Criza creştinismului britanic, salvată de credincioşii români

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 6 iunie 2014

Potrivit unui nou studiu publicat de The Guardian, imigranţii creştini care au ajuns în Marea Britanie din ţări precum România şi Polonia se numără printre factorii care contribuie la creşterea numărului de credincioşi care merg la biserică. Jurnaliştii britanici scriu că cele mai recente date arată o creştere în rândul bisericilor frecventate de persoanele de culoare dar şi a celor din noul val, aşa-numitele „noile expresii”.

Conform studiului realizat de Peter Brierley, a doua ediţie a UK Church Statistics urmând să fie publicată în curând, scăderea numărului de credincioşi anticipată pentru 2020 nu se va mai produce până în anul 2025.

————————————–

În condiţiile în care mulţi imigranţi provin din ţări creştine, numărul noilor persoane care frecventează bisericile existente este notabil, contribuind de asemenea şi la formarea a sute de biserici noi.”

Peter Brierley

————————————–

Principalele confesiuni susţinute de afluxul de imigranţi sunt cea romano-catolică (Polonia), ortodoxă (România), penticostală şi cea protestantă care îşi au de obicei rădăcinile în Africa.

Pe lângă aceştia, unele ţări au biserici în care merg imigraţi de mai multe confesiuni, cum ar fi polonezii catolici şi polonezii luterani, sau românii ortodocşi şi românii catolici.

Potrivit primei ediţii a UK Church Statistics, bazată pe un studiu din 2010, la acel moment numărul total al enoriaşilor din Marea Britanie estimat pentru 2015 era de 5.190.000 şi pentru 2020 de 4.860.000. În această a doua ediţie, aceste cifre sunt estimate la 5.370,000 şi respectiv 5.040.000, cu o estimare de 4.790.000 pentru 2015 – o creştere a cifrelor anterioare cu circa 4% pentru 2015 şi 2020.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!