Cu mândrie, poartă ie!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Evenimente românești pe data 22 iunie 2016

uk_Manchester_Alexandra Fielding_Vatra Romaneasca

La început a fost ideea Alexandrei Fielding și apoi a apărut Clubul Datina, acolo unde copiii românilor din Manchester află că trebuie să fie mândri de originea lor. Părinții copiilor au mers mai departe și au înființat prima asociație românească din Manchester, Vatra Românească. Sub egida acestei asociații, sâmbătă, 25 iunie, între orele 14-16.30, va avea loc la Church Of The Holy Innocents, Wilbraham Road, (M146JZ), evenimentul „Cu mândrie, poartă ie!”. Este o sărbătoare a portului popular românesc. „Sărbătorim ia pentru că iubim portul românesc și îl purtăm cu drag ca strai de sărbătoare” este deviza acestei acțiuni.

Asociația Vatra Românească din Manchester propune românilor din aceste oraș și din împrejurimi o reunire de suflet românesc. „În viziunea noastră, ia este mai mult decât un obiect vestimentar, este un simbol, o poveste care ne reunește pe toți românii de pretutindeni, este una dintre cele mai importante moșteniri pe care le-o lăsăm copiilor noștri”, spune Alexandra Fielding.

Totul a pornit de la dorința acestei românce de a împărtăși copiilor tradițiile și obiceiurile noastre.

„Dorim să ținem vii aceste tradiții și să le arătăm copiilor ce înseamnă țara noastră și rădăcinile noastre. Acesta a fost motivul pentru care am înființat Clubul Datina, acolo unde, în fiecare săptămână, copii din familii românești sau familii mixte vin să facă cunoștință cu România, țara părinților lor.

Prin prisma profesiei pe care o am, am observat că mulți copii încep să uite limba română. Noi le-o amintim și, în plus, le prezentăm cultura și tradiția noastră. Ca exemple recente, în martie le-am povestit legenda mărțișorului, de Paște le-am povestit legendele Paștelui, de ce se vopsesc ouăle și i-am inițiat în încondeierea ouălor”, ne-a declarat Alexandra Fielding.

 

Vatra Românească din Manchester

Încântați de activitatea copiilor lor, părinții au dorit să ia parte și ei la aceste activități, așa că au înființat Asociația Vatra Românească, prima asociație din Manchester.

„Scopul asociației este împărtășirea tradițiilor, obiceiurilor și valorilor românești. De asemenea, dorim să promovăm comunitatea românească din Manchester și integrarea acesteia alături de celelalte comunități. Dorim să le arătăm celor din jur cine sunt românii și că suntem mândri de portul și de rădăcinile noastre. De aceea, la toate activitățile noastre invităm reprezentanți ai comunităților din Manchester, polonezi, indieni, pakistanezi, pe toți cei din jurul nostru. Astfel ne-am împrietenit, invitații au fost încântați de acțiunile noastre și ne-au invitat și ei la acțiunile lor. Recent, am fost la prezentarea unei moschei, de exemplu”, ne-a declarat Alexandra Fielding.

 

Programul acțiunii

În acest context 100% românesc, va avea loc sâmbătă la Manchester sărbătoarea portului popular românesc:

„Vom avea un recital de vioară și pian susținut de doi studenți români, Alla Petrichei și Daniel Ropotă. Evident, vor fi interpretate melodii românești. Vom expune costume tradiționale românești originale. Florentina Drăgoi va prezenta costumul popular românesc din fiecare zonă a țării.

De asemenea, Miruna Belea va face o prezentare a iei românești în limba română și limba engleză pentru că, așa cum am amintit, vom avea reprezentanți și ai altor comunități. Copiii vor fi implicați într-un work-shop și vor învăța tainele cusăturii românești”, ne-a spus Alexandra Fielding.

—————————————

„Lasă-te vrăjit de tradiție și du-o mai departe. Îmbracă ia și spune copiilor noștri și lumii întregi cea mai frumoasă poveste despre România. Vatra Românească din Manchester vă așteaptă la Șezătoare, cu sau fără ie.

Părinți și copii, veniți să învățăm despre portul nostru popular și cusăturile românești. Vă așteptăm cu drag.”

Alexandra Fielding

—————————————

Autor articol: Gelu Irimia

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!