Cum ar arăta un documentar al românilor despre englezi

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK la bani mărunţi pe data 9 martie 2015

uk_drinking

Tone de alcool, ameţeala nebună a serilor de weekend, moda dusă la extrem a oamenilor de rând şi bârfa. Vorbind frumos, acestea sunt subiecte cap de listă, atunci când vine vorba despre englezi. Sau cel puţin atunci când românii sunt întrebaţi despre ce ar arăta ei dacă ar fi puşi în situaţia să realizeze un documentar despre englezi.

În altă ordine de idei, „ce se întâmplă pe străzile din Londra vineri şi sâmbătă seara nu sunt petreceri sau distracţii, ci boschetăreală. Fete, băieţi… cad efectiv în cap, îşi sparg capul, ajung la spital în comă şi îşi fac nevoile în mijlocul străzii. Londra, capitala modei? Pe bune? În afară de oamenii înstăriţi sau care lucrează în City, cine se îmbracă frumos aici? Fetele se dau cu fond de ten în autobuz şi îşi schimbă pantalonii în metrou… eu asta aş arăta”, ne spune sincer şi convins un român de 34 de ani care vede aproape zilnic aceste scene. „Gentleman? Politicoşi?… e doar de faţadă. Bârfa e la ordinea zilei şi am văzut englezi care stau pur şi simplu în mizerie”, completează un alt român.

 

Petreceri exagerate

Documentarul prezentat în ultimele săptămâni de Channel 4 despre România şi despre românii care vin în Anglia i-a stârnit pe unii dintre conaţionali să se gândească şi ei, la rândul lor, la un film despre englezi. Şi bineînţeles că mulţi s-au focusat doar pe lucrurile negative.

„Eu chiar mi-aş cumpăra o cameră de filmat şi aş înregistra tot ce se întâmplă în weekend pe străzi. Nu că ar fi o noutate. Sunt taximetrist şi iau contact cu aceste imagini în fiecare vineri şi sâmbătă seară. Îi transport şi pe cei beţi, dar şi pe medicii care îi tratează, dar şi pe turişti. Americani, canadieni, oameni care îşi fac cruce şi spun că aşa ceva nu au mai văzut. Pur şi simplu, stau pe mijlocul străzii întinşi, pe trotuare, nu le pasă, văd că vine o maşină, nu se dau la o parte, nu mai judecă nimeni, toţi sunt beţi. Fumează toţi tot felul de prostii, cad din picioare de îşi sparg capetele… plus că îi văd cum se urinează unde apucă. Mai nou, am observat că cei de la Council au montat pe străzi, în centrul Londrei, din loc în loc, un fel de pisoare, un loc unde îşi pot face nevoile. Cum sunt wc-urile publice… şi sunt amplasate pe stradă, lângă semafoare. Eu trec cu maşina pe lângă ele. Beţia asta dusă la extrem nu mai e distracţie. Distracţia nu e când bei până cazi din picioare. Bei un pahar, două, trei, cinci, să te simţi bine, să te relaxezi, dar să bei până nu mai ştii de tine, să te ia salvarea… să faci spume la gură? Ambulanţele urlă non-stop în fiecare vineri şi sâmbătă seară. Având în vedere că mă învârt mereu prin centrul Londrei, văd aceste imagini mereu. Spitalul St. Thomas se află în centru şi este cel mai solicitat… este plin de oameni beţi. Dacă am o comandă acolo, eu, ca şi taximetrist, mă duc la recepţie şi de acolo mi se dă şi un bol de carton pentru pasager, ca să nu îmi vomite în maşină în cazul în care i se face rău din nou. Nu ştiu ce le fac şi cum reuşesc să îi trezească în câteva ore. Oricum, e jenant să vezi fete în astfel de situaţii… le duc acasă şi pleacă din maşină descălţate, îşi uită pantofii, telefoanele. Eu asta aş arăta. Asta e imaginea… englezilor, nu? Nu minte nimeni cu nimic”, ne povesteşte românul de 34 de ani.

————————————–

„Londra este capitala modei, aşa se spune. O fi la oamenii bogaţi care stau în Chealsea, Fulham, oameni care au bani. Cei de rând se îmbracă extraordinar de prost şi au această concepţie de a fi fără prejudecăţi. Se îmbracă cum vor, fac ce vor, pentru că nu îi judecă şi nu îi analizează nimeni. Fetele se încalţă cu pantofi cu două numere mai mari, abia merg pe stradă. Plus că toată lumea a văzut că nu au nicio jenă să se schimbe în mijloacele de transport în comun.”

Un român de 34 de ani care lucrează ca taximetrist în Londra

————————————–

 

Politeţea… de decor

Un alt român de 39 de ani care lucrează pentru o companie englezească spune că bârfa, în ciuda imaginii de gentleman, este la ordinea zilei printre englezi.

„Dacă unul dintre colegi merge în vizită, în weekend, la un altul, luni dimineaţa, în pauza de cafea, vorbeşte despre tot. De la ce au mâncat, cum s-au comportat, cum este în casa colegului… tot. Este aşa o pojghiţă, adică, chipurile, nu îi interesează cum e îmbrăcat ăla, dar discută despre asta, deşi dau impresia că nici măcar nu se uită. E de ajuns să vadă cu coada ochiului şi vorbesc numai despre asta. Însă e doar o imagine falsă. Ei aşa sunt născuţi şi învăţaţi să nu discrimineze, să nu vorbească, să fie politicoşi, dar totul este fals. Asta vor să arate, dar realitatea e total la polul opus. Eu cred că 80% dintre englezi au noroc că îi ajută statul, pentru că Anglia este o ţară bogată. Aici li se dă locuinţe, beneficii, îi ajută statul în orice problemă… e total diferit de România. Aici, dacă ai familie şi copii, nu stai pe străzi. Până la urmă, ceea ce s-a arătat în documentar este adevărat, dar nu este vina românilor, este vina autorităţilor. Aici statul construieşte blocuri, cartiere, pentru cei cu probleme, englezii primesc case gratuit. Eu aş arăta şi aspectul acesta, care este important, dacă ar fi să realizez un documentar.”

————————————–

„Şi totuşi, e greu să vorbeşti despre englezi, cum e greu să vorbeşti şi despre români. Peste tot sunt părţi pozitive şi negative. Dacă vorbesc despre englezii din Londra, atunci asta e realitatea. Am văzut englezi care stăteau în mizerie. Nu îşi spălau hainele cu săptămânile, nu se spălau, dormeau în nişte condiţii pe care îmi este greu să le descriu… În afara Londrei este total diferit. Alţi oameni, altă gândire. Oamenii sunt mult mai educaţi, mai civilizaţi. E o altă ţară… Nu poţi să îi judeci pe englezi după ceea ce vezi în Londra, pentru că în afara ei oamenii sunt altfel, trăiesc altfel. La fel cum nu le poţi pune românilor etichetă, după ce arăţi cinci români care nu s-au integrat…”

Un român de 39 de ani

————————————–

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!