CSCS aduce noi schimbări începând cu 1 octombrie!

Articol publicat in sectiunea Acte, Articole importante, Diaspora, Muncă, Poveşti româneşti pe data 25 septembrie 2015

De la 1 octombrie vor fi introduse noi măsuri menite să deschidă calea către o eventuală retragere a cardului CRO (Construction Related Occupation), se arată pe site-ul www.cscs.uk.com.

Ce se întâmplă în continuare? Toate cardurile CRO emise de la 1 octombrie 2015 vor expira pe data de 30 septembrie 2017 și nu se vor mai reînnoi.

—————————————

Schimbarea este menită să îi determine pe cei care muncesc în construcții să se înregistreze pentru o calificare recunoscută la nivel național în domeniul construcțiilor, înainte de expirarea cardului. O altă noutate este că doar o singură ocupație va fi afișată pe cardul dumneavoastră CRO de la 1 octombrie 2015. CSCS va opri emiterea cardurilor CRO de la 03.31.2017. Vă rugăm să rețineți! Cardurile CRO existente emise înainte de 1 octombrie 2015, care expiră după 9.30.2017, vor rămâne valabile până la data expirării lor, se mai arată pe site CSCS.

—————————————

 

Ce aduce noul card CSCS?

Potrivit site-ului CSCS (www.cscs.uk.com), atunci când se aplică pentru un card CRO CSCS se va verifica dacă ocupația dumneavoastră este acoperită de o calificare recunoscută la nivel național în domeniul construcțiilor. Se va verifica și dacă dețineți respectiva calificare. La prezentarea probelor, posesorilor de carduri CRO care au calificările necesare pentru ocupația respectivă li se vor emite cardul de specialitate corespunzător.

Dacă nu ați obținut o calificare recunoscută la nivel național, în domeniul construcțiilor, se poate aplica pentru un card care va expira la 30 septembrie 2017 și care nu poate fi reînnoit. Astfel, va trebui să vă înregistrați pentru calificarea corespunzătoare ocupației dumneavoastră înainte de expirarea cardului CRO. La finalizarea calificării, veți fi capabil de a aplica pentru un card de specialitate CSCS.

Dacă nu vă înregistrați pentru obținerea unei calificări în domeniul construcțiilor până pe 30 septembrie 2017, va fi imposibil de a obține un card CSCS.

—————————————

Din 1 octombrie 2015, o singură ocupație va fi afișată pe card. Dacă în prezent dețineți un card cu multi-ocupații, trebuie să anunțați CSCS în privința afișării unei singure ocupații. Cea pe care o doriți.

—————————————

Reprezentanții CSCS sunt conștienți că există muncitori fără calificări recunoscute la nivel național, dar și că există locuri de muncă care au în curs de a dezvolta calificări recunoscute la nivel național pentru diverse ocupații din domeniul construcțiilor.

Introducerea acestor noi măsuri este o abordare practică a dorinței industriei pentru o forță de muncă calificată și în același timp, îmbunătățirea standardelor de siguranță pe șantierele de construcții din Marea Britanie.

 

Cum s-a obținut în ultima vreme cardul CSCS?

Românii ne povestesc cum au obținut cardul CSCS în ultimele săptămâni:

„Cineva ne-a spus de o firmă românească ce se ocupă cu așa ceva, cu testul și cardul CSCS. Am sunat, dar nu ne-a răspuns nimeni, nici nu știam adresa ca să mergem acolo, plus că apoi am aflat că se mutaseră. Numai că între timp, am dat de alt număr de telefon, am sunat acolo și l-am programat pe prietenul meu. El avea nevoie de cardul CSCS. A mers la firma respectivă, iar cei de acolo l-au ținut câteva ore bune, i-au dat cartea să citească, i-au explicat și l-au făcut să înțeleagă tot ce este legat de Protecția Muncii. Și după vreo trei ore de studiu i-au dat testul.

Centrele acestea… nu prea sunt centre foarte legale… nu prea cred că sunt legale. Am înțeles de la cei care lucrează în domeniu că dacă aplici direct cu CSCS, trebuie să treci prin două etape. Dacă ai merge direct la ei pe site… ei nu îţi dau totul într-o singură zi. Mai întâi te programează într-un centru de-al lor, dai un test care este valabil șase săptămâni. Am înțeles că acesta este procedura acum, că există niște schimbări. După șase săptămâni, mai dai un test și apoi primești scrisoarea care este valabilă cinci ani de zile.

Nu știu exact cum procedează centrele acestea, dar prietenul meu a primit direct cardul pe cinci ani de zile. Centrele sunt ale românilor care sunt în legătură cu CSCS Card, dar părerea mea este că undeva fentează ceva, pentru că după patru zile primești cardul direct acasă. Prietenul meu a plătit 180 de lire. Dacă ar fi mers prin CSCS Card, ar fi plătit 140 cu totul… programare, testul, cardul. Oamenii de la centre s-au ținut de cuvânt. Într-adevăr i-au dat testul, l-au pus să învețe, i-au explicat, totuși ceva fentează undeva… au prins ei ceva, dar nu știu să spun ce anume”, ne-a povestit un român despre experiența prin care a trecut de curând prietenul său care a aplicat pentru cardul CSCS.

 

Un alt român, o altă experiență

„A fost lejer. Testul a fost în limba română, totul a fost în regulă. Programarea am făcut-o online, a costat 17,50 de lire. Și asta a fost tot. Acum este mai greu de obținut cardul CSCS. Eu m-am uitat pe internet și nu am găsit niciun fel de aplicație. Nu știu, poate s-a scos sau poate trebuie să mă uit mai atent. Dar din ce cunosc eu, hârtia pe care o primești după ce iei testul e valabilă doi ani de zile, așa că nu îmi fac griji.

Eu m-am uitat pe site la ei și nu am găsit niciun link, nimic… unde să aplic pentru card. Dar cunosc niște băieți la mine în site care se ocupă cu așa ceva și am înțeles că pentru 50 de lire, primești direct cardul acasă. Din ce am înțeles de la alți colegi și de pe site-ul celor de la CSCS, ca să primești cardul trebuie să pierzi pe șantier, să mai plătești peste 100 de lire. Un fel de training, ca să știi cum arată un șantier, să știi ce ai de făcut acolo. Și totul este supravegheat de cineva de la ei, de la CSCS. Dar nimeni nu face așa. Dai 50 de lire și nu mai ai treabă cu nimic… decât să dai 100, mai pierzi și o zi de la muncă. Știu pe cineva care se ocupă de cardul CSCS, cu 50 de lire. Nu știu cum face, cum aplică, dar important este că a aplicat la doi băieți până acum și deja aceștia au primit cardurile acasă. Totul este legal… din ce am înțeles”, ne-a povestit un alt român despre modalitatea prin care a obținut cardul CSCS.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “CSCS aduce noi schimbări începând cu 1 octombrie!”

  1. Forte buna Spune:

    Examenut cscs la loat cum Ian cards acum. Invatama

Spune-ti si tu parerea!