Cum? Chiriaş fără bani la Londra?

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Locuinţe pe data 12 iulie 2016

uk_houses2

Londra este deja faimoasă pentru chiriile piperate şi pentru deficitul acut de proprietăţi rezidenţiale. Chiar şi aşa, în metropola britanică sunt aproximativ 60.000 de imobile nelocuite, deschizând porţile unui nou tip de chiriaşi – „gardienii de proprietăţi”.

Există companii care se înţeleg cu dezvoltatorii imobiliari, cu autorităţile locale şi cu asociaţiile rezidenţiale să preia casele şi apartamentele goale pentru care să găsească ocupanţi pe termen scurt. Aceştia din urmă ar avea grijă de imobile, care altfel ar putea deveni ţinta musafirilor nepoftiţi.

Compania Dot Dot Dot, scrie The Telegraph, deschisă în 2011 de Katharine Hibbert, găseşte chiriaşi care se înhamă la cel puţin 16 ore pe lună de muncă voluntară, neplătită.

„Sunt o mulţime de case goale pe termen lung,” spune directoarea Dot Dot Dot, „iar motivaţia noastră principală este să le ocupăm pentru că ele reprezintă o problemă pentru proprietari şi pentru rezidenţii din vecinătatea acestor proprietăţi, pe lângă faptul că altfel ele reprezintă o oportunitate pierdută pentru mulţimea de oameni care se chinuie să-şi găsească chirie la Londra.”

Dot Dot Dot, o companie cu nouă angajaţi din estul Londrei, se specializează pe Londra şi Cambridge şi se laudă în momentul de faţă cu 200 de „gardieni” care ocupă imobile pe baza unor licenţe pe termen scurt, spre deosebire de contractele de închiriere standard pe care le-ar semna în mod normal. Katharine Hibbert spune că Dot Dot Dot este o agenţie de securitate a proprietăţilor care ajută proprietarii să evite cheltuiala şi riscurile asociate clasicelor metode de protejare a proprietăţilor vulnerabile.

Proprietarii imobilelor goale plătesc companiei Dot Dot Dot o taxă mică, nedeclarată de către Hibbert, pentru selectarea unor ocupanţi pe termen scurt, verificaţi atent. Gardienii proprietăţilor plătesc taxe, nu chirie şi trebuie să adere la anumite restricţii, precum o limită a perioadelor de neocupare cu ocazia concediilor şi interdicţia de a introduce în proprietăţi a animalelor de case. Printre altele, chiriaşii nu pot ocupa imobilul dacă intenţionează să se mute cu copii minori şi trebuie să accepte să elibereze imobilul în termen scurt, când li se solicită acest lucru.

Pentru proprietari alternativa ar fi să închirieze foi de metal pentru a căptuşi uşile şi ferestrele şi să instaleze alarme împotriva spărgătorilor de case, ridicând costurile la cel puţin £500 pe lună per proprietate.

„Dacă eşti proprietarul unei clădiri care trebuie să stea neocupată pentru că vrei să ai flexibilitatea de a vinde, a demola sau renova, trebuie să ai o mulţime de lucruri puse la punct, în special dacă eşti un mare dezvoltator imobiliar, o asociaţie rezidenţială sau o autoritate locală cu proiecte complicate”, mai spune Katharine Hibbert.

„Poate că proprietarul vrei să aibă proprietatea la îndemână în trei luni de zile, deşi în realitate poate dura până la trei ani. Astfel că e mult mai simplu să permită oamenilor să locuiască în aceste clădiri pe termen temporar, oferind în acelaşi timp proprietarilor garanţia că rezidenţii aduşi de noi se vor muta când aceştia cer acest lucru. Între timp, clădirea va fi îngrijită de oameni de încredere, selectaţi de noi.”

„Gardienii” plătesc pentru un one bedroom flat între £35 şi £75 pe săptămână, pe lângă faptul că trebuie să facă voluntariat pentru diverse organizaţii non profit.

————————————–

„Suntem foarte atenţi cu oamenii pe care îi alegem. Nu vrem oameni care fac voluntariatul fără chef, doar pentru că altfel nu ar beneficia de o chirie ieftină. Tindem să selectăm mai degrabă dintre cei care fac voluntariat din proprie iniţiativă. Selecţia ne ia foarte mult timp şi, în plus, este de datoria noastră să vizităm toate proprietăţile din două în două săptămâni.”

Katharine Hibbert

————————————–

 

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!