Cristian David, mită de jumătate de milion de euro

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 23 ianuarie 2015

Fostul ministru liberal de interne Cristian David a fost reținut, miercuri, de către DNA, în dosarul în care este acuzat că ar fi luat mită jumătate de milion de euro.

Cristian David a fost adus cu mandat, miercuri dimineață, la sediul DNA din Capitală, pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile din dosarul de corupție, în care este acuzat că ar fi primit mită 500.000 de euro, pentru a face intervenții ca un om de afaceri să primească titlu de proprietate asupra unui teren de 15 hectare din Buzău, transmite Antena 3.

DNA a anunțat ulterior, într-un comunicat remis presei, că procurorii „au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea, pentru 24 de ore, a inculpatului Cristian David, ministru al internelor și reformei administrative (în perioada 5 aprilie 2007 – 22 decembrie 2008), pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită”. Anchetatorii îl vor prezenta pe Cristian David în fața judecătorilor de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile. DNA mai menționează că în această cauză se efectuează acte de urmărire penală și față de alte persoane.

Cauza în care este urmărit penal fostul ministru se referă la fapte din perioada 2007-2008. Anchetatorii susțin că acesta ar fi primit mită 500.000 de euro pentru a face intervenții pe lângă prefectul de Buzău, ca un om de afaceri să primească titlul de proprietate asupra unui teren de 15 hectare din acest oraș.

„Fostul ministru ar fi luat banii pentru a-și exercita atribuțiile de îndrumare și coordonare a activității prefecților într-o modalitate care să asigure emiterea, de către comisia județeană, pentru stabilirea dreptului de proprietate, a titlului de proprietate asupra unui teren de 15 ha aflat în intravilanul municipiului Buzău.

Totodată, pentru a masca originea sumei primite cu titlu de mită și pentru a evita tragerea la răspundere penală, ar fi fost încheiate mai multe contracte de vânzare-cumpărare, având ca obiect tranzacții imobiliare fictive între persoanele implicate în săvârșirea infracțiunilor de corupție”, au explicat procurorii anticorupție.

 

Mită în sediul MAI

Surse judiciare citate de Agerpres au arătat că fostul demnitar ar fi primit 500.000 de euro în bani cash, prin intermediul directorului său de cabinet, Valeriu Robert Nițescu, chiar în sediul MAI. Se pare că suma de jumătate de milion de euro a fost retrasă, pe 1 februarie 2008, dintr-o bancă din București, iar în aceeași zi, Nițescu i-a înmânat banii lui David, la sediul Ministerului de Interne. Nițescu, care are calitatea de suspect în acest dosar, i-a promis omului de afaceri că va interveni la prefectul de Buzău, prin intermediul ministrului David, iar la scurt timp, Comisia Județeană Buzău pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate Asupra Terenurilor a emis titlul de proprietate asupra suprafeței de 15 hectare de teren.

Pentru intervenția sa, directorul de cabinet ar fi primit 1,1 milioane de euro, din care 500.000 de euro au ajuns la Cristian David.

Procurorul general a cerut, în noiembrie 2014, aviz de la fostul președinte al României pentru începerea urmăririi penale împotriva fostului ministru liberal de interne, iar Traian Băsescu a aprobat în scurt timp cererea procurorilor DNA.

 

Urmărit penal într-un alt dosar

Cristian David mai este urmărit penal de către DNA, pentru abuz în serviciu, uz de fals și fals în declarații, într-un alt dosar. Investigatorii suspectează că, în declarația de avere, David a consemnat în fals, la rubrica „venituri din alte surse”, primirea a 60.000 de euro, cu titlu de „restituire împrumut”, de la mama sa. Cristian David a deținut funcția de ministru de interne, din partea PNL, în perioada 2007-2008, în cabinetul Tăriceanu.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!