Criza din Dubai panicheaza Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 7 decembrie 2009

Compania bancară HSBC Holdings şi Marea Britanie sunt principalii creditori ai proiectului Dubai World din Emiratele Arabe Unite ai cărui reprezentanţi au anunţat că nu vor mai putea rambursa în următoarea perioadă datoriile acumulate. Bursele din Asia au căzut vineri, 27 noiembrie, pe fondul panicii care i-a cuprins pe investitori după aflarea veştii că reprezentanţii proiectului Dubai World intenţionează să oprească rambursarea datoriilor de 59 de miliarde de dolari.

Dubaiul, emiratul al cărui Produs Intern Brut de 84 de miliarde de dolari este generat în proporţie de 95% de turismul de lux şi de sectorul de real estate, este creaţia unui singur om. Oraşul-stat care nu de mult părea imun la criza financiară este acum victima unei crize a datoriilor după ce creatorul său, şeicul Mohammed bin Rashid al-Maktoum, a eşuat în administrarea proiectului.

Oficialii Chinei, ţara care are o expunere zero pe Dubai, a întocmit Lista celor mai importante bănci şi economii naţionale care au creditat Dubaiul. În fruntea listei se află HSBC Holding care a acordat împrumuturi de 15,9 miliarde de dolari. Pe locurile trei şi patru se află băncile britanice Barclays Club (3,7 miliarde dolari) şi Rozal Bank of Scotland (2,2 miliarde dolari).

Din clasamentul alcătuit de chinezi mai rezultă că ţările cele mai afectate de recuperarea datoriilor ca urmare a împrumuturilor acordate proiectului Dubai World sunt: Marea Britanie (51,2 miliarde de dolari), SUA (13,4 miliarde de dolari), Franţa (11,2 miliarde de dolari), Germania (10,9 miliarde de dolari) şi Japonia (8,9 miliarde de dolari).

Suma totală a datoriei externe a Emiratelor Arabe Unite se ridică la 129,7 miliarde de dolari, iar ea a fost finanţată din împrumuturi de la bănci străine în valoare de 93,3 miliarde de dolari.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!