Criza se simte în farfurie

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 12 decembrie 2014

Românii care mănâncă la restaurante au renunţat treptat la meniurile diversificate, care includeau peşte, carne de vită sau vânat, şi au revenit, ca în anii ’90, la carnea de pui şi la cartofii prăjiţi sau piure, potrivit Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România. 

„Majoritatea clienţilor din restaurante, mai ales din staţiunile de la munte, s-au întors la carnea de pui şi la cartofi. În perioada 2007-2009, oamenii căutau în restaurante mâncare din ce în ce mai diversă – peşte, vită, vânat sau carne de struţ”, a declarat agenţiei Mediafax Ştefan Bercea, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Bucătarilor şi Cofetarilor din România şi proprietarul unui restaurant din Predeal.

El a spus că turiştii care vin la munte caută porţii care să coste 20 de lei, maxim 30 de lei, iar ce trece de această valoare nu mai are căutare. „În 2007-2008 aveam turişti care cereau vinuri din import, de 200 de lei sticla, şi am avut şi cereri pentru carne de antilopă sau chiar de crocodil. Un meniu festiv, cu băuturi incluse, costa în acei ani 120-140 de lei, iar acum nimeni nu mai cumpără meniu festiv mai scump de 100 de lei”, a mai spus Bercea.

 

Mâncăm puțin pește

Pe de altă parte, consumul de pește pe cap de locuitor în România, de 5 kilograme pe an, la jumătate comparativ cu anii ’80, este cel mai mic din UE, potrivit asociaţiei Romfish.

„Un român consumă, în medie, 5 kilograme de peşte pe an, faţă de 10 kilograme înainte de 1989. În acei ani, peştele rămăsese cam singura proteină animală care se mai găsea pe piaţă, iar asta explică consumul mai mare. România are acum cel mai mic consum de peşte pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, pentru că nu avem o piaţă dezvoltată pentru acest segment”, a declarat agenţiei Mediafax Cătălin Platon, directorul executiv al Asociaţiei Naţionale a Producătorilor din Pescărie Romfish.

 

Dependenți de cartofi

În același timp, Federația Cartofului afirmă că românii sunt printre cei mai mari consumatori de cartofi din Europa, cu o cantitate de 94 kg pe an. Însă, din aceștia, mai mult de 20 de kilograme sunt cartofi de dimensiuni mari, aduşi la preţuri foarte mici din import, de proastă calitate din punct de vedere culinar.

„Cartoful este a doua pâine a românului. Din păcate, însă, din cauza nivelului scăzut de trai, mulţi români mănâncă cartofii cu pâine. Când mănânci cartofi, nu mai trebuie să mănânci pâine, pentru că îngraşă”, a declarat agenţiei Mediafax Gheorghe Boţoman, preşedintele Federaţiei Naţionale a Cartofului.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!