Criza refugiaților face valuri în Guvernul României

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 18 septembrie 2015

Klaus_Iohannis_parlamentul_romanieiO dispută destul de tensionată s-a născut, zilele trecute, între premierul Victor Ponta și guvernul maghiar. Ministrul maghiar de externe, Peter Szijjarto, l-a acuzat pe premierul român că face „calomnii sălbatice” la adresa Ungariei, prin declarațiile sale referitoare la Ungaria anilor 1930. Conform declarației lui Victor Ponta, Ungaria s-a întors la anii fascismului: „România și-a dorit să fie membră a UE, problema refugiaților e a Europei și trebuie să o rezolvăm împreună. Comportamentul oficialilor maghiari nu are nicio legătură cu ideea de Europa. Ziduri, polițiști, câini, arme – asta arată ca în anii ’30.”

Șeful Guvernului a arătat, în aceeași intervenție, că Ungaria nu a rezolvat problema refugiaților ridicând ziduri de sârmă ghimpată la granița cu Serbia și că statele europene nu aprobă măsurile luate de Budapesta. „Am rezolvat problema refugiaților? N-am rezolvat. Tot timpul am analizat toate scenariile posibile și toate sunt analizate într-un context de soluție europeană, nu într-un context în care fiecare își ridică un gard și aruncă problema în partea cealaltă”, a spus prim-ministrul.

În replică, ministrul de externe ungar îl acuză pe Victor Ponta de minciună și extremism. „Minciuni sfruntate și o poziție nedemnă pentru un lider politic al secolului XXI”, a spus ministrul Peter Szijjarto. Acesta consideră că fragilitatea poziției lui Victor Ponta și criza politică internă l-au făcut pe șeful Executivului de la București să facă „declarații extremiste, mincinoase”. „Guvernul ungar respinge cu fermitate declarațiile lui Victor Ponta și cere premierului român să înceteze minciunile la adresa Ungariei”, a declarat ministrul maghiar.

Disputa a fost provocată de acțiunile dictate de guvernul maghiar armatei, care a început ridicarea unui zid din metal și sârmă ghimpată la granița cu România. „Măsura este necesară pentru că traficanții de persoane care tranzitează Serbia își schimbă rutele, existând probabilitatea să se îndrepte spre România”, a explicat șeful diplomației ungare. În replică, Ministerul român al Afacerilor Externe a precizat că acesta nu este un gest corect din punct de vedere politic.

 

Guvernul aprobă Strategia națională privind imigrația

Guvernul a aprobat, miercuri, Strategia națională privind imigrația pentru perioada 2015-2018 și Planul de acțiune pe anul în curs. Aceste documente conțin prevederi care reglementează statutul refugiaților pe teritoriul României și oferă soluții cu privire la integrarea acestora în societatea românească. „Având în vedere problemele cu care s-au confruntat statele din imediata vecinătate a României, se au în vedere măsuri pentru gestionarea unitară și coerentă a situațiilor determinate de posibila apariție a unui aflux de imigranți ilegali pe teritoriul României, generat de situații de criză de natură politică, socială, economică sau militară. (…) Autoritățile române vor contribui la crearea unui sistem de admitere flexibil, dar, în același timp, vor acorda o atenție deosebită cetățenilor proveniți din statele cu potențial migraționist sau care pot aduce atingere siguranței naționale”, precizează comunicatul Guvernului. Strategia identifică o serie de factori care pot influența imigrația și azilul, printre care menținerea situației conflictuale din Siria, reactivarea conflictului din Irak, menținerea unei situații instabile în zonele limitrofe României (Ucraina, Transnistria), perpetuarea și creșterea în intensitate a conflictului armat israeliano-palestinian.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!