Cum am devenit „instructor de fitness” la Londra

Articol publicat in sectiunea Afaceri românești, Muncă, Poveşti româneşti pe data 31 martie 2015

personal trainer

O simplă pasiune pentru sport poate deveni calea spre o carieră de succes la Londra. O româncă ce a crezut în acest deziderat a reuşit, în mai puţin de doi ani, să îşi transforme visele în realitate.

 

La Londra, în căutarea şansei…

Povestea Ramonei Tinei este puţin altfel decât a celor mai mulţi români care au poposit pe tărâmuri britanice. Ea nu a venit în Regatul Unit decisă să facă orice pentru a câştiga bani şi nici nu şi-a propus să facă studii pentru a obţine o diplomă universitară în această ţară. A parcurs doar câteva luni de cursuri de calificare profesională. Acum ea este „Personal Trainer” şi instructor de fitness. Numeroşi clienţi o consultă pe probleme de stil de viaţă, nutriţie şi controlul greutăţii. Iar medicii de familie britanici îi solicită ajutorul pentru pacienţii lor care au nevoie de programe speciale de exerciţii fizice.

În România, Ramona Tinei a făcut sport de performanţă. Timp de şapte ani a jucat handbal. Aşa a devenit pasionată de sport şi adepta unei vieţi sănătoase, active. Iar mai târziu, pasiunea s-a transformat în preocupare.

„Mama mea a avut probleme de sănătate. Suferea de obezitate şi avea probleme cardiace. Eu eram, dimpotrivă, o fire sportivă şi atunci am început să îmi pun întrebări despre influenţa stilului de viaţă activ asupra sănătăţii. Am citit foarte multe studii şi articole legate de acest aspect în perioada respectivă şi aşa am devenit interesată de subiect”, ne-a dezvăluit Ramona Tinei, vorbind despre începuturile preocupărilor sale.

Cu timpul, tânăra a conştientizat că îşi doreşte să facă mai mult în acest domeniu. Atât că România nu îi oferea prea multe perspective…

„M-am hotărât să mă stabilesc la Londra. La început, singurele mele argumente au fost faptul că vorbeam foarte bine limba engleză şi că Marea Britanie este în Europa, deci nu foarte departe de casă, de România. În plus, am crezut de la început că fac o alegere bună, pentru că ştiam că aici oamenii te ajută şi te susţin”, se mai destăinuie Ramona.

Sportul îi formase caracterul în spiritul competitivităţii, aşa că românca a trecut imediat la punerea în aplicare a planurilor sale. În martie 2010, Ramona Tinei se stabilea în metropola de pe Tamisa, purtând cu ea visuri şi speranţe…

Au urmat opt luni dificile, în care tânăra din România s-a întreţinut lucrând într-o companie în domeniul ambalajelor. Şi în tot acest timp a parcurs succesiv patru nivele de cursuri de calificare profesională. În acest fel, Ramona a acumulat mai întâi cunoştinţe despre anatomia corpului uman şi şi-a însuşit numeroase tehnici folosite în programele specializate de fitness. Şi nu s-a lăsat până nu a ajuns la nivelul 4, care îi dă dreptul să conceapă programe de recuperare pentru persoane cu probleme locomotorii ori cu dizabilităţi fizice.

 

Fitness-ul ca afacere

De la sfârşitul anului 2012, Ramona Tinei a dezvoltat la Londra propria sa afacere.

„De la început, am fost conştientă că nu îmi doresc să lucrez într-o sală oarecare de fitness şi că, dacă aş accepta totuşi o asemenea variantă, aş prefera să o fac într-un spaţiu adecvat din interiorul unui spital. Aşa că am ales să mă axez mai mult pe latura medicală a acestui domeniu. Şi cred că nu am greşit”, afirmă încrezătoare tânăra din România.

Imediat după ce a obţinut toate calificările necesare, Ramona a urmărit să îşi promoveze competenţele în cabinetele medicale ale medicilor de familie din Londra. Aceasta a fost cea mai dificilă etapă. „Cel mai greu a fost să intru în legătură cu medicii şi, mai ales, să le câştig încrederea în capacităţile mele profesionale”, mai spune tânăra din România.

Acum, numeroşi doctori de pe întinsul Londrei le recomandă fără rezerve pacienţilor lor să se adreseze româncei Ramona Tinei. „Vin la mine oameni cu probleme grave de sănătate pentru care concep programe de exerciţii fizice cu o durată de 6 sau 12 săptămâni. După terminarea acestor perioade, scriu rapoarte detaliate în care evaluez evoluţia pacienţilor. Iar în funcţie de concluziile mele, medicii decid etapele următoare ale tratamentelor aplicate bolnavilor”, detaliază Ramona.

Ea subliniază, însă, că satisfacţia sa profesională este pe măsură. „Cei mai mulţi dintre oamenii de care mă ocup au nevoie să fie ajutaţi să deprindă mişcări elementare. Unii nu pot să se aşeze, iar alţii nu sunt capabili, din cauza problemelor de sănătate, să îşi încheie nasturii la o bluză. Prin interacţiunea cu mine, ei reuşesc să îşi depăşească aceste limite, uneori greu acceptabile. Şi atunci, bucuria lor este imensă, iar satisfacţia mea este de nedescris”, adaugă românca.

 

Fitness-ul ca leac

La specialistul în fitness, nutriţie şi controlul greutăţii Ramona Tinei din Londra vin şi numeroşi oameni normali, care nu suferă neapărat de o problemă gravă de sănătate. Pe aceştia, românca îi ajută să se tonifieze, să îşi crească masa musculară sau să slăbească.

În astfel de cazuri, totul începe cu o discuţie gratuită de evaluare, care durează 30 de minute. În urma acestei prime „şedinţe”, Ramona Tinei concepe un plan personalizat, bazat pe mişcări fizice şi nutriţie, pentru fiecare dintre clienţii săi.

„Am avut numeroase reuşite şi în astfel de situaţii, în ultimul an în care am profesat aici, în Marea Britanie. De exemplu, îmi amintesc cum o persoană care a urmat programele concepute de mine a slăbit de la 120 de kg la 90 de kg, după trei luni. În plus, această persoană avea mari probleme cu tensiunea arterială, care era foarte mare şi oscilantă. Iar pierderea greutăţii şi, mai ales, modificarea stilului de viaţă au avut ca şi rezultat îmbunătăţirea generală a stării sale de sănătate”, relatează românca.

După 5 ani petrecuți în metropola de pe Tamisa, Ramona Tinei este un „personal trainer” ocupat. Mulţi oameni o caută pentru a-i urma programele de fitness şi a-i asculta sfaturile în nutriţie, în timp ce medicii de familie din Londra îi solicită adeseori colaborarea. Pasiunea ei din România s-a materializat, devenind profesie de succes în capitala Marii Britanii.

Şi totul a început cu înţelegerea unui principiu de viaţă, pe care Ramona doreşte să îl transmită cititorilor Diaspora Românească, acum, în pragul sărbătorilor pascale şi înainte de tradiţionala sacrificare a mieilor: „Hrăniţi-vă cu moderaţie şi nu uitaţi să faceţi puţină mişcare în fiecare zi!”

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

6 pareri la “Cum am devenit „instructor de fitness” la Londra”

 1. Bogdan Spune:

  Sunt un tanar gay din Onesti si as dori sa stiu daca se poate scapa de homosexualitate facand sport. Un prieten gay pe nume Bogdan XDX m/a sfatuit sa ma adresez domnisoarei Ramona Tinei. Ce ma sfatuiti sa fac?

 2. cecilia Spune:

  Buna , nu cred ca poti scapa prin sport de orientarea ta sexuala…si nu cred ca e ceva rau decat daca nu te accepti asa cum esti tu de fapt ..acceptate si o sa fie bine ..multa bafta

 3. Ciprian Bucur Spune:

  Cecilia, cred ca n-ai inteles … Bogdan XDX este foarte bun prieten cu Ramona Tinei. Amandoi sunt din Onesti-Bacau, iar Ramona stie foarte bine ca Bogdan este gay si casatorit cu un barbat la Londra.Cred ca ea poate da sfaturi bune in materie de sex intre gay, dar nu in sensul prevenirii, ci in cel al promovarii xxx.
  *Comentariu editat datorită limbajului

 4. Denisa Spune:

  Buna tuturor as dori si eu un numar de conract al Ramonei Tinei va rog mult saca ma puteti ajuta .Va multumesc

 5. Bogdan Spune:

  Denisa, ma tem ca e imposibil de obtinut un nr. de contact cu Ramona Tinei. Fata umbla numai cu homosexuali si se fereste sa-si dea nr. de telefon. Are o viata privata extrem de ciudata. Dar contacteaza-l pe facebook pe un gay numit Dinu Cimpu, care e prieten cu ea. El te poate ajuta. Cu stima …

 6. Alexandru Spune:

  Ramona Tinei, nu pot sa inteleg un lucru … de ce o fata frumoasa ca tine sta doar in compania unor homosexuali? Ai o varsta, de ce nu vrei sa te casatoresti? Ia exemplul prietenei tale Daniela Vitelaru.Tie nu ti-e jena sa te afisezi doar in compania unor gay ca Bogdan XDX din Onesti, Ciprian Bucur, Dinu Cimpu, Nick Stego si altii? Chiar ma faci sa-mi fie sila de tine!

Spune-ti si tu parerea!