Culmea tupeului! Au ocupat o casă nelocuită, iar acum proprietarul le este dator cu despăgubiri!

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Locuinţe, Poveşti româneşti pe data 21 iunie 2016

uk_moving house

Cum ar fi să găsești o casă goală, să te muți în aceasta cu cățel, cu purcel și după un an să vină proprietarul și să te întrebe ce cauți acolo? Dacă ai fi un oarecare, ți-ai cere scuze, ți-ai face bagajele și ai spune mulțumesc proprietarului că nu cheamă poliția. Dar dacă ești un român cu tupeu, continui să locuiești acolo ca și cum ar fi dreptul tău, ba mai pui și condiții proprietarului că, dacă vrea să-și vadă casa eliberată, să-ți plătească despăgubiri, câteva mii de lire! Culmea este că proprietarul a fost de acord! Deși pare incredibil, situația este reală și ne-a fost povestită de un martor care a locuit în acea casă în calitate de chiriaș și care a plătit chirie degeaba pentru că oricum proprietarul casei era altcineva!

Cosmin Grecu a crezut că face o afacere bună atunci când a închiriat o cameră dublă pentru doar 500 de lire pe lună cu bilurile incluse. Casa se afla în zona Nord Wembley, avea bucătărie, living elegant, grădină etc. „Aș putea să mă folosesc de un pseudonim, dar nu am de ce. Acesta este adevărul, asta s-a întâmplat. Nu văd de ce trebuie să-mi fie frică. M-am mutat acolo în luna septembrie a anului trecut. Inițial, în acea casă se afla familia care mi-a închiriat casa, adică el, ea și un copil de 4 ani. Casa avea la etaj două camere duble și una single, de fapt un box-room, ceva mai mare ca o baie. În box-room s-a mutat o rudă de-a lor, un băiat de la care am aflat că nici nu plătea chirie. Oricum era lejer, pentru că jos nu era nicio cameră de dormit, doar un living mare și bucătăria. În plus, casa avea două băi. Erau condiții foarte bune pentru 500 de lire pe lună. În plus, oamenii erau prietenoși, atmosfera era frumoasă. Chiar m-am bucurat pentru cât de bine am nimerit”, ne-a declarat Cosmin.

—————————————

„Nu recomand nimănui aceste practici, pentru că sunt ilegale”

 

„Ocuparea ilegală a unei proprietăți se numește squatting. De fapt, de câțiva ani este ilegală, pentru că în trecut era la limita legii. Acum zece ani, de exemplu, era o practică frecventă în special în rândul țiganilor români. Aceștia mergeau cu mașina în jurul Londrei, observau casele nelocuite și se mutau în acestea. Înmulțirea cazurilor a alarmat autoritățile britanice și, ca urmare, a apărut o lege care pedepsește această practică cu amendă sau chiar cu închisoarea. În cazul prezentat, situația pare a fi, însă, mai complexă. Probabil a contat și lipsa de interes a proprietarului de s-a ajuns la o astfel de înțelegere și faptul că familia avea un minor în întreținere. Bănuiesc că cei care au făcut asta cunosc legislația și se bazează pe câteva puncte care pot fi interpretate. Oricum este la limită și nu recomand nimănui aceste practici, pentru că sunt ilegale.”

Mihaela, o româncă stabilită de mai mulți ani în UK și care lucrează în administrația publică

—————————————

 

Primul semnal: internetul cu probleme

„În anunț scria că toate bilurile sunt incluse, inclusiv internetul. Problema era că nu prea exista internet, iar asta era foarte deranjant pentru un om care lucrează toată ziua și vrea să se relaxeze seara uitându-se la un film sau altceva. Proprietarii mi-au spus că asta se va rezolva rapid, pentru că deja au făcut cerere și durează cel mult două săptămâni până vine firma să instaleze router-ul. Au trecut două săptămâni și n-a venit nimeni. După încă două săptămâni n-am mai rezistat, am făcut singur cerere și mi-am instalat internet la mine în cameră. Mi s-a părut ciudat că proprietarii n-au avut nimic de comentat, ba mai mult, m-au rugat să le dau și lor parola! Am făcut asta, dar le-am zis că vom scădea factura la internet din plata chiriei și n-au comentat. Pe moment n-am înțeles de ce le era așa greu să facă o banală instalație de internet, dar mai târziu mi-am dat seama”, ne povestește Cosmin.

 

Al doilea semnal, energia electrică

„La un moment dat, după mai bine de șase luni de când locuiam acolo, am rămas fără curent electric. Tipul care se dădea drept proprietar o dădea din colț în colț. L-am întrebat, așa cum era normal, de ce nu sună la compania de electricitate să vină să rezolve problema. Acesta mi-a turnat niște motive ciudate (e târziu, nu e contractul pe numele său) și, în loc să sune la companie, și-a sunat tatăl. Acesta a venit însoțit de o persoană, tot un român, și au făcut o improvizație care a readus energia electrică în casă. Din curiozitate, am urmărit ce au făcut și am văzut că în loc de un panou electric normal, aceștia au umblat la o întreagă harababură de cabluri amestecate care n-aveau nicio legătură cu o branșare legală. Adică, era evident că oamenii se branșaseră ilegal la curentul electric. Cel mai mult m-a șocat că, de față cu mine, tatăl i-a spus fiului proprietar să «scape de mine». Chiar așa a vorbit: «Eu rezolv treaba în seara asta, dar tu trebuie să scapi de ăsta cât mai repede»! Eu nu făcusem nimic ieșit din comun, doar insistasem să se rezolve problema cu curentul electric, ceea ce mi se părea normal!”, ne-a spus Cosmin.

—————————————

Ce spune legea britanică

 

„Squatting”-ul este definit drept fapta unei persoane care intră deliberat pe o proprietate fără permisiunea proprietarului și locuiește acolo sau intenționează să locuiască. Această faptă practicată în cazul clădirilor rezidențiale (case sau apartamente) este ilegală și se pedepsește cu șase luni închisoare sau o amendă de până la 5.000 de lire sau ambele.

—————————————

 

Proprietarul surpriză!

„Deja totul devenise foarte ciudat în acea casă și nu prea găseam o explicație. Cum se poate să închiriezi o casă și să nu poți să instalezi internet, să nu te branșezi la energie electrică? La început, ruda care locuia în box-room s-a scăpat și mi-a spus că, de fapt, nici chiria la casă nu plăteau. M-am gândit că beneficiază de faptul că au un copil și statul englez le plătește chiria. Până când într-o zi, la mai bine de opt luni de când locuiam acolo și plăteam chirie în mod regulat și conștiincios, am aflat vestea incredibilă. Eram la muncă și m-a sunat un chiriaș din aceeași casă. Între timp, proprietarii transformaseră living-ul într-o cameră dublă și o închiriaseră unui cuplu. Omul m-a sunat și mi-a dat vestea șocantă. Casa nu aparține și nici nu e închiriată de cine credeam noi și cine se dăduseră drept proprietari. Adevăratul proprietar tocmai ce bătuse la ușa propriei case și s-a trezit că aceasta era locuită de luni bune, fără știința sa. Acesta locuiește în SUA și venise să vadă în ce stare se află proprietățile sale. Din câte am înțeles, are vreo 4-5 case în Londra”, spune Cosmin.

 

Dă-mi bani să plec din casa ta!

„Vă dați seama cât de surprins am fost să aflu că am plătit chirie unora care nu făcuseră altceva decât să se mute într-o casă nelocuită. Adică, pe lângă faptul că stăteau gratis în Londra, mai făceau și bani închiriind camerele libere. Dar surpriza cea mai mare am avut-o atunci când am aflat că falșii proprietari trebuie să primească despăgubiri! După ce a ieșit totul la iveală, s-a trecut la negocieri. Astfel, adevăratul proprietar a fost de acord să le plătească celor care îi ocupaseră casa 3.000 de lire în contul renovărilor făcute în casă. Mai mult, aceștia au un termen de trei luni să părăsească casa, plus că proprietarul adevărat s-a obligat să le plătească chiria pe trei luni în noua locuință pe care o vor găsi! Cu alte cuvinte, pe lângă faptul că au locuit într-o casă care nu era a lor, fără nici un contract de închiriere, fără să plătească nimic aproape un an de zile, acum aceștia se aleg și cu aproximativ 5.000 de lire despăgubiri!”, ne-a declarat Cosmin.

—————————————

Specializați în vânătoarea de case nelocuite

 

„Acum, după ce pun cap la cap toate evenimentele și întâmplările trăite în acea casă, totul pare să aibă logică. De fapt, creierul operațiunii nu era cel care îmi închiriase camera, adică tânărul, ci tatăl său. Mi s-a întâmplat odată, în timp ce mergeam cu proprietarul pe stradă, ca acesta să-mi atragă atenția asupra unei case nelocuite de multă vreme, semn că acesta o urmărea. Și de fapt, asta făceau de mulți ani membrii acestei familii. Țineau sub observație casele nelocuite și dacă vedeau că nu se întâmplă nimic acolo o perioadă de timp, puneau stăpânire pe aceasta.”

Cosmin

—————————————

Autor articol: Gelu Irimia

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!