Cum alegem perna perfectă pentru un somn odihnitor

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 4 martie 2016

O pernă confortabilă oferă sprijinul necesar pentru șira spinării și pentru gât – eliminând sau prevenind multe forme de dureri dorsale.

Principalele beneficii oferite de perne

Utilizarea unei perne în timpul somnului are două scopuri principale:

  • Suport – din această perspectivă, pernele susțin capul, gâtul și umerii, menținându-le aliniate și ușurând presiunea din corp.
  • Confort – pernele oferă o senzație de confort și ajută la obținerea unui somn odihnitor.

Perna pentru cap este cea tradițională, fiind utilizată pentru sprijinirea capului, gâtului și spinării atunci când corpul se află într-o poziție de relaxare. Pentru condiții optime, ar trebui să alegi o pernă cu următoarele caracteristici:

Este creată pentru a menține poziția naturală a șirei spinării. Gâtul este aplecat un pic în față, pentru a susține greutatea capului atunci când acesta este ridicat. Ei bine, această curbare trebuie menținută și în poziție de relaxare. Dacă perna este prea înaltă, atunci când dormi pe lateral sau pe spate, gâtul este îndoit anormal, provocând o întindere a gâtului și a umerilor. De asemenea, această poziție poate să obstrucționeze respirația – iar de aici până la sforăit nu mai este decât un pas. În același fel, pernele prea joase pot cauza și ele întinderi ale mușchilor. De aceea, bazată pe dimensiunile corporale și pe preferințele personale, alegerea pernei ar trebui să fie văzută ca o activitate importantă. O înălțime optimă este între 10-15 centimetri.

Este confortabilă. Calificarea unei perne drept „confortabilă” depinde în mare măsură de preferințe subiective. Unora le plac pernele învelite în bumbac, material care dă senzația de răcoare, pe când alții preferă materiale mai moi și mai pufoase. În orice caz, singura condiție de care trebuie să ții seama aici este că ea trebuie să te ajute să dormi bine și să te trezești în formă.

Este ajustabilă. Pentru a se putea plia variatelor poziții de somn, perna trebuie să fie ajustabilă. Ea trebuie să se muleze pe forma individului și să elimine orice puncte de disconfort.

Perne pentru fiecare poziție de somn

Când dormi pe spate. Atunci când stai pe spate, perna trebuie să susțină curbarea naturală a coloanei cervicale, oferind un suport optim pentru cap, gât și umeri. În această poziție, înălțimea pernei ar trebui să fie mai mică decât pentru poziția laterală. Dacă adaugi niște perne și sub genunchi, obții în sfârșit o poziție confortabilă și împiedici apariția durerilor de spate.

Când dormi pe o parte. Perna trebuie să îți susțină capul și gâtul astfel încât șira spinării să stea într-o poziție naturală pe orizontal. Greutatea ar trebui distribuită în mod egal, astfel încât să nu creeze îndoiri sau presiuni nesănătoase. Pentru suport în plus, unele persoane preferă să își pună sub talie o pernă mică sau un prosop rulat.

Când dormi întins pe burtă. Dacă preferi această poziție, perna aleasă ar trebui să fie foarte joasă ori chiar inexistentă. Capul se poate rezema direct pe saltea, pentru a te asigura că poziția sa este sănătoasă. Când dormi astfel, este util să îți pui sub burtă o pernă foarte joasă – care te va asigura de menținerea în bună formă a coloanei vertebrale.

Ai grijă: în timp, pernele își pierd din fermitate și nu mai oferă sprijinul adecvat. Dacă au ajuns în această stare, nu ezită să le schimbi cât mai curând!

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!