Cum detectăm cancerul de col uterin

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 3 iulie 2015

cancer col uterin_papanicolauCancerul de col uterin ucide anual mii de femei la nivel mondial și multe cazuri ar fi putut fi depistate mai din timp, dacă femeile mergeau regulat la ginecolog. Vezi care sunt simptomele cancerului de col și ce analize trebuie să faci regulat ca să știi că ești bine.

 

Testul Papanicolau și cancerul de col uterin

Multe femei descoperă că au cancer de col prin modificarea rezultatelor testului Papanicolau. Acest test este o analiză de rutină care se face la ginecolog. În funcție de vârstă, istoric în familie și alți factori, testul Papanicolau se face mai des sau mai rar.

Testul propriu zis este o analiză a celulelor din interiorul uterului și colului uterin și caută modificări în structura acestora, sub formă de celule precanceroase sau canceroase.

Femeile tinere ar trebui să facă regulat testul pap, deoarece este cea mai bună metodă de prevenție și detectare la timp a cancerului de col uterin.

În ultima vreme, statisticile au arătat că testul Papanicolau trebuie repetat mai des și făcut mai devreme în anumite cazuri. Iată noile indicații ale specialiștilor legate de această analiză ginecologică:

 

Primul test Papanicolau trebuie făcut la 21 de ani

Testul Papanicolau se repetă o dată la doi ani.

Femeile peste 30 de ani, sau cele cu trei teste Papanicolau consecutive care au ieșit negativ pot repeta testul o dată la trei ani.

Femeile care schimbă des partenerii sexuali, sau care au mai mulți parteneri sexuali deodată ar trebui să repete testul Papanicolau la fiecare doi ani.

Femeile ai căror parteneri au avut sau au și alte partenere ar trebui să repete testul la fiecare doi ani.

La femeile cu vârste mai înaintate, testul Papanicolau poate fi combinat cu un test HPV, deoarece majoritatea cazurilor de cancer cervical sunt cauzate de una dintre tulpinile ”rele” ale virusului papiloma.

 

Negii genitali și cancerul de col uterin

Infecția cu papiloma virus poate cauza apariția negilor genitali, dar nu toate tipurile de HPV cauzează apariția cancerului de col. În lume, numai câteva tulpini din câteva sute de virus papiloma cauzează apariția cancerului de col, în timp ce multe altele cauzează apariția negilor genitali.

Negii genitali nu sunt un simptom al cancerului de col și nici nu cresc riscul de apariție al cancerului de col uterin.

Pe de altă parte, faptul că cineva suferă de negi genitali poate fi un semn că are o infecție cu unul sau mai multe tulpini de HPV, iar dintre acestea, unele pot provoca apariția cancerului.

Un alt fapt puțin știut este că deși practicarea sexului protejat este o metodă de reducere a riscurilor de infectare cu HPV, prezervativele nu te protejează 100% de infecție, virusul papiloma fiind transmisibil prin contact piele pe piele.

Dacă ești diagnosticată cu virusul papiloma, chiar și dacă este vorba de tulpinile care cauzează cancer, nu înseamnă neapărat că o să te îmbolnăvești. Multe femei care au HPV nu au alte probleme cauzate de infecția cu papiloma virus și își văd liniștite de viață fără complicații.

 

Simptomele cancerului de col uterin invaziv

Multe femei nu au simptome de cancer de col până ce acesta devine invaziv/agresiv.

Primele stadii ale bolii sunt adesea asimptomatice, ceeea ce face testarea regulată și mai importantă.

Simptome cancer de col uterin:

  • Sângerări vaginale neregulate
  • secreții vaginale cu miros neplăcut
  • secreții vaginale apoase
  • secreții vaginale cu firișoare de sânge în ele
  • dureri pelvine și/sau de spate
  • durere în timpul actului sexual
  • probleme la urinare
  • umflarea picioarelor

Sângerările neregulate sunt cel mai comun semn de cancer de col. Aceste sângerări pot apărea după actul sexual, între două menstruații, sau la femeile care au intrat deja la menopauză și, teoretic, nu mai au sângerări lunare.

La femeile tinere, sângerările neregulate pot fi trecute adesea cu vederea și puse pe seama modificărilor hormonale din timpul lunii. Spottingul dintre două menstruații poate fi normal sau poate fi un simptom al cancerului de col și numai medicul poate spune cu exactitate dacă este cazul să faci mai multe analize sau nu.

Simptomele cancerului de col uterin te pot induce în eroare și poți să le ignori mult timp dacă nu sunt foarte intense. Mergi regulat la medic și fă-ți controlul ginecologic anual ca să nu ai probleme grave de sănătate.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!