Criticați de Comisia Europeană

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 6 martie 2015

Corupţia şi fraudele din achiziţiile publice rămân o problemă în România, în timp ce incertitudinile legislative provoacă ineficienţă atât în sectorul public, cât şi în cel privat, se arată în Raportul de ţară pe 2015 al Comisiei Europene.

Dificultăţile din sistemul achiziţiilor publice sunt determinate de o combinaţie de mai mulţi factori. Între aceștia, lipsa de stabilitate şi fragmentarea cadrului legislativ, verificările deficitare din sistemul instituţional, calitatea concurenţei în achiziţiile publice şi capacitatea administrativă a cumpărătorilor din sistemul public, inclusiv capacitatea şi competenţa personalului care se ocupă de procedurile de achiziţii publice, atât la nivel naţional, cât şi local. Adoptarea strategiei pentru achiziţii publice este aşteptată să aibă loc în acest an.

„Tratarea problemei corupţiei şi a fraudelor în achiziţiile publice rămâne o provocare”, se arată în raport, potrivit Mediafax.

Ineficienţa administraţiei publice şi corupţia reprezintă o povară suplimentară pentru companiile din România, se mai arată în raport, în care este menţionat şi faptul că România este pe ultimul loc în UE în privinţa eficienţei guvernamentale, potrivit Băncii Mondiale.

De asemenea, corupţia şi ineficienţa birocratică a Guvernului sunt identificate de World Economic Forum ca principalele obstacole în calea competitivităţii României.

Pe lângă ineficienţa serviciilor administrative, România înregistrează un nivel scăzut al utilizării de către cetăţeni, de sub două cincimi dintre aceştia, a serviciilor online e-Government.

Potrivit datelor CE din 2014, gradul de utilizare a serviciilor e-Government pentru operaţiuni curente de afaceri este la nivelul cel mai scăzut din Uniunea Europeană, în timp ce în privinţa transparenţei guvernamentale, România se află pe penultimul loc, se arată în raport. Un alt factor care împovărează companiile este cadrul legislativ instabil.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!