Cruzime fără margini, învinsă de zâmbetul unui copil

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 6 iulie 2015

tata_fiica

Doi adulți erau condamnați de un tribunal londonez la câte 15 ani de închisoare, în martie 2013, sub acuzația că au înfometat și au maltratat timp de opt luni o fetiță care nu avea atunci nici doi ani. Cei trimiși după gratii erau mama fetiței, românca Teodora Predescu, și partenerul acesteia din perioada respectivă, Raphael Belinga.

Laura, micuța ființă care a avut atunci tăria să supravețuiască, deși a fost supusă la chinuri și tratamente inumane greu de imaginat, va împlini în toamnă cinci ani. Ea face încă eforturi mari pentru a depăși propriile tulburări care îi bântuie în memorie, dar se bucură de dragostea tatălui ei și a buncilor paterni. Laura comunică cu cei din jur în trei limbi și, din septembrie, va începe școala primară în capitala Marii Britanii…

Laura este o româncă drăguță în vârstă de aproape cinci anișori, cu păr lung, șaten și ochi mari, vioi, care a învățat să zâmbească frumos chiar dacă buzele ei sunt aproape imperceptibile din cauza unei cicatrici vizibile la nivelul gurii.  Trupul ei micuț mai poartă încă multe alte semne ale violenței… Fetița obosește uneori neobișnuit de repede, iar comportamentul acesteia trădează, câteodată, frământări ce ascund cutremurătoarele ei spaime dintr-un trecut care continuă să o tulbure. Ea este victima unei „tragedii românești”, care s-a consumat la Londra în anul 2012…

 

Din dragoste…

Laura s-a născut în octombrie 2010 în condiții aproape normale. Părinții ei sunt doi tineri români care s-au cunoscut în Marea Britanie și copilul a venit pe lume la Londra, ca urmare a dragostei acestora. Tatăl fetiței este un bărbat înalt, fost practicant de handbal în România, care lucra atunci în capitala Regatului Unit ca și „carer”, adică la îngrijirea persoanelor vârstnice. Teodora Predescu, mama Laurei, a lucrat în acea perioadă ca menajeră, deși avea studii superioare și era fiica unor profesori dintr-un oraș transilvănean.

Micuța Laura a fost la început o mare bucurie atât pentru părinții ei, cât și pentru bunici, în condițiile în care bebelușul cântărea peste patru kilograme la naștere. Fetița i-a avut alături, din primele zile de viață, pe ambii părinții, dar și pe bunicii paterni care s-au mutat în Anglia special pentru a fi de ajutor tânărului cuplu.

Bunica din partea tatălui își amintește doar că bebelușul avea „o problemă la stomac” cu retenția mâncării. Micuța vomita tot ce mânca, așa că familia ei a decis că este mai bine ca Laura să stea o perioadă cu bunicii paterni, în casa pe care aceștia o dețineau în Ungaria. Fetița de origine română născută la Londra a fost consultată în primele ei luni de viață de medici din România și Ungaria, astfel că, în scurt timp, micile ei probleme de sănătate au fost depășite.

 

Calea despărțirii

Relația dintre părinții Laurei a fost una de scurtă durată. Ei s-au despărțit la scurt timp după nașterea copilului și fără prea multe probleme, în condițiile în care cei doi nu erau căsătoriți.

Laura a rămas în grija bunicilor paterni până la vârsta de aproximativ 10 luni. Atunci, Teodora Predescu, mama fetei s-a deplasat în Ungaria pentru a-și lua copilul și a-l aduce din nou la Londra. Micuța era atunci sănătoasă, un copil vesel și jucăuș care se pregătea să facă primii pași…

Tatăl Laurei a decis că va continua să o ajute finaciar pe mama fetiței pentru a o sprijini în creșterea copilului. Cei doi au căzut de acord ca el să îi trimită lunar fostei partenere de viață o anumită sumă de bani.

În plus, Teodora Predescu ținea legătura constant cu tatăl copilului ei, dar și cu părinții lui. Bunicii paterni ai fetiței și-o amintesc pe mama acesteia ca pe o tânără educată. Ea o apela telefonic periodic pe fosta ei soacră. O suna mai cu seamă atunci când bunica Laurei își sărbătorea ziua de naștere, pentru a-i transmite felicitări și gânduri bune.

În scurt timp însă, lucrurile aveau să se schimbe în mod cu totul imprevizibil…

 

O relație complicată

Viețile micuței Laura și a celor apropiați ei au fost răvășite de îndată ce mama fetiței, românca Teodora Predescu a început o relație cu un alt bărbat, pe nume Raphael Belinga. Cei doi au început să formeze un cuplu la începutul anului 2012, iar micuța Laura a devenit inevitabil parte a acestei relații.

Mama Laurei avea 33 de ani când Raphael Belinga i-a devenit partener. Bărbatul a fost prezentat în mass-media din Marea Britanie ca fiind medic, atunci în vârstă de 44 de ani. El provenea dintr-o familie mixtă, tatăl lui fiind de origine braziliană, în timp ce mama sa fusese europeană. Fotografiile făcute publice ale acestuia îl arată ca un bărbat cu ten de culoare închisă. Chiar el se autocaracteriza pe internet ca fiul unui brazilian și a unei femei de origine franco-italiană, interesat exclusiv de „relații inter-rasiale cu tinere albe”. Raphael Belinga mai mărturisea că a trăit în Israel și că s-a mutat la Londra în 2007. Conform unor informații neverificate, mama lui Raphael Belinga ar fi putut fi de origină română, după cum sugerează persoane apropiate Teodorei Predescu.

Tatăl Laurei nu a mai putut ține legătura cu mama fetiței la scurt timp după ce aceasta a început relația cu Raphael Belinga. Laura Predescu și-a schimbat adresa și toate datele de contact. Nimeni nu a mai știut unde se află cu exactitate cei doi…

 

Îngrijorare

„Dispariția” micuței Laura și a mamei ei, Teodora Predescu, a produs îngrijorare în rândul persoanelor apropiate acestora.

Tatăl fetiței a fost primul care a fost cuprins de teamă. Acesta nu a mai reușit să trimită sume de bani ca ajutor pentru creșterea fetiței lui timp de mai multe luni. El a fost sfătuit de părinții lui să reclame cazul serviciilor sociale și poliției britanice. Încercările sale nu au avut însă niciun rezultat.

Rudele Teodorei Predescu au fost de asemenea alarmate atunci când au constatat că Laura și mama ei sunt de negăsit. Acestea au încercat, la rândul lor, să alerteze autoritățile britanice.

 

Șocul revederii

Un echipaj de poliție s-a deplasat la locuința din Londra a tatălui micuței Laura în 25 august 2012 pentru a-l informa că fetița lui a fost spitalizată de urgență și că se află în stare de inconștiență. Vestea l-a luat prin surprindere pe tânărul originar din România, care nu se aștepta la o asemenea evoluție a situației. El s-a lăsat totuși însoțit de ofițerii de poliție, dornic de a-și revedea copilul. Clipa re-întâlnirii cu micuța Laura a fost însă de-a dreptul șocantă.

Fetița pe care a văzut-o izolată, dincolo de un perete de sticlă, nu mai semăna deloc cu Laura cea pe care și-o amintea el. Bărbatul a început efectiv să urle. Își iubea atât de mult copilul, dar ceea ce vedea depășea orice imaginație…

Copilul pe care îl avea în fața ochilor avea o rană în loc de buze… Toată fața îi era desfigurată. Urechea dreaptă îi era zdrobită; mai multe răni erau dispuse pe nasul și obrazul fetiței. Părul îi fusese tuns… Iar ochiul stâng îi era vânăt și tumefiat atât de tare, încât nici nu putea fi deschis.

 

Raport medical cutremurător

Raportul medical privind starea Laurei a scos la iveală lucruri mult mai grave decât ceea ce a putut să constate cu durere tatăl fetiței, la o primă vedere. Copilul a fost găsit într-o casă din Barking (cartier rău famat din estul Londrei – n.r.). Paramedicii sosiți la fața locului au constatat că micuța ființă era aproape moartă și au decis spitalizarea ei de urgență într-o secție de terapie intensivă. Fetița a fost transportată cu elicopterul la Royal London Hospital.

Controlul medical la care a fost supusă a dezvăluit că Laura suferise peste 100 de vătămări corporale, din care 12 în zona capului. Fetița avea, de asemenea, probleme la organele interne, în special la ficat și rinichi. Ea prezenta răni și la nivelul degetelor de la mână. În plus, Laura suferea de malnutriție și dezhidratare. Starea ei era rezultatul a opt luni de abuzuri din partea celor doi adulți cu care locuise, se arată într-un raport medical.

Fetița în vârstă de 22 de luni cântărea doar opt kile și jumătate.

Bunicii paterni își amintesc că Laura avea nouă luni și 11 kilograme atunci când mama micuței a luat-o din casa lor.

 

15 ani de închisoare

Teodora Predescu și partenerul ei, Raphael Belinga, au fost arestați imediat. Ei au fost condamnați la câte 15 ani de închisoare în luna martie a anului 2013.

Cazul a îngrozit atunci publicul din Marea Britanie și România. Presa a relatat cu indignare despre abuzurile comise de cei doi adulți asupra unui copil minor.

Mama Laurei și partenerul ei au refuzat să facă declarații referitoare la cele întâmplate pe toată durata desfășurării procesului. Ei au făcut la început afirmații mincinoase, spunând că toate rănile de pe corpul micuței au fost provocate de o căzătură pe scări.

Judecătorul care a ocupat de acest caz și-a manifestat public indignarea față de cruzimea de care au dat dovadă românca și partenerul acesteia. Iar un paramedic care a luat parte la operațiunea de transportare la spital a micuței victime a mărturisit că acesta a fost „cel mai înfiorător caz pe care l-a întâlnit în 16 ani de carieră”…

 

Drama unei familii

Laura și-a revenit parțial din punct de vedere fizic și și-a recâștigat dreptul la viață, încet, după îndelungi și atente evaluări medicale. Tatăl ei a încărunțit în decursul a doar câteva luni după ce a descoperit abuzurile la care fusese supusă fetița lui, deși era în vârstă de numai 28 de ani.

Bunicul patern al micuței a suferit un infarct miocardic și a avut nevoie de o intervenție chirurgicală în lunile care au urmat după ce și-a regăsit nepoțica într-o stare de-a dreptul cutremurătoare. Și bunica fetiței suferă acum de diabet, boală pe care a dobândit-o pe fond nervos, în urma șocului astfel pricinuit.

Totuși, cei trei au intentat un proces pentru a obține custodia fetiței. Micuța Laura le-a fost încredințată în 6 ianuarie 2013. Iar la sfârșitul aceluiași an, tatăl Laurei și părinții lui au intrat în posesia actelor în care sunt confirmați ca tutore al copilului.

Cei doi bunici s-au mutat definitiv în Anglia, pentru a le fi alături fiului lor și nepoatei pe care o iubesc nespus. Tatăl fetiței lucrează acum ca profesor asistent la o școală primară din Londra.

 

Destinul de învingător

Laura are acum patru ani și nouă luni și merge zilnic la o grădiniță din Londra, însoțită de unul din bunicii ei. Aceștia spun că fetița a rămas cu traume și că are uneori atacuri de panică. Ei mai povestesc cum, după spitalizare, fetița a învățat din nou să meargă și a trebuit să se obișnuiască să se hrănească. O perioadă îndelungată s-a alimentat cu paiul, în condițiile în care gurița ei poartă încă urmele unei răni inimaginabile.

Totuși, micuța Laura este în prezent fericită. Are prieteni de vârsta ei, se joacă și cântă. Ea vorbește bine limbile română, maghiară și engleză.

Bunicii și tatăl ei o însoțesc în vizite regulate la medici psihiatrii. Iar peste câteva luni este programată pentru două intervenții plastice. Laura își va redobândi poate, în urma acestor intervenții, buzele care i-au fost distruse cu cruzime; și își va recăpăta zâmbetul curat ca inocența unui copil…

Notă: Laura este un nume fictiv. Numele ei real nu este menționat în articol pentru a proteja identitatea minorei.

————————————–

„Laura este o fetiță de patru ani, ce a fost victima unor abuzuri emoționale și fizice extrem de severe, pentru o perioadă de mai multe luni, săvârșite de mama sa și de partenerul de viață al acesteia. Suferințele ei sunt greu de imaginat și este la fel de dificil de evaluat modul în care ea a depășit traumele pe care le-a trăit. Este însă clar că Laura are o personalitate puternică. În ciuda unor simptome grave de dezechilibru și stres post traumatic, aceasta a reușit să dezvolte relații umane solide, să facă progrese remarcabile în evoluția personală”.

Sursa: Raportul medical elaborat de un spital specializat în privința Laurei

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!