos-4

 

Programul se desfășoară între 23-30 decembrie și anul acesta, Crisis va deschide mai multe centre față de anii trecuți. Acestea pot fi rezidențiale sau de zi, cu diferența că în cele rezidențiale se poate și dormi, deci este nevoie de voluntari și pe timpul nopții. În Londra vor fi deschise 10 centre în zone diferite, dar locația lor este confidențială și doar cei înscriși în program o vor afla. Cei care au nevoie de ajutor au posibilitatea să se înscrie online AICI sau să se prezinte la centrul Crisis din Shoreditch la adresa: Crisis Skylight London, 66 Commercial Street, London E1 6LT.

—————————————

„În vreme ce știrile îi prezintă pe refugiații din Africa și Orientul Mijlociu în drumul lor către Europa, Marea Britanie se confruntă cu un val crescător de persoane fără adăpost din Europa Centrală și de Est. Anul trecut, 2.695 de persoane din aceste țări dormeau pe străzile Londrei. Acest număr este cu 38% mai mare decât în 2010 și creșterea lui coincide cu schimbările legislative legate de acordarea beneficiilor, ajutoarelor și locuințelor sociale ale guvernului actual.”

Matthew Downie, director relații externe Crisis

—————————————

 

230 de români ajutați anul trecut

Activitățile ONG-ului se realizează în contextul în care numărul persoanelor fără adăpost a crescut semnificativ în ultimii ani. Din 2010, procentul la nivel național a crescut cu 55% și în ultimul an a crescut cu 14%, după cifre oficiale publicate de guvernul britanic. Statistica spune că 2.744 de oameni au dormit pe străzi în Anglia în oricare dintre nopțile anului 2014. Cel mai mare număr înregistrat într-o noapte anume a fost 7.581, doar în Londra. Capitala are și cel mai mare procent de creștere a numărului persoanelor fără adăpost: în cinci ani, numărul de persoane „homeless” s-a dublat.

În 2015, doar în perioada aprilie-iunie, un număr de 13.850 de persoane au fost înregistrate ca fără casă, o creștere de 5% în Anglia și de 10% în Londra față de aceeași perioadă a anului trecut. Mii de astfel de persoane sunt ajutate anual de Crisis at Christmas, care are ca scop modificarea statutului lor și repunerea lor în câmpul muncii sau în instituția de îngrijire necesară pentru a putea lăsa în urmă viața pe străzi. În 2014 programul a ajutat 4.562 de oameni fără adăpost din Londra, Edinburgh și Newcastle. Pentru derularea programului a fost nevoie de aproape 9.000 de voluntari, ne transmit cei de la Crisis.

„Monitorizarea și evaluarea noastră internă ne arată că în 2014, 3.781 de persoane fără adăpost au fost primite în centrele noastre din Londra, din care 1.193 au provenit din state din Europa Centrală și de Est (un procent de 30% din total). În ceea ce privește românii, s-au înregistrat 231 de persoane la aceste centre, iar din punctul de vedere al voluntarilor am avut 30 de voluntari care au indicat că vorbesc limba română. Aceștia au ajutat în diverse feluri și au avut roluri de voluntari generali și specializați”, ne transmite purtătorul de cuvânt al organizației.

 

Bariera lingvistică, înlăturată de voluntari

uk_Crisis at Christmas_cauta voluntari romani4

În acest context, ONG-ul își dorește să ofere servicii accesibile tuturor celor care nu stăpânesc limba engleză. De aceea, prezența voluntarilor din România este foarte importantă.

—————————————

„Cea mai mare barieră în calea programului este faptul că mulți români au probleme în a accesa serviciile noastre, pentru că nu cunosc limba engleză. De aceea avem nevoie de vorbitori de română, care se pot oferi voluntari în perioada Crăciunului ca interpreți și traducători pentru a-i ajuta pe oaspeții noștri să se bucure pe deplin de toate serviciile oferite de programul Crisis at Christmas.”

Agnieszka Lazarewicz, voluntar la Crisis

—————————————

ONG-ul îi îndeamnă pe toți cei care au posibilitatea să ofere din timpul lor să se înregistreze online, să contacteze organizația sau să transmită cererea lor mai departe.

Crisis are nevoie de serviciile voluntarilor pentru a ajuta persoanele fără adăpost să se reintegreze în societate. Românii din Birmingham, Coventry, Edinburgh și Newcastle sunt, de asemenea, invitați să ajute.

—————————————

Voluntari ROMÂNI, sunteți AȘTEPTAȚI!

 

Crisis at Christmas are nevoie de voluntari dintr-o suită de sectoare diferite. De la asistente medicale și dentiști la dresori de câini și artiști, oricine poate să ajute. Este necesară înregistrarea aici: Crisis Volunteer. Informații se pot găsi și aici: Volunteer for Crisis at Christmas in London.

Rolurile voluntarilor pot să includă:

  • voluntari generali – aceștia stau de vorbă cu invitații, servesc mâncare și se asigură că centrele sunt primitoare pentru invitați;
  • voluntari pe tura de noapte – aceștia oferă sprijin esențial pentru ca centrele să fie deschise non-stop în perioada sărbătorilor;
  • voluntari specializați – includ cadre medicale, frizeri, furnizori de mâncare, aceștia oferă servicii la care în general persoanele fără adăpost nu au acces;
  • voluntari logistică – aceștia conduc mașini, coordonează livrări și asigură servicii de traducere;
  • voluntari divertisment – includ muzicieni, artiști, antrenori de sport, aceștia își folosesc talentul pentru a încuraja și a înveseli invitații.

—————————————

 

Autor articol: Anamaria Sandra

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!