Cu „Bac”-ul în România

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 26 martie 2015

Londra_Iris Radulian_Bac

În perioada 20-24 martie, o delegaţie din Londra s-a deplasat în România pentru a susţine ideea lui Iris Radulian, coordonatorul My Romania Group, de a introduce în programa de învăţământ britanică disciplina Limba Română. Din delegaţie au făcut parte Susan Grace, directorul adjunct al Newman Catholic College, Luljeta Nuzi, director Shpresa Programme, Iris Radulian, coordonator My Romania Group, Kana Naheerathan, primarul din Brent, Iolanda Costide, copreşedinte PNL Marea Britanie.

În prima zi, la invitaţia senatorului pentru diaspora, Viorel Badea, oaspeţii au avut ocazia să admire frumuseţile Bucureştilor de altădată, la unul dintre cele mai apreciate restaurante din capitala României, Caru’ cu Bere. Delegaţiei i s-a alăturat şi Nicolae Raţiu, preşedintele Rațiu Foundation, care a sprijinit de la bun început îndrăzneţul proiect al My Romania. Susan Grace a făcut cunoştinţă şi cu obiceiurile orăşenilor din vremea lui Caragiale, jucând bilete de papagal.

A doua zi, dis-de-dimineaţă, s-a plecat către Castelul Bran, inclus în program la dorinţa celor trei străini din delegaţie care nu au vrut să ajungă în România fără a vedea „locuinţa” lui Dracula. Nu au dat de urma vampirului făcut celebru de irlandezul Bram Stoker, în schimb au aflat adevărata poveste a Branului, de la Alexandru Priscu, PR şi marketing managerul castelului Bran. Au vizitat camerele în care au locuit primii regi ai României şi s-au fotografiat alături de tabloul domnitorului Vlad Ţepeş, cel care se pare că l-a inspirat pe scriitor la crearea sângerosului personaj.

Peisajele de pe Valea Prahovei şi din culoarul Rucăr-Bran, ce separă masivele Bucegi şi Leaota de munţii Piatra Craiului şi Iezer-Păpuşa, i-au impresionat pe oaspeţi, care au spus că vor recomanda tuturor cunoştinţelor să îşi petreacă vacanţa în România. A urmat o călătorie prin Moldova, către Gura Humorului, acolo unde primarul din Brent, Kana Naheerathan, era aşteptat pentru a discuta despre înfrăţirea celor două localităţi. La Gura Humorului, delegaţia a avut parte de o adevărată primire bucovineană. Edilul liberal al localităţii, Marius Ursaciuc, i-a întâmpinat pe oaspeţi cu cea mai bună afinată naturală din dotarea primăriei. Primarul din Brent, Kana Naheerathan, a aflat despre investiţiile din bani europeni pe care Primăria Gura Humorului le-a făcut în infrastructura turistică, precum şi despre faptul că staţiunea primeşte turişti pe tot parcursul anului. El i-a spus primarului din Gura Humorului că în Brent se află mulţi români din zona Bucovinei, oameni foarte harnici, decenţi şi politicoşi. „Am văzut că şi în România oamenii sunt la fel”, a spus Kana Naheerathan.

Primarul Ursaciuc a discutat cu directorul adjunct al Newman Catholic College despre faptul că staţiunea dispune de o tabără cu o capacitate de câteva zeci de copii, iar în viitorul apropiat doreşte ca elevi din Marea Britanie să se poate bucura de frumuseţile din zona Bucovinei. Susan Grace l-a invitat pe primarul din Gura Humorului la Londra, pentru a discuta această propunere cu directorul colegiului, Daniel Coyle.

Delegaţia a urcat apoi, cu telescaunul, la pârtia de schi din staţiune, după care a vizitat centrul de agrement construit din fonduri europene, ce constă într-o piscină acoperită, mai multe terenuri de tenis, o sală de sport şi un teren de minigolf. „Limba română este importantă în primul rând ca identitate”, a declarat primarul localităţii Gura Humorului, Marius Ursaciuc, cu privire la „Bac”-ul la Limba Română.

———————————————–

„În momentul în care cineva acceptă să dai examene la limba ta maternă, înseamnă că te acceptă ca un partener egal, într-o europă unită.”

———————————————–

El a pus că a fost onorat de faptul că britanicii au venit în oraşul său: „Sunt onorat să le arătăm tuturor că nu am coborât din copaci ieri, că avem tradiţii la care ţinem, că suntem oameni care ne străduim din puţin să facem mult.” Ursaciuc a dorit să transmită un mesaj şi bucovinenilor plecaţi la muncă în Marea Britanie:

———————————————–

„Veniţi acasă, oameni buni, că avem nevoie de priceperea voastră şi cu ce aţi învăţat acolo, deschizându-vă mici firme, îi puteţi învăţa şi pe cei rămaşi acasă că nu poţi să primeşti nimic decât cu foarte multă muncă, trudă, iar recompensele vin abia mai târziu. Sunt convins că vă este dor de acasă şi să ştiţi că şi cei de acasă vă simt lipsa.”

———————————————–

 

Ministerul Educaţiei va sprijini implementarea GCSE

A doua zi, delegaţia a vizitat Muzeul Tradiţiilor şi Obiceiurilor populare din localitate, unde li s-a prezentat o parte din viaţa şi tradiţiile locale. De asemenea, oaspeţii din Londra au fost impresionaţi de picturile Mănăstirii Voroneţ, iar primarul din Naheerathan a ţinut să înveţe să se închine creştineşte şi să aprindă o lumânare pentru cei trecuţi în eternitate.

Cazarea la Gura Humorului şi o cină memorabilă, cu bucate din bucătăria românească, au fost asigurate de hotelul şi restaurantul „La Conac în Bucovina”.

Duminică, 22 martie, a avut loc întâlnirea cu rectorul şi profesorii Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava. S-a discutat despre un parteneriat de implementare a unui program prin care studenţii masteranzi ai Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, vorbitori de limba engleză, să aibă posibilitatea de a preda Limba Română în liceele din Londra. Directorul adjunct al Newman Catholic College, Susan Grace, le-a vorbit acestora despre programa şcolară la Limba Română propusă pentru a fi predată în şcolile britanice.

Lector universitar dr. Daniela Jeder, director al Programului de formare continuă pentru personalul didactic din învăţământul preuniversitar al Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţie, a declarat că studenţii Universităţii Ştefan cel Mare din Suceava ar putea face faţă unei astfel de provocări:

———————————————–

„A existat şi mai înainte o colaborare între studenţii facultăţii noastre şi şcolile de weekend ale My Romania Group, coordonată de Iris Radulian. Profesorii noştri ar putea să ajute la implementarea ideii acestui proiect, care este una extraordinară, care vine în sprijinul susţinerii identităţii româneşti.”

———————————————–

Tot la Suceava, delegaţia a fost primită cu multă căldură la Pensiunea Ambiance, unde s-au servit delicioasele sarmale moldoveneşti, despre care Susan Grace a spus că au devenit mâncarea sa preferată.

Drumul de la Suceava la Bucureşti a trecut şi prin vechiul oraş domnesc Roman, în apropierea căruia stă în calea drumeţului celebrul Han al Ancuţei. O clădire cât un palat, cu uşi uriaşe de stejar, unde călătorul se poate întrema cu o alivancă, sau cu nişte găluşte cu prune, ori cu o porţie zdravănă de colţunaşi cu smântână. Primarul din Brent a descoperit acolo şi hora românească, în care nu s-a sfiit să se prindă. Paşii i-a învăţat repede, iar în câteva minute, bătea pingelele de podea ca un moldovean autentic.

Luni, la Bucureşti, a fost o zi plină. Dis-de-dimineaţă, delegaţia a ajuns la Ministerul Educaţiei, unde a fost întâmpinată de consilierul Tiberiu Apostol, directorul Direcţiei Studenţi Internaţionali, şi de Corina Cherteş, director al Institutului Limbii Române. Susan Grace şi primarul Kana Naheerathan au prezentat comisiei Ministerului Educaţiei avantajele implementării GCSE la Limba Română pentru copiii români care învaţă în Marea Britanie, precum şi programa şcolară. De asemenea, li s-a explicat că nu există o altă modalitate de predare a Limbii Române în şcoli decât ca limbă străină. Specialiştii ministerului au primit programa, urmând să decidă asupra conţinutului acesteia. Directorul ILR, Corina Cherteş, a spus că instituţia pe care o conduce a încercat şi în trecut un astfel de proiect, însă nu a primit niciun răspuns de la partea britanică.

În aceeaşi zi s-au mai purtat discuţii şi la Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale, unde s-au creat conexiuni între Consiliul Brent şi autorităţile române, având în vedere numărul mare de cetăţeni români care locuiesc în Brent. Apoi, delegaţia a vizitat Senatul României şi o parte a Palatului Parlamentului.

În ultima zi a vizitei din România, delegaţia a fost primită la Ambasada Marii Britanii de la Bucureşti, unde au avut loc discuţii cu vice-ambasadorul Adam Sambrook. Acesta a ascultat cu interes planul bacalaureatului la Limba Română şi a dat asigurări că va lua legătura cu reprezentanţii Ministerului Educaţiei din Marea Britanie pentru a sprijini proiectul şi pentru a facilita o întrevedere cu partea română.

Comunicat de presă My Romania Group


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!