Cum avertizează Israelul că urmează să bombardeze

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 17 iulie 2014

Armata israeliană utilizează un sistem controversat de avertizare a civililor din Gaza că va bombarda un imobil. Potrivit unei înregistrări video postate pe internet, tehnica israeliană presupune lansarea inițială a unei rachete de mici dimensiuni care lovește acoperișul unei locuințe.

Israelienii „bat la ușă” în mod exploziv pentru a-i avertiza pe palestinieni să evacueze imobilul, scrie The Independent. Înregistrarea arată apoi cum, la 15 minute distanță de prima lovitură, două rachete lansate de un avion de luptă F16 lovesc una după alta imobilul. După ce se așază puțin norul de praf, se vede că din clădire rămâne numai zidul din spate.

Proiectilul inițial de avertisment este un sistem controversat de avertizare al armatei israeliene, care dorește astfel să se asigure că toți civilii au părăsit imobilul despre care se bănuiește că ascunde posibile legături cu militanții Hamas.

Tehnica „ciocănitului la acoperiș” a fost condamnată de Amnesty International. Un reprezentant al organizației a arătat că „nu e posibil ca o rachetă trasă într-o locuință privată să reprezinte o avertizare. Amnesty International cunoaște cazuri de civili morți sau răniți în urma acestor rachete lansate în operațiunile israeliene în Gaza”.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!