Cu medicamentele de acasă

Articol publicat in sectiunea Social pe data 21 aprilie 2014

Ministerul Sănătăţii vrea să legalizeze şi să aducă la lumină medicamentele pe care bolnavii le aduc la internarea în spital. Unităţile medicale nu vor mai fi obligate să asigure toate tratamentele, ci doar pe cele pe care le consideră necesare, relatează Digi24.

Prevederea se va regăsi în contractele pe care spitalele le vor încheia, de la 1 mai, cu casele de asigurări. Dacă, de exemplu, un pacient cu fractură are nevoie de tratament contra diabetului, unitatea medicală nu va mai fi obligată să i-l asigure. Pentru bolnavi va însemna o cheltuială în plus.

Ministrul sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, spune că această prevedere a fost introdusă în lege la solicitarea managerilor de spitale. „A fost o negociere pe care au avut-o reprezentanţii spitalelor cu Casa Naţională de Asigurări. Sunt mai multe prevederi care tocmai asta fac – să nu mai aibă bolnavul această problemă de a aduce medicamente”, spune ministrul.

Specialiştii văd şi o parte bună a acestei prevederi, şi anume faptul că spitalele ar putea fi obligate la transparenţă.

„Pacienţii trebuie să aibă dreptul la o anumită listă şi asta să fie publică. În momentul de faţă, în pofida a ceea ce se crede, medicamentele care lipsesc din spitale sunt cele foarte ieftine şi nu neapărat cele foarte scumpe”, explică Sorin Paveliu, expert în sănătate, citat de Digi24.

Lista de medicamente contractată de spital ar putea fi publicată de pagina de internet, astfel încât pacientul să ştie la ce să se aştepte când se internează într-o anumită unitate medicală.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!