Cum călătoriți în România fără pașaport sau carte de identitate valabile?

Articol publicat in sectiunea Acte, Diaspora pe data 21 aprilie 2015

carte de identitate

„Bună ziua, mă numesc B.L., locuiesc în Londra, cu domiciliul în Hunedoara, și doresc să știu dacă se poate face buletinul fără să părăsesc Londra, deoarece buletinul și pașaportul sunt expirate și, dacă se poate, de ce aș avea nevoie. Vă mulțumesc!”

Doriți să vă întoarceți de urgență în România, dar ați constatat că atât pașaportul, cât și cartea de identitate nu mai sunt valabile? Se poate întâmpla oricui… doar că singura modalitate de a părăsi teritoriul Marii Britanii este titlul de călătorie, pe care îl obțineți de la Secția Consulară a Ambasadei României la Londra. Acesta este valabil 30 de zile de la data eliberării, iar după intrarea în România, titlul de călătorie își pierde valabilitatea.

Așa că, imediat ce pășiți pe pământ românesc, trebuie să vă prezentați la ghișeele de evidență a populației unde aveți domiciliul, pentru eliberarea cărții de identitate și apoi la ghișeele serviciilor de pașapoarte. Și să vă înarmați cu răbdare. Știți că aceste proceduri durează.

 

Titlul de călătorie, cum îl obțineți

Românii care vor să se întoarcă de urgență în România, dar nu au pașaport sau carte de identitate model nou valabile, dacă le-au pierdut sau dacă aceste documente le-au fost furate, pot solicita Ambasadei eliberarea unui titlu de călătorie în regim de urgență. În cazul furtului, trebuie să depuneți, în original, raportul eliberat de poliție referitor la furt; fără acest document de la poliție, cererea de obținere a unui titlu de călătorie nu poate fi înregistrată, se arată pe site-ul Ambasadei României în Regatul Unit.

Pentru eliberarea unui titlu de călătorie pentru adulți trebuie să depuneți la Secția Consulară a Ambasadei următoarele:

  • un document cu fotografie, care să dovedească identitatea (de ex. pașaport expirat, buletin de identitate, carte de identitate, carte de alegător, permis de conducere auto românesc, livret militar) sau cel puțin să cunoașteți codul numeric personal;
  • taxa consulară pentru eliberarea titlului de călătorie este £57 și se achită NUMAI cash, odată cu depunerea cererii la Secția Consulară. Mai multe informații referitoare la titlul de călătorie le puteți afla de pe site-ul Ambasadei http://londra.mae.ro/node/271.

 

Cum reînnoiți cartea de identitate

Cărțile de identitate pot fi reînnoite personal doar la întoarcerea în țară. Însă, există numeroși români care nu vor să piardă nici bani, dar nici timp doar pentru această procedură. Astfel că în situația în care nu vă puteți deplasa în România, Ambasada poate întocmi și autentifica o procură prin care împuterniciți persoane din țară să îndeplinească formalitățile legale privind obținerea cărții dvs. de identitate (procedura „prin procură”).

Pentru eliberarea acestei procuri sunt necesare: un act de identitate valabil (pașaport românesc sau carte/buletin de identitate) și patru fotografii color, pe fond alb, identice și de dată recentă mărimea 3 x 4 cm, având la bază o bandă albă de 7 mm, să cunoașteți datele de identificare ale persoanei pe care o împuterniciți, datele din buletinul/cartea de identitate sau pașaportul persoanei pe care o împuterniciți (eventual o copie) – serie, număr, adresă, CNP, data eliberării și autoritatea emitentă.

Taxa consulară pentru autentificarea procurii este de £55 și se achită numerar la sediul Secției Consulare.

 

 

Documente, recomandări și

procedura eliberării pașaportului electronic

 

Depunerea cererii pentru eliberarea pașaportului electronic se face personal, la Secția Consulară a Ambasadei României la Londra. Depunerea cererii se face numai pe bază de programare, de preferat prin e-mail (londra.pasapoarte@mae.ro), programarea poate fi făcută și direct la sediul Secției Consulare sau telefonic.

Prezența personală la Secția Consulară a solicitanților pentru depunerea cererii este absolut obligatorie, întrucât este necesară preluarea datelor biometrice – fotografierea și preluarea amprentelor digitale ale viitorilor titulari de pașapoarte, conform normelor legale în vigoare.

Recomandare: pentru asigurarea unei bune calități a fotografiei, este necesară vestimentație de culoare închisă.


Documente necesare:

  • Formular cerere servicii consulare;
  • Cartea de identitate, cartea de identitate provizorie sau buletinul de identitate, aflate în termen de valabilitate, ÎN ORIGINAL și copie; Cartea de identitate provizorie poate fi acceptată doar dacă este însoțită de certificatul de naștere, în original;
  • În cazul schimbării numelui sau prenumelui este necesară prezentarea, după caz, a următoarelor documente în original și copie: certificat românesc de căsătorie, sentința românească de divorț, decizie pronunțată de către autoritățile din România cu privire la schimbarea pe cale administrativă a numelui/prenumelui. În toate aceste situații este necesară prezentarea cărții de identitate valabile cu noul nume.
  • Pașaportul anterior, dacă este cazul, ÎN ORIGINAL și copie.
  • În cazul declarării furtului pașaportului, este necesară prezentarea dovezii eliberate de autoritățile de poliție britanice, apostilată;
  • Pierderea pașaportului se declară de către titular la sediul Secției Consulare.
  • În cazul distrugerii pașaportului, se va prezenta pașaportul distrus sau deteriorat, cu condiția să existe elemente care să facă posibilă identificarea documentului.
  • Taxa consulară se achită numai cash la sediul Secției Consulare.

 

Eliberarea pașaportului

Pașapoartele electronice nu se eliberează în regim de urgență. Pașapoartele electronice se confecționează în România și se trimit ulterior la Secția Consulară. Termenul de eliberare a pașaportului românesc, conform prevederilor legale, este de maxim 90 zile calendaristice de la data depunerii cererii.

Eliberarea are loc la sediul Secției Consulare, pe baza semnăturii titularului sau a unei persoane împuternicite de titular prin procură autentică, în zilele de vineri între orele 9:00-14:00, fără programare, prezentând chitanța, cartea de identitate și pașaportul anterior.

————————————–

Excepție

 

„La cererea scrisă a solicitanților care locuiesc la distanțe foarte mari de Londra (peste 250 mile), pașapoartele pot fi remise și prin poștă sau serviciu de curierat rapid și securizat: solicitantul va depune și un plic timbrat autoadresat – Royal Mail – Special Delivery.”

Ambasada României în Regatul Unit

————————————–

Este necesară prezentarea pașaportului vechi, care se anulează și se remite titularului spre păstrare.

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!