Criză la Calais. Imigranţii ilegali profită de haosul creat

Articol publicat in sectiunea Imigranţi în UK, UK la zi pe data 26 iunie 2015

uk_imigranti-calais

David Cameron numeşte criza imigranţilor de la Calais „total inacceptabilă”, refuzând solicitările francezilor de a muta controlul vamal britanic de la Calais la Dover. Miercuri, pe parcursul a doar patru ore, 350 de imigranţi ilegali au fost găsiţi ascunşi în vehiculele intrate în UK.

Situaţia de haos de la Calais a fost generată de o grevă a muncitorilor de ferry de la portul francez. Ambuteiajul creat a permis imigranţilor ilegali de la Calais să vâneze tiruri şi vanuri pentru a fi transportaţi pe insula britanică.

Chiar s-a ajuns la închiderea Channel Tunnel-ului. Într-o asemenea situaţie, în care un număr important de imigranţi îşi forţează intrarea în Marea Britanie, „autorităţile britanice trebuie să colaboreze cu autorităţile franceze, în loc să se învinuiască una pe cealaltă”, a spus David Cameron.

De asemenea, premierul a cerut suplimentarea personalului vamal şi a echipelor cu câini dresaţi şi a făcut referire şi la instalarea de garduri, nu doar la portul Calais, ci şi în jurul intrării în tunelul de sub Canalul Mânecii, unde lucrările sunt în plină desfăşurare.

Philippe Mignonet, primarul adjunct al Calais-ului, a declarat: „Nu Calais este destinaţia. Imigranţii vor să pătrundă în tiruri pentru că vor să ajungă în Anglia, iar Anglia trebuie să înţeleagă că nu este responsabilitatea noastră să-i împiedicăm să ajungă acolo. Cer ca graniţa britanică să fie mutată înapoi la Dover şi Folkestone.”

 

100 de britanici închişi pentru trafic de persoane în ultimul an

Problema de la Calais nu a apărut acum, cu ocazia grevei muncitorilor din port. Este o criză de mai mulţi ani, fiind presiuni imense din partea imigranţilor ilegali de a pătrunde în Marea Britanie.

Fără îndoială, sunt o mulţime care reuşesc să treacă de controale nedetectaţi, însă o bună parte sunt prinşi. Iar dacă a se ascunde sub tir, fixaţi de şasiu sau forţându-şi intrarea într-un vehicul de marfă nu mai dă aceleaşi rezultate ca în trecut, în ultima perioadă imigranţii îşi fac tot mai des intrarea în UK plătind şoferii autoturismelor şi ale vanurilor.

În ultimii doi ani a crescut inclusiv numărul cetăţenilor britanici care au încercat să transporte imigranţi ilegali în Anglia. Grupurile de traficanţi îi plătesc pe aceştia pentru a purta imigranţii peste Canalul Mânecii, în propriile lor autoturisme. Cetăţenii britanici sunt deja pe locul doi, imediat după traficanţii est-europeni.

Nu mai puţin de 100 de britanici au fost prinşi în ultimul an făcând trafic de persoane. În cel mai recent caz de această factură, Basir Haji, din Preston, Lancashire, a primit o pedeapsă de 12 luni de închisoare după ce a fost depistat că transporta doi irakieni în portbagajul propriei maşini. Pentru serviciu, acesta a încasat suma de £500, în timp irakienii au plătit, conform spuselor lor, câte £4,500 pentru a fi transportaţi din Irak în UK. Haji este suspectat că a introdus în Anglia nişte imigranţi ilegali într-o călătorie anterioară, în luna aprilie.

În general, şoferii recrutaţi de grupurile de traficanţi pot câştiga între £2,100 şi £2,800 per călătorie. Mulţi fac un drum fără a fi prinşi, însă a doua sau a treia oară nu mai au acelaşi noroc. Ei sunt judecaţi şi primesc pedepse cu închisoarea de la şase luni la doi ani.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

O parere la “Criză la Calais. Imigranţii ilegali profită de haosul creat”

  1. Marea Britanie intenționează să înăsprească amenzile pentru transportul ilegal de imigranți | REVISTA MISCAREA Spune:

    […] Asociația Transportatorilor din Marea Britanie (FTA) susține intențiile guvernului de la Londra de a înăspri sancțiunile pentru șoferii de camioane, implicați în transportul ilegal de imigranți. foto […]

Spune-ti si tu parerea!