Cum au dispărut £2.000 dintr-un cont bancar?

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Diaspora, E țeapă, Poveşti româneşti pe data 25 iunie 2015

uk_furt identitate_cont banca

Lipsa inexplicabilă a sumei de 2.000 de lire sterline, direct din contul bancar al unui român, a devenit mărul discordiei într-o casă locuită numai de români, din nordul Londrei. Banii au re-apărut însă, la fel de surprinzător, într-un plic sigilat, expediat pe adresa titularului contului. Nimeni nu știe cine se află în spatele acestei tranzacții operate fără consimțământul persoanei care deținea banii. Cei implicați în acest caz, despre care publicația noastră a mai relatat în urmă cu câteva săptămâni, spun că situația a generat certuri și a dus la neînțelegeri. Acum, „victima” își acuză vecinii din casă, în timp ce aceștia îi cer să părăsească locuința…

 

Într-o casă de români…

Gheorghe Andercău, un român originar din județul Satu-Mare, a aflat într-o zi din luna aprilie că din contul său bancar lipseau 2.000 de lire sterline. Bărbatul care trăiește la Londra muncind ca și constructor nu și-a făcut probleme când a sesizat absența banilor. Și-a sunat imediat prietena, pe Viorica Dobie, persoana în care are încredere și cu care a ales să își împartă viața aici, în Marea Britanie. Temerile sale s-au amplificat atunci când aceasta i-a mărturisit că nu are habar despre dispariția sumei respective. „Noi avem încredere unul în altul. El își lasă de multe ori cardul său bancar la mine, dar niciodată nu am scos bani din contul lui fără să îi spun”, precizează Viorica. Imediat, bănuielile s-au îndreptat către co-locatarii lor, persoanele cu care cei doi împart o casă în cartierul Tottenham din nordul Londrei.

Cuplul format din Gheorghe Andercău și Viorica Dobie ocupă, de aproximativ un an, o cameră într-un imobil în care mai trăiesc și alți români, toți din județul Satu Mare. Casa a fost închiriată pe numele lui Nicolae Fechete, un sătmărean din satul Racșa. Iar acesta a sub-închiriat-o la alți conaționali. „În a doua jumătate a lunii aprilie, atunci când a avut loc dispariția celor 2.000 de lire sterline din contul prietenului meu, în casă mai locuiau opt persoane: Nicolae Fechete, cel care ne-a închiriat camera, sora lui și fiul acesteia, eu și prietenul meu, plus încă șase persoane. Toți erau români din Satu Mare, mai puțin un cetățean maghiar care s-a și mutat între timp”, ne-a explicat în detaliu Viorica Dobie, care lucrează la Londra ca menajeră.

 

Un plic suspect

Banii dispăruți inexplicabil din contul lui Gheorghe Andercău au re-intrat în posesia lui, în aceeași zi, în mod și mai surprinzător. „În aceeași zi, pe la ora trei după-amiaza, am primit un plic adresat pe numele prietenului meu”, ne dezvăluie Viorica Dobie. Ea afirmă că s-a întors în acea zi acasă mai repede decât de obicei. Cea care preluase plicul venit prin poștă și care i l-a și înmânat a fost sora lui Nicolae Fechete, românul pe numele căruia este închiriată casa în care locuiesc Gheorghe și Viorica. „Mi-am dat seama că în interiorul lui sunt bani imediat după ce am pus mâna pe plic. Așa că l-am deschis și am constatat că era vorba de 2.720 de euro.”

Faptul a năucit, în prima fază, pe cuplul de români. Suma în euro era exact echivalentul în moneda europeană a celor 2.000 de lire sterline lipsă.

Viorica Dobie ne-a prezentat documentul care însoțea banii din plic. Era un raport de tranzacție valutară eliberat de casa de schimb valutar Ice Curency Express. Schimbul sumei de 2002,50 lire sterline în aproximativ 2.700 de euro avusese loc în 21 aprilie.

Gheorghe Andercău nu știa, însă, absolut nimic despre modul în care a fost scoasă suma de 2.000 de lire sterline din contul lui personal. Iar el și prietena lui nu înțelegeau cine le-a trimis o sumă echivalentă în euro și de ce.

 

Investigații

Cuplul format din Gheorghe Andercău și Viorica Dobie susțin că au reclamat la bancă, dar și la poliție faptul că au sesizat o activitate suspectă prin care cineva avusese acces la banii bărbatului.

„A doua zi, prietenul meu l-a rugat pe șeful lui britanic să îl ajute să stea de vorbă cu reprezentanții băncii unde avea contul. Acesta a fost de acord, știind că prietenul meu nu vorbește bine engleza. Șeful lui le-a explicat funcționarilor de la bancă despre tranzacția care avusese loc fără știrea titularului contului. Le-a spus că prietenul meu este foarte supărat din această cauză și că dorește să își închidă contul pentru ca apoi să schimbe banca. Cei de acolo au analizat tranzacțiile din cont și au aflat imediat ce se întâmplase…”, ne-a lămurit Viorica.

Reprezentanții băncii i-au spus românului Gheorghe Andercău că suma de 2.000 de lire sterline extrasă din contul său a fost perfect legală și putea fi operată doar de cineva care a avut acces la toate datele sale personale legate de cardul lui bancar. Ei au mai precizat că tranzacția nu li s-a părut suspectă de vreme ce autorul acesteia a cerut ca banii să fie schimbați în euro și trimiși în plic direct la adresa titularului contului. „Funcționarii de la bancă au mai confirmat că, a doua zi după ce am primit plicul, un bărbat care nu vorbea bine limba engleză s-a interesat de momentul în care trebuia să ajungă la destinație plicul cu bani. Doar că plicul ajunsese la adresa noastră mai repede cu o zi și au ajuns la mine”, continuă explicațiile Vioricăi Dobie.

Aceasta a reclamat fapta la centrul național de raportare a fraudelor National Fraud Reporting Centre din cadrul Metropolitan Police. Ea ne-a prezentat documentul de înregistrare a plângerii sale cu numărul N.F.R.C. 05.04.01.01.93.96. „Polițiștii mi-au spus că vor declanșa o investigație a celor întâmplate”, precizează Viorica.

 

Dați afară din casă

Gheorghe Andercău și Viorica Dobie vor trebui să părăsească încăperea pe care o ocupau în casa din Tottenham, alături de alți români. Ei sunt acuzați că au generat discuții între co-locatari de către Nicolae Fechete, bărbatul pe numele căruia a fost închiriat imobilul. Acesta le-a cerut să se mute din casă până la data de 23 iunie.

„Este manevra lor”, acuză Nicolae. Bărbatul recunoaște că nu știe ce s-a întâmplat cu exactitate cu cele 2.000 de lire sterline dispărute din contul lui Gheorghe și re-trimise în plic pe adresa acestuia. „Nu știe nimeni din casă datele lui personale. Prietena lui a pus mâna pe card”, continuă acuzațiile lui Nicolae Fechete.

Acesta ne-a mai spus că nu crede nici că Viorica Dobie ar fi reclamat cazul la poliție. „M-am luat de ei și le-am dat termen să iasă din casă. Dacă nu, le scot toate bagajele în stradă”, amenință Nicolae Fechete.

 

Acuze și suspiciuni între locatari

Prietena lui Gheorghe Andercău este contrariată că Nicolae Fechete o suspectează nejustificat. „De ce mă acuză pe mine? El (Nicolae Fechete – n.r.) mă acuză doar pentru că știe că o ajut financiar pe fata mea care a terminat studiile universitare în România și se va stabili în Marea Britanie. Dar este normal să o ajut ca mamă. Iar eu muncesc zilnic ca menajeră pentru a câștiga bani. Nu are absolut nicio dovadă împotriva mea. Sunt acuzații fără temei”, susține supărată Viorica Dobie.

Ea subliniază că suspiciunile ei și ale prietenului ei nu se îndreaptă spre Nicolae Fechete, nici spre sora acestuia. „Mai stăteau și alte persoane în casă. Două s-au și mutat între timp… Cel care a gândit totul a procedat foarte deștept și cred că nu poate fi decât cineva care stă la aceeași adresă cu noi, o altă persoană apropiată de prietenul meu. Plicul cu bani trebuia să ajungă la adresa noastră când noi nu eram acasă. Atunci, autorul tranzacției ar fi luat cele 2.700 de euro fără ca noi să știm nimic”, presupune Viorica.

Ea precizează că încăperile din casa în care locuiesc erau tot timpul deschise, neavând chei pentru a fi încuiate. „Problema a fost că prietenul meu lăsase în camera noastră, pe televizor, o copie a cardului său bancar. Pe aceeași hârtie erau trecute cu pixul și alte date ale contului”, mai spune Viorica prezentându-ne hârtia despre care vorbea.

„Norocul nostru este că, în acea zi, eu am venit mai repede acasă. De obicei, eu și prietenul meu lucrăm până seara”, concluzionează Viorica Dobie.

————————————–

„Nu este prima dată când plecăm cu scandal dintr-o casă plină de români. Am mai pățit ceva similar și în trecut. Tot timpul apar probleme în aceste case care sunt închiriate de obicei de o anumită persoană, care apoi sub-închiriază camerele locuinței altor persoane. De aceea, intenționăm acum să ne închiriem o locuință direct de la o agenție imobiliară.”

Viorica Dobie

————————————–

 

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!