CU CINE VOTĂM?

Articol publicat in sectiunea Politică internă, Reportajul săptămânii pe data 19 mai 2014

Diaspora romaneasca_Cu cine votăm?

La sfârşitul acestei luni, românii au şansa, pentru a doua oară în istorie, să participe la votul organizat pentru alegerea euro-deputaţilor ce vor face parte din structura legislativă a UE din 2014 până în 2019.

Orice cetăţean român cu drept de vot, stabilit în Regatul Unit, se va putea prezenta la urne cu această ocazie, pentru a-şi desemna aleşii.

Joi, 22 mai, au loc, în paralel, alegeri europarlamentare şi locale în Marea Britanie. Iar în 25 mai se desfăşoară votul pentru alegerea euro-deputaţilor români, atât pe teritoriul României, cât şi în secţiile de vot organizate de Ministerul Afacerilor Externe în alte state unde trăiesc comunităţi de români.

Toţi românii cu drept de vot aflaţi în Marea Britanie îşi vor putea exercita opţiunea electorală la sfârşitul lunii mai, dar o vor putea face pentru un singur stat, fie Regatul Unit, fie România.

Cei care s-au înscris în Registrul Electoral din regat pot vota candidaţi britanici, atât la alegerile europarlamentare, cât şi la cele locale, ce urmează a avea loc în 22 mai. În schimb, aceia care nu au parcurs această procedură au posibilitatea să se prezinte la urne pentru a alege europarlamentari români.

Aşadar, cu cine votăm?

 

 

Vot în UK

pentru europarlamentarii României

 

Cetăţenii români din străinătate care nu s-au înregistrat în registrul electoral din ţara în care se află pot vota candidaţi români pentru alegerile europarlamentare, fără să îndeplinească nicio formalitate suplimentară, precizează Biroul Electoral Central (BEC) de la Bucureşti. Ei se vor prezenta, în acest scop, în 25 mai, la secţiile de vot organizate pe teritoriul respectiv de Ministerul Afacerilor de Externe din România.

Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European vor avea loc şi în Marea Britanie duminică, 25 mai 2014, între orele 07.00-21.00.

 

Patru secţii de vot româneşti în Marea Britanie

În Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord vor fi organizate patru secţii de votare, la următoarele adrese:

  • Londra 1: M.E.I.C. House, 344 Kensington High Street, Londra W14 8NS (sediul secţiei consulare);
  • Londra 2 şi Londra 3: 1 Belgrave Square, Londra, SW1 X8PH (Institutul Cultural Român);
  • Edinburgh: 7/9 North St. David Street, Edinburgh, EH2 1AW.

 

Condiţii pentru exercitarea votului

Toţi cetăţenii români aflaţi în Marea Britanie, inclusiv turiştii aflaţi pe teritoriul Regatului Unit, vor putea să îşi exercite votul la 25 mai, pe baza următoarelor documente prevăzute de lege:

  • cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie;
  • buletinul de identitate;
  • paşaportul diplomatic, paşaportul diplomatic electronic;
  • paşaportul de serviciu, paşaportul de serviciu electronic;
  • paşaportul simplu, paşaportul simplu electronic, paşaportul simplu temporar.

 

Informaţii suplimentare…

Românii care doresc să afle mai multe informaţii în legătură cu condiţiile de vot din 25 mai pot consulta online „Ghidul alegătorului român din străinătate” accesând link-ul:

http://www.mae.ro/sites/default/files/file/pdf/ghidul_alegatorului_roman_din_strainatate-alegeri_pe_2014.pdf.

De asemenea, ei pot consulta website-ul Ministerului Afacerilor Externe, secţiunea dedicată alegerilor pentru Parlamentul European: www.mae.ro/node/25786 şi pagina de web a Biroului Electoral Central: www.bec2014.ro ori cea a Autorităţii Electorale Permanente: www.roaep.ro.

————————————–

Contactaţi Ambasada României la Londra

 

Pentru detalii suplimentare, cetăţenii români pot contacta Ambasada României în Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord la numărul de telefon 075 4815 5130 sau pe adresa de e-mail: londra.alegeri@mae.ro.

————————————–

 

 

România: 15 partide, sute de candidaţi

 

Nu mai puţin de 15 formaţiuni politice româneşti au depus la Biroul Electoral Central (BEC) liste de candidaţi pentru alegerile europarlamentare din România. Acestora li se adaugă 11 candidaţi independenţi.

 

Partide şi independenţi…

Lista formaţiunilor politice care s-au înscris în competiţia electorală europarlamentară din România cuprinde: Alianţa Electorală PSD-UNPR-PC, Partidul Democrat Liberal, Partidul Naţional Liberal, Uniunea Democrată Maghiară din România, Partidul Mişcarea Populară, Partidul Noua Republică, Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat, Partidul Poporului Dan Diaconescu, Partidul Dreptăţii Sociale, Partidul Ecologist Român, Alianţa Naţională a Agricultorilor, Forţa Civică, Partidul Verde, Alternativa Socialistă şi Partidul România Mare.

Pe lângă aceste candidaturi, vor mai putea fi votaţi ca independenţi următorii: Georgiana Corina Ungureanu, Filip Constantin Tițian, Adrian Toader, Dănuţ Liga, Vasile Iustuc, Nicolae Toteanu, Paul Purea, Pericle Capsali, Peter Costea, Mircea Diaconu şi Valentin Eugen Daeanu.

 

Lista PSD

Pe lista alianţei, validată de Comitetul Executiv Naţional al PSD în luna februarie, pe prima poziție se regăseşte actualul europarlamentar PSD Corina Creţu,  urmat de senatorul PSD Ecaterina Andronescu,  iar pe locul al treilea se află Cătălin Ivan, eurodeputat şi purtător de cuvânt al PSD.

Lista este continuată de fostul ministru al comunicaţiilor Dan Nica, senatorul UNPR Damian Drăghici, fostul ministru PC pentru IMM-uri Maria Grapini, europarlamentarii Daciana Sârbu, Ioan Mircea Pascu, Viorica Dăncilă, adjunctul şefului de cabinet al comisarului european pentru agricultură, Sorin Moisa şi actualii eurodeputaţi Victor Boştinaru şi Claudiu Ciprian Tănăsescu. Pe poziţiile 13-17 sunt candidaţii PC, UNPR şi alte propuneri.

 

Lista „opoziţiei”

Lista PNL pentru europarlamentare este deschisă de Norica Nicolai, ea fiind urmată de Adina Vălean, Ramona Mănescu, Cristian Buşoi, Renate Weber, Eduard Hellvig, Mihai Turcanu, Claudia Benchescu, Romeo Stavarache şi Andrei Muraru.

Pe lista PDL pentru alegerile europarlamentare se află pe primele poziţii fostul premier Theodor Stolojan, fostul ministru al justiţiei Monica Macovei, Traian Ungureanu şi Marian Jean Marinescu, actuali eurodeputaţi ai partidului. Pe aceeaşi listă, care are 42 de candidați, se regăsesc mai mulţi primari democrat-liberali din oraşe importante ale României: Gheorghe Falcă (Arad), George Scripcaru (Braşov), Dorin Florea (Târgu Mureş) si Mircea Hava (Alba Iulia).

 

Şi alţii…

Principalii candidaţi la europarlamentare propuşi de UDMR sunt actualii europarlamentari Iuliu Winkler şi Sogor Csaba.

PP-DD  a intrat în competiţie electorală cu preşedintele fondator al partidului, Dan Diaconescu, actualul lider al formaţiunii, Simona Man, dar şi Diana Voiculescu, Liviu Neagu sau Radu Orzata.

Pe primele poziţii în lista PMP se află europarlamentarul Cristian Preda, Siegfried Mureşan, Teodor Baconschi, Cristian Petrescu, Daniel Funeriu, Wotsch Gu.

Forţa Civică a depus la Biroul Electoral Central o lista cu 42 de candidaţi. Primul dintre ei este preşedintele formaţiunii Mihai Răzvan Ungureanu. Acesta  este urmat de Diana Pavelescu, secretar general al Asociaţiei Degustătorilor Profesionişti, respectiv prof. univ. Mihaela Nicolau.

Şi Partidul Noua Republică participă la alegeri cu preşedintele formaţiunii, Mihail Neamţu, George Mioc, cetăţean româno-american, prim-vicepreşedintele partidului, şi Ştefan Bărgăoanu, Corneliu Berari, Victor Ciumac şi Andrei Rosetti.

Primii candidaţi ai PNȚCD la euroalegeri sunt liderul formaţiunii, Aurelian Pavelescu, europarlamentarul Sebastian Bodu şi Maria Stavrositu – matematician.

 

 

Votăm… nu votăm… votăm

 

Nu mulţi sunt românii din Marea Britanie care vor merge pe 25 mai să îşi aleagă candidaţii la alegerile europarlamentare. Iar cei care au deja programul stabilit pentru duminica viitoare şi vor trece cu siguranţă pe la urnele de votare, sunt şi cei care, negreşit, cred că votul lor contează… cântăreşte şi astfel îi împuterniceşte pe candidaţii români în care cred, dar şi care ne reprezintă la Bruxelles.

 

Votăm şi câştigăm

Geta V. este o româncă de 54 de ani care crede cu tărie în puterea unui vot. În urmă cu patru ani punea ştampila într-o secţia de votare din România. Nici nu se gândea pe atunci că în 2014 va vota… mult mai aproape de Parlamentul European. În Marea Britanie.

„Dacă nu votăm, avem de pierdut, dar dacă votăm, avem o şansă să câştigăm. Ştiu că mulţi dintre români, mai ales din cei care sunt în străinătate, nu vor să audă de politică şi cu atât mai puţin de candidaţi sau de vot… însă, eu acum nu vreau să încurajez pe nimeni. Vreau doar să spun că am crescut cu acest drept a omului, de a merge la vot încă de când aveam 18 ani. Bunicul meu a fost primar, tatăl meu a fost primar şi la mine în sat era o mândrie să mergi să mergi să votezi… şi o ruşine să nu mergi. Astfel că încă nu ştiu unde vor fi secţiile de votare sau dacă vor fi mai multe, însă cu siguranţă una va fi la Ambasadă, iar eu pe 25 mai voi merge acolo să îmi exercit acest drept. Îmi place de Stolojan, întotdeauna l-am apreciat şi acum merg să îl votez pentru europarlamentare. Cred că fiecare partid are un reprezentant de seamă. Mulţi o plac şi pe Ecaterina Andronescu, pentru că, părerea mea, a fost singura care şi-a făcut treaba la Ministerul Educaţiei…”, spune românca de 54 de ani din Suceava.

————————————–

„Dacă nu votăm, avem de pierdut, dar dacă votăm, avem o şansă să câştigăm.”

Geta V., 54 de ani, va merge la vot pe 25 mai

————————————–

 

Obligatoriu la vot

Un alt român, acelaşi plan pentru duminică 25 mai. Viorel N. se află în Marea Britanie de mai bine de 10 ani şi spune că merge la vot pentru că… îi place. Românul de 48 de ani nu a lipsit nici în 2010 de la urne. Astfel că duminica viitoare, oricât ar fi de aglomerată cu treburi casnice, îşi va face timp obligatoriu să meargă să voteze.

„De obicei, duminica este singura mea zi liberă şi nu ştiu ce să fac mai întâi… dar mă voi concentra să îmi termin treburile administrative din casă cât mai repede şi apoi voi merge la vot. Îmi place să votez… mă face să mă simt important. Decizia mea devine astfel importantă la nivel mare”, spune românul din Ialomiţa.

Viorel este de părere că românii din străinătate ar trebui să meargă în număr mare la vot pentru a-şi alege candidaţii la europarlamentare… „de obicei orice decizie luată la nivel european ne afectează şi pe noi, David Cameron vorbeşte despre noi în Parlamentul European… astfel că trebuie să fie cineva acolo care să ne apere, care să fie vocea noastră şi care să ne mai spele imaginea creată. Sunt foarte importante alegerile europarlamentare, mai ales pentru noi, românii din străinătate, pentru că astfel ne putem alege omul cel mai potrivit care să ne reprezinte la Bruxelles”, este de părere românul de 48 de ani.

 

„Mai bine la plimbare”

La extrema cealaltă sunt românii care nici vor să audă de alegeri, de candidaţi, de voturi sau de europarlamentare. Pentru aceştia, ziua de 25 mai va fi o zi dedicată plimbărilor… doar dacă vremea va fi de partea lor.

Gabriela M. se numără printre românii care, cu siguranţă, nu se vor prezenta la secţiile de votare.

„Chiar nu vreau să îmi stric duminica şi să merg la vot. De ce? Oricum, oricine ne-ar reprezenta în Parlamentul European nu poate schimba mare lucru… asta este părerea mea. Să voteze cine vrea, eu prefer să mă plimb în parc, să ies să respir aer curat decât să îmi pierd timpul pe la secţiile de votare. Nu am mai votat de ani buni, de când am plecat din România, şi anume din anul 2000, şi sinceră să fiu… cu sau fără votul meu lucrurile care au trebuit să se întâmple s-au întâmplat…”, este de părere românca de 42 de ani din Iaşi.

————————————–

„Chiar nu vreau să îmi stric duminica şi să merg la vot. De ce? Oricum, oricine ne-ar reprezenta în Parlamentul European nu poate schimba mare lucru… asta este părerea mea.”

Gabriela M., 42 de ani, nu va merge la vot pe 25 mai

————————————–

 

Adio, politică!

După acelaşi criteriu, ca cel precedent este şi Laura C., o tânără de 33 de ani care nu este de interesată de politică. Spune sincer că acest domeniu… „este o altă limbă pentru ea”. Cât despre vot… fireşte că nu intră în planurile sale de pe 25 mai…

„Nu mă interesează politica… nu o înţeleg şi nici nu depun efort să o înţeleg pentru că mi se pare totul un circ. Partidele se ceartă între ele, se împacă, formează tot felul de alianţe, se despart şi în final, noi nu avem de câştigat nimic. Dimpotrivă, ne arată alte ţări cu degetul. Astfel că, de când am plecat din România nici nu ştiu, pe plan politic, ce se mai întâmplă… şi nici nu mă interesează. Şi, uite că am trăit foarte bine şase ani de zile şi fără să merg la vot…”, spune tânăra din Bucureşti.

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “CU CINE VOTĂM?”

  1. Emilian Spune:

Spune-ti si tu parerea!