Criza reduce bugetul sarbatorilor de iarna

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 14 decembrie 2009

Mai puţini bani pentru ornamente de Crăciun şi băuturi alcoolicePeste 50% dintre românii care locuiesc la oraşe vor cheltui mai puţini bani pentru sărbătorile de iarnă din acest an, comparativ cu 2008, bugetul acestora fiind afectat de criza financiară, conform datelor celui mai recent studiu de piaţă realizat de Mednet Marketing Research Center. Potrivit sondajului, bugetul mediu alocat pentru Crăciun şi Revelion va fi cu puţin peste 1.500 de lei.

Aproximativ 52% dintre respondenţi au declarat că această sumă este mai mică decât cea alocată anul trecut, relevă Mediafax. Astfel, pentru produsele alimentare ocazionate de sărbătorile de iarnă, orăşenii vor să cheltuie în medie 556 de lei, pentru 47% dintre ei această sumă fiind mai mică faţă de cea alocată anul trecut. De asemenea, produsele nealimentare specifice sărbătorilor de iarnă (brad, ornamente, îmbrăcăminte, încălţăminte) au o pondere mai mică în bugetul de cheltuieli, orăşenii alocând în medie 321 de lei acestei categorii de produse. Ca şi în cazul celorlalte tipuri de cheltuieli, comparativ cu sărbătorile trecute, bugetul alocat este mai mic pentru 45% dintre cei chestionaţi.

Potrivit studiului, reducerea cheltuielilor pentru sărbătorile de iarnă se va face în două direcţii. În primul rând, orăşenii vor renunţa în totalitate la anumite produse, pe care anul trecut le-au cumpărat, cum ar fi ornamente pentru bradul de Crăciun (70%), bradul propriu-zis (56%), băuturile alcoolice (41%), prăjituri/cozonaci (33%), dar şi alte tipuri de produse, printre care se numără electronicele şi electrocasnicele, îmbrăcămintea şi încălţămintea, bijuteriile, cosmeticele şi parfumurile, excursiile şi produsele de lux. Totodată, persoanele intervievate intenţionează să cumpere în cantitate mai mică sau la preţuri mai mici produse precum carnea, legumele sau fructele.

 

Mai puţine cadouri

În ceea ce priveşte excursiile organizate în perioada sărbătorilor de iarnă, în jur de 10% dintre persoanele intervievate au alocat buget pentru acest tip de cheltuieli, suma medie fiind cu puţin peste 1.300 de lei. De asemenea, şi bugetul alocat ieşirilor în oraş, la restaurant, în perioada Crăciunului şi a Revelionului, este pentru 47% dintre orăşeni mai mic decât anul trecut, fiind, în medie, de 346 de lei. Bugetul pentru cadouri a fost şi el afectat de criză, având o valoare medie de 527 de lei, fiind pentru aproape jumătate dintre participanţii la studiu mai mic decât anul trecut. Chiar dacă suma pe care au alocat-o pentru acestea este mai mică sau cel mult egală cu cea din 2008, peste 81% dintre persoanele intervievate intenţionează să cumpere totuşi cadouri cu ocazia sărbătorilor de iarnă.

Studiul a fost realizat pe un eşantion reprezentativ pentru Bucureşti şi oraşele cu peste 100.000 locuitori, în perioada 16-23 noiembrie 2009. Au fost intervievate telefonic 854 de persoane cu vârsta cuprinsă în intervalul 18-65 ani. Marja de eroare a studiului este de plus/minus 3,35 puncte procentuale.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!