Cum aduc românii țigări în UK?

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 1 iulie 2015

uk_preturi tigari

Românii din Marea Britanie, dependenți de fumat, au o problemă atunci când vine vorba despre procurarea țigărilor sau a tutunului, mai ales că în UK cel mai ieftin pachet costă £5.90. Mulți preferă să își aducă țigările din țară, să le cumpere de pe internet sau de la tiriștii români care reușesc să ajungă în Regat cu mai multe cartoane.

Cum ajung țigările în UK, care sunt avantajele și dezavantajele, ce probleme întâmpină și care sunt soluțiile sau experiențele prin care au trecut românii pentru… un fum de țigară, ne sunt povestite chiar de ei.

 

Risc pentru un viciu?

Cea mai la îndemână modalitate prin care românii fumători stabiliți în Marea Britanie își procură țigări pare a fi varianta… România. Câte trei-patru cartoane în bagajul de cală, alte două în bagajul de mână și alte trei cumpărate din duty free. Narcis M. este un român de 40 de ani care procedează astfel și ne povestește că nu este singurul.

„Aud de la românii cu care lucrez că pun cam 3-4 cartoane în bagajul de cală și apoi mai cumpără din duty-free. După care mai cumpără de la tiriștii care trec prin Seven Sisters, prin Croydon. Ei au modalitatea lor și aduc câte 30-40 de cartoane. Le cumpără cu 35 de lire și apoi le vând cu 40-42 de lire. În fiecare site este cel puțin un român care vinde țigări. Unii vând chiar și zece cartoane pe zi, alții doar două cartoane. De exemplu, eu, anul trecut de Crăciun, am venit în UK cu șapte cartoane de țigări în bagajul de cală, trei în bagajul de mână și apoi am mai cumpărat din duty-free în București vreo trei cartoane. Bine, totul… la risc. Acum sunt o grămadă de anunțuri pe internet și pe site-urile acestea dedicate românilor din UK, prin care românii vând țigări. Dar tot așa procedează, ei le cumpără de la tiriști cu 33-35 de lire și apoi le vând cu 40-42 de lire, chiar și cu 45 de lire. Dacă îți cumperi vreo 4-5 cartoane de pe net, în urma anunțurilor, chiar vine și ți le aduce și acasă. Cam acestea sunt variantele prin care cumpără românii țigări. Fie își aduc din țară, fie mai cumpără din duty free, fie de la tiriști. Am un coleg care a fost de Paște în România cu mașina și am auzit că a venit cu 15 cartoane de țigări și nu a avut probleme”, ne spune românul de 40 de ani.

———————————

„Eu îmi aduc țigările din România. Când merg de Crăciun, îmi iau câteva cartoane la cală, apoi și în bagajul de mână și mai îmi cumpăr și din duty free. Apoi de Paște, fac la fel și când mai vin rudele sau prietenii pe aici îmi mai aduc. Singura problemă pe care am avut-o a fost la București. Chiar mi-am păstrat câțiva bani românești special să îmi cumpăr țigări și a trebuit până la urmă să îmi folosesc cardul pentru că nu am putut plăti decât în euro. Mi se pare o prostie… Dacă nu am euro, ce fac? Stau să cumpăr de la schimb valutar? Doar e aeroport românesc…”

Narcis M., 40 de ani

———————————

 

Unde-i lege, nu-i tocmeală!

Cristi P. este un român de 42 de ani care lucrează ca șofer, majoritatea drumurilor parcurgându-le prin Europa și Marea Britanie. Prin prisma meseriei sale a văzut și a auzit la viața sa o grămadă de modalități, unele legale, altele ilegale, prin care românii aduc țigări în UK.

„Șoferii care merg prin Europa cumpără legal țigări sau tutun de prin țările pe care le tranzitează. Sau unii români aduc din țară, la valiză, dar asta e treaba lor și riscul lor, pentru că pe fiecare aeroport sunt alte reguli. Pe Luton sunt alte reguli, pe Heathrow sunt altele, deci depinde și unde ajung. Însă la mijloc mai sunt și alte lucruri: de obicei, cei de la vamă se mai uită și la om. Plus că pentru români și pentru bulgari sunt mereu alte reguli. Normal, ai voie să aduci 3.200 de țigarete, acesta este standardul cu care ai voie să circuli în tot UE. Așa spune legea, 3.200 de țigarete, nu spune câte pachete sau câte cartoane. Ei spun numărul de țigări. Sau în cazul tabacului, se cântărește la kilogram”, ne spune românul de 42 de ani.

 

Totul se scanează la Dover!

În trecut, ne povestește Cristi, românii aduceau țigări în Marea Britanie cu nemiluita. Cei care erau prinși suportau consecințele. În prezent, situația este diferită.

„Înainte, românii mai făceau și nefăcute și aduceau multe, acum nu prea se mai riscă. Mai sunt unii care le mai ascund pe unde apucă, prin uși, dar își asumă riscul. Păi, câți români nu și-au pierdut tirurile și camioanele la Dover, pentru că sunt scanere de zeci de ani acolo. Mulți nu știau. Acum, situația s-a schimbat complet la Dover. Înainte mai închideau ochii cei de la vamă, acum nu mai e așa. În loc de 16 cartoane veneau cu 30 de cartoane și nu spunea nimeni, nimic. Le ascundeau prin uși, prin camioane, fiecare avea locurile lui. Ei oricum știau, pentru că au de peste 10 ani scanere, ei scanează tot. Văd tot prin satelit. Au senzori de căldură, de mișcare… oricum știu dacă transporți ceva sau nu, dacă ai droguri, alcool, imigranți. Dacă mai trece un român cu câte cinci cartoane în plus, asta nu înseamnă că a fost șmecher. Ori a avut noroc, ori l-au lăsat să treacă, au închis ochii și l-au lăsat. Se mai uită și la om. Au un sistem foarte bine pus la punct, dacă vor, nicio pasăre nu trece… dar nu își mai bat capul pentru câteva cartoane în plus”, ne spune românul de 42 de ani despre experiența sa ca șofer.

———————————

„La tutun, 3 kilograme e legal. Dar depinde și câte persoane sunt în mașină. Dacă e o persoană, atunci ai voie doar trei, dacă sunt mai multe persoane, atunci mai multe… depinde de situație. Dacă ești cu mașină de serviciu, de companie, poți aduce și mai mult, adică 6 kilograme, dacă ești singur. Însă dacă tot tabacul este la fel, dai de bănuit că faci contrabandă, dar dacă ai două cartoane de-alea, trei cartoane de-alea, atunci te vede că e, de fapt, o comandă și pentru colegi. Că așa se procedează…”

Cristi P., 42 de ani

———————————

Problema țigărilor a creat discuții și pe paginile de socializare dedicate românilor stabiliți în Regat. Iată câteva păreri ale celor care au dorit să își exprime online experiența:

 

„Bună ziua, o întrebare, vă rog:

cum pot trimite țigări din România în UK?”

„Prin poștă, trei cartușe o dată, eu așa procedez.”

„Ilegal?”

„Nu a zis nimeni nimic până acum. Și cei de la Poșta Română au zis că e legal.”

„Mă gândeam că prin firmele de curierat, învelite bine. Le controlează cineva?”

„Comandă pe site-ul www.gss.lu și nu mai e nevoie să îți trimită din România.”

„Firma asta este din Luxemburg. Tu ai comandat?”

„Da, o dată pe lună comand tutun de la ei. Am comandat de șase ori până acum.”

„Ce țigări și cât costă, te rog!”

„Numai un cartuș cu taxe de expediere ajunge la fix 61.80 de euro pentru un Pall Mall… Așa că unde e șmecheria? Când în UK un pachet Pall Mall costă 6.30 de lire?!? Scutesc în jur de 7-8 lire. Unde vezi un avantaj în această afacere?”

„Avantajul este la tutun. Eu cumpăr o găleată de tutun Pall Mall pentru 1.330 de țigări (tuburi) și plătesc 55 de lire pe lună împreună cu soțul meu. În plus, dacă vrei să îți iei țigări și nu tutun, nu o să plătești taxa de expediere la fiecare cartuș. Presupunând că nu o să-ți cumperi doar un cartuș, crede-mă că se merită. Noi suntem două familii, comandăm împreună și împărțim taxa de expediere.”

———————————

„În urmă cu câteva luni de zile, am primit un pachet din România printr-o firmă de coletărie destul de cunoscută în UK. Cei de acasă mi-au trimis în colet doar două PACHETE de țigări. Ei bine, în momentul în care l-am primit, s-a văzut că pachetul fusese desfăcut. L-am întrebat pe șofer care a fost motivul și mi-a spus că toate pachetele se scanează la Dover, iar cele care conțin țigări sunt desfăcute. Atunci am înțeles că nu mai este voie să trimiți nici măcar un pachet, pentru că se confiscă. Mi s-a părut destul de ciudat… Până la urmă erau doar DOUĂ PACHETE!”

Miruna, 30 de ani

———————————

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “Cum aduc românii țigări în UK?”

  1. Elena Spune:

    Buna. Voiam sa stiu daca pot sa trec la aeroport de control cu un cartus de tigari NZ. Am marti zbor de la Otopeni spre Londra( Luton) si nu stiu daca sa iau sau nu cartusul de NZ

Spune-ti si tu parerea!