Cu arma-n mână

Articol publicat in sectiunea Editorial Sport pe data 28 iulie 2016

La prima vedere, evenimentele din Turcia nu ne interesează prea mult din punct de vedere sportiv. Probabil că nu ne interesează foarte mult nici din alte puncte de vedere, apă, plajă și all-inclusive se găsesc și la bulgari și la greci, așa că nu este nici o problemă, concediile viitoare sunt oricum asigurate. Însă, spre surprinderea tuturor, evenimentele din Turcia au ajuns la fotbal și poate că este timpul să vorbim puțin despre asta.

Autoritățile turce au anunțat că Hakan Sukur este pasibil de 4 ani de închisoare pentru că l-ar fi jignit pe președintele Recep Erdogan prin intermediul rețelei de socializare Twitter. Hakan Sukur este una dintre marile povești ale fotbalului turc, am putea spune chiar că este un monument pentru turci în clipa când vine vorba de fotbal, iar acum este politician. S-a lansat chiar alături de partidul președintelui, din care a ieșit apoi, adoptând și el calea independenței politice, așa cum se mai poartă pe la noi.

Ceea ce nu pricepe Erdogan în toată această poveste este că acum s-ar putea să fi mers prea departe. Întotdeauna, în tot ce facem, există un punct pe care dacă-l depășim vom genera și reacții, și nu chiar unele dintre cele mai plăcute. Politicianul turc încearcă acum cu disperare să strângă cu cureaua absolut tot ce poate mișca, vorbi sau acuza și să pedepsească absolut tot ce a îndrăznit vreaodată să i se opună. Nu vedem asta nici pentru prima dată și nu o vom vedea nici pentru ultima oară, orice politician ajuns la putere va avea tentația de a închide gura poporului și a contestatarilor, mai ales în partea asta a Europei.

Numai că ocupat să facă acest lucru și să pedepsească revolta care era să-l debarce de la conducerea Turciei, Recep Erdogan s-ar putea acum să-și construiască singur lovitura de stat perfectă.

Hakan Sukur este un mit pentru turci. Iar când vine vorba de fotbal și miturile sale, turcii sunt pe stadion, cu arma-n mână.

Autor articol: Bogdan Constantinescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!