Cum a văzut presa externă protestul ciobanilor

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 18 decembrie 2015

Presa internațională nu a ratat protestul ciobanilor români și a pus manifestarea în contextul celor similare din Europa, când mii de crescători de oi au recurs la măsuri extreme pentru a-și exprima nemulțumirea.

France Presse scrie, într-un text despre ciobanii „sălbatici și lânoși” preluat de publicații precum South China Morning Post, că oierii nemulțumiți au reușit să pătrundă în Parlament pentru a discuta problema cu membrii Comisiei de Agricultură. „Nu putem ține oile doar cu unul sau doi câini la o turmă întreagă. Vor să ne amendeze dacă lăsăm oile pe pășune după data de 6 decembrie. Ce să ne facem?”, s-a întrebat ciobanul Dumitru Dima.

Aproximativ 4.000 de ciobani români au luat cu asalt grădina Palatului Parlamentului, marți, purtând pancarte pe care erau desenați căței și bine-cunoscutele cojoace mițoase, se arată într-un text AP, preluat de New York Magazine, Daily Mail și Fox News.

„Cu toate că aceste detalii pot crea imaginea unui protest pașnic, nu a fost așa”, scrie corespondentul AP la București. Poliția călare a folosit gaze lacrimogene împotriva ciobanilor protestatari. Un oier ar fi strigat: „M-am născut printre oi și o să tăiem capul parlamentarilor.” „Nu putem trăi fără câinii ciobănești care sperie animalele sălbatice. Ne cerem drepturile înapoi”, a spus un altul.

Metodele ciobanilor de a protesta la adresa legii care le limitează numărul câinilor de stână „par a băga în sperieți pe cine trebuie; ministrul agriculturii a anunțat că legea trebuie schimbată «urgent»”. Sursa citată notează că ciobanii nu și-au adus și câinii cu ei la protest.

„Autoritățile române susțin că ciobanii au câini agresivi care ucid animalele sălbatice, iar interzicerea pășunatului în timpul iernii (altă prevedere a controversatei legi) protejează mediul. Ciobanii insistă că legea este un atac la adresa acestei îndeletniciri milenare. Legea a fost introdusă de susținătorii vânătorii, o modalitate de petrecere a timpului liber pentru elitele țării încă din vremurile dictatorului Nicolae Ceaușescu. Cu toate că Ceaușescu, care nu era un țintaș prea bun, a fost răsturnat de la putere și în cele din urmă ucis în urma unui proces sumar, vânătoarea a rămas o activitate favorită a celor înstăriți, care o asociază cu aristocrația”, arată AP care adaugă că „ciobănitul este coloana vertebrală a României rurale, cu 10 milioane de oi și 1,5 milioane de capre”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!