Cristian Ghinea, elementul surpriză al Guvernului

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 1 iulie 2016

Ministrul Cristian Ghinea a cerut Corpului de control să verifice ce contracte pe fonduri europene au firmele despre care DNA afirmă că deputatul Sebastian Ghiță „le controlează prin interpuși”. Echipa de control trebuie să verifice dacă au existat fraude și de ce nu s-a încercat recuperarea banilor plătiți până acum de stat.

„DNA Ploiești are o anchetă legată de firmele pe care domnul Ghiță le controlează prin interpuși. Eu am luat aceste firme pe care DNA afirmă că domnul Ghiță le controlează și am cerut Corpului de control să se uite în baza de date a Sistemului Unic de Management al Informației pentru Instrumentele Structurale (SMIS) cu fonduri europene să vedem ce contracte au avut”, a declarat Ghinea, luni, după audierile din Comisia pentru afaceri europene din Parlament. După ce va afla de ce Ministerul Fondurilor Europene nu s-a îndreptat împotriva acestor firme până acum pentru a recupera banii, Ghinea va sesiza DNA, dacă este cazul.

În replica, deputatul Sebastian Ghiță a lansat un atac dur la adresa lui Ghinea. „Cristian Ghinea nu înțelege nimic din ceea ce înseamnă mecanismul absorbției fondurilor europene. Un necunoscător al instituțiilor statului român și un nepregătit. E imposibil să fii un bun ministru dacă tu nu cunoști mecanismele naționale și pe cele din UE”, a replicat Ghiță.

DNA Ploiești l-a trimis în judecată, sub control judiciar pe cauțiune, pe Sebastian Ghiță, alături de foști șefi din Parchet și Poliție, în dosarul în care deputatul a fost scăpat de arestul preventiv de către colegii săi parlamentari. Ghiță este acuzat de două infracțiuni de dare de mită, cumpărare de influență, spălare de bani, șantaj, două infracțiuni de folosire, în orice mod, direct sau indirect, de informații ce nu sunt destinate publicității ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informații și conducerea unui vehicul fără permis de conducere.

De asemenea, Cristian Ghinea i-a răspuns public lui Victor Ponta, care, cu politețea sa dintotdeauna, l-a făcut „idiot”. „În realitate”, a explicat ministrul, „planul «idiot» (un proiect IT găsit la Palatul Victoria) fusese conceput în timpul guvernării Ponta.” „Mă face domnul Ponta idiot pentru că am făcut următoarea afirmație: «S-a luat o decizie la Ministerul Fondurilor de a se face un sistem informatic care să controleze complete fondurile europene, să nu se mai piardă dosare de evaluare cum se întâmplă acum, tocmai ca să nu vezi ce s-a făcut».” În mesajul postat pe Facebook, Victor Ponta a explicat situația în modul următor: „Deci nu facem sisteme informatice (pierzând miliarde de euro bani europeni) de frică să nu fraudeze licitațiile firmele de IT?!?! (…) Amice, ești idiot?”

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!