Cu gândul la Irlanda… pentru a doua oară

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti pe data 1 septembrie 2014

uk_man on street

Se spune că odată ce simţim gustul străinătăţii, greu şi foarte greu îl mai dăm uitării. Mai ales dacă viaţa în ţara de adopţie ne-a scos în cale sentimente, trăiri şi perspective pe care România nu ar avea nici măcar cum să le trezească.

Există şi români care, deşi aveau un trai mai mult decât decent în ţară, au lăsat totul pentru a respira un alt aer. Un aer străin, dar sănătos şi rece. Octavian are 36 de ani, a studiat Cibernetică şi în 2007 a renunţat la jobul pe care îl deţinea în cadrul unei bănci din Bucureşti pentru a descoperi şi altceva. Şi a plecat în Irlanda. I-a plăcut în proporţie de 99%, dar viaţa l-a adus din nou pe pământ românesc. Nu, însă, pentru mult timp.

 

Dorinţa de mai mult

Cu un job pe care mulţi l-ar considera „numai bun”, cu studii la care mulţi visează şi doar puţini le finalizează, Octavian, un tânăr de 36 de ani, născut în Constanţa, dar bucureştean de mulţi ani, a renunţat la locul de muncă pe care îl avea la o bancă şi nu s-a bazat nici măcar pe cunoştinţele în informatică atunci când a decis că vrea să vadă şi… altceva. O altă ţară, alţi oameni, alt job şi alt sistem.

„Am plecat din România în 2007 şi m-am hotărât să renunţ pentru că am vrut să văd şi altceva, am vrut să descopăr şi altceva ce aici nu există, alt grad de civilizaţie, altă societate, lucruri care nu ţineau neapărat de locul de muncă, pentru eu aveam un job ok atunci când am plecat”, ne spune Octavian despre ceea ce l-a determinat să o ia de la zero în altă ţară.

Iar noua ţară a fost Irlanda, „pentru că acolo s-a ivit posibilitatea, acolo aveam nişte prieteni care s-au oferit să mă ajute şi acolo a fost să fie”, ne spune Octavian.

 

Integrare perfectă

În Dublin, acolo unde în 2007 a început experienţa sa irlandeză, Octavian s-a acomodat rapid.

„M-am obişnuit foarte bine şi foarte repede, deşi în primele patru luni de zile îmi doream să mă întorc acasă. A fost doar un sentiment înşelător. În rest a fost bine din toate punctele de vedere… mi-a plăcut mult de tot, chiar dacă pe vremea aceea legislaţia era destul de dură şi aveai nevoie de un Work Permit pe care nu îl puteai obţine decât în anumite joburi eligibile. Când am ajuns, m-am înscris la un colegiu şi aşa am primit Cardul Galben cu care puteam să lucrez 20 de ore pe săptămână. Mi-am găsit un job într-un restaurant şi, în paralel, aveam câteva colaborări la colegiul unde învăţam. Am rămas în restaurant pentru că eram bine plătit, obţineam şi veniturile din proiectele de la colegiu şi astfel eram ok cu banii. Nu am simţit nevoia să fac o schimbare şi nici nu mi-am dorit să lucrez în bancă, pentru că am mers la câteva interviuri şi joburile de acolo nu erau atât de bine plătite pentru munca pe care trebuia să o prestezi.

————————————–

Avantaje, dezavantaje

 

„Mi-a plăcut foarte mult faptul că irlandezii erau foarte deschişi faţă de străini şi faţă de imigranţi. În condiţiile în care îţi vedeai de treabă şi nu îi deranjai erau foarte amabili cu tine. Eu, personal, nu am avut niciodată nicio problemă cu faptul că sunt imigrant. Ce nu mi-a plăcut? Nu prea te ajută străinul când ajungi în ţara lui. Aşa e mentalitatea… dacă noi ne descurcăm singuri, trebuie să te descurci şi tu. Prima dată nu mi-a plăcut acest lucru, dar integrându-mă în societatea de acolo, mi-a convenit acest lucru şi am înţeles.”

Octavian, 36 de ani

————————————–

 

Înapoi în ţară, dar nu pentru totdeauna

După aproximativ trei ani de zile, Octavian a fost nevoit să se întoarcă în România. Însă o parte din gândurile şi dorinţele sale au rămas în Irlanda.

„M-am întors în ţară pentru că am avut nişte probleme… Nu a fost o decizie pe care am luat-o singur sau pentru că nu îmi plăcea acolo. Îmi doresc să mă întorc, pentru că m-am integrat foarte bine, ştiu că trebuie să o iau de la capăt şi nu mi-e teamă. Chiar dacă au trecut cinci ani de când am revenit în Româna, eu sunt destul de dispus să o iau de la început, chiar dacă va fi greu”, mărturiseşte tânărul despre planurile sale de viitor.

————————————–

„Mi-am făcut prieteni irlandezi, am călătorit foarte mult prin Irlanda, am avut o viaţă mai liniştită decât viaţa agitată pe care o aveam în Bucureşti. M-am gândit la un moment dat să încerc în Londra, dar este destul de scumpă în comparaţie cu Dublin, plus că nu am cunoştinţe acolo.”

Octavian

————————————–

 

Mult a fost, puţin a mai rămas

Irlanda este în prezent, pentru Octavian, la un an sau doi depărtare. Tânărul povesteşte că vrea să îşi organizeze totul în următoarele luni, pentru a se întoarce în locul în care a descoperit că viaţa poate fi diferită.

„Eu intenţionez ca într-un an sau doi să plec din nou în Irlanda. Depinde foarte mult şi de câţi bani voi strânge în România în acest timp. Trebuie să ai o sumă consistentă ca să pleci. Chiria, depozitul, plus că ai nevoie să te susţii până îţi găseşti ceva de muncă. Este greu, dar nu imposibil. Dublinul îmi este destul de familiar, nu cred că aş pleca cu emoţii, aşa cum s-a întâmplat prima dată”, ne spune Octavian.

Cât despre un loc de muncă, Octavian este destul de optimist. Chiar dacă a terminat Cibernetica, nu are pretenţia să muncească în domeniul în care este pregătit. Cel puţin la început.

„Dacă aş găsi un alt job în aeroport sau într-un retail shop, nu l-aş refuza. Chiar dacă am terminat Cibernetică, ştiu că este greu să găsesc de la început ceva pe domeniul meu. Şi informatica are mai multe ramuri. Una este să te specializezi pe sisteme de operare şi alta este să te îndrepţi către bază de date. Este ca la medicină, nu poţi să fii orelist, dacă eşti ortoped. Recrutarea acolo este mai dificilă decât în România. Treci printr-o agenţie, ei văd cam ce profil ai tu, apoi te plasează către joburile lor, depinde şi cum te vede compania, depinde şi ce noroc ai”, este de părere tânărul din Constanţa.

————————————–

„Intenţionez să rămân în Irlanda de data aceasta. După perspectiva care se afişează în România parcă nu m-aş gândi să mă mai întorc.”

Octavian

————————————–

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!