Cum alegi pasta de dinți?

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 20 mai 2016

Într-o lume sufocată de publicitate, cine vrea să știe ce produs poate folosi cu succes pentru binele și sănătatea sa se poate găsi în mare impas. Și nu spun asta pentru că aș fi vreun adversar al publicității, dar de cele mai multe ori suntem în dileme vis-a-vis de alegerea produsului care să ne ajute cel mai mult.

Același lucru se aplică, poate mai mult ca oriunde, în alegerea unei paste de dinți. Dacă pentru alegerea unui detergent nu ne interesează câtă spumă activă face, ei bine când e vorba de dinți… parcă ezităm, nu?

Paste împotriva tartrului

Este bine de știut că pastele împotriva tartrului nu favorizează îndepărtarea acestuia, ci previn formarea lui. Ceea ce înseamnă că totuși este nevoie că din când în când trebuie să vă prezentați la medicul stomatolog pentru un detartraj și un periaj profesional. Verificarea prezenței acestuia poate confirma sau infirma dacă alegerea pastei a fost bună.

Paste cu bicarbonat

Pastele cu bicarbonat (baking soda), deși se presupune că au potențial de curățare mai mare decât restul datorită efectului efervescent pe care îl produc, pot duce în timp la sensibilizări ale dinților. Deși producătorii susțin siguranța acestora, rezultatele pe termen lung ale folosirii lor nu au fost evaluate în cadrul unor studii de siguranță. Ele dau utilizatorului o senzație de prospețime ceea ce poate favoriza periajul mai frecvent, dar în timp acțiunea abrazivă a acestuia poate provoca iritații ale mucoasei bucale.

Paste care albesc dinții

Există și produse pentru albirea dinților. Pastele sau dentifricele care sunt dezvoltate în acest sens conțin un număr destul de mare de particule abrazive care la o folosință îndelungată pot aduce deservicii sănătății mucoasei bucale. Sunt nenumărate cazurile în care pacienții au prezentat retracții gingivale datorate și tehnicilor prea intempestive de periaj, dar și pastei care conținea particule abrazive în număr prea mare.

Deci evitați folosirea unei astfel de paste timp prea îndelungat sau alegeți o pastă care să conțină și alte principii active – de obicei o combinație cu fluoride, bicarbonat, abrazivă, și ingrediente pentru dinți sensibili.

Paste pentru dinți sensibili

Pastele pentru dinți sensibili se adresează persoanelor care dezvoltă sensibilitate exagerată a dinților – cele mai frecvente cazuri sunt ale pacienților care suferă de o formă mai mult sau mai puțin severă de boala parodontală.

Sunt eficiente și ajută pentru scopul pentru care au fost create. Totuși este recomandat ca sensibilitatea dinților sau a gingiilor dumneavoastră să fie verificată în prealabil de medicul stomatolog.

Paste sub formă de gel

Cam aceleași lucruri se pot spune și despre gelurile dentare, dar sub rezerva că acestea pot conține mai multe silice (componentă abrazivă a acestora) decât pastele normale. Pastele cu extracte de plante se bazează pe principiile antiseptice și antimicrobiene ale acestor extracte și mai puțin pe cele de înălbire.

Recomandările de bază includ un consult obișnuit stomatologic, periajul să se facă cu periuțe moi cu vârful perilor rotunjit, nu apăsați foarte tare și nu folosiți pasta în exces (în principiu cantitatea necesară nu trebuie să depășească mărimea unui bob de fasole – contrar a ceea ce ne arată reclamele). Mai importantă decât pasta sunt tehnica și durata periajului, acesta trebuind să dureze în medie 5-7 minute.

Deci consultați ambalajul pastei de dinți în funcție de ce vă doriți să obțineți de la pasta dumneavoastră, și mai important, consultați-vă cu medicul stomatolog.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!