Cum am devenit Landlord la Londra?

Articol publicat in sectiunea Articole recente, Diaspora, Locuinţe, Poveşti româneşti pe data 13 septembrie 2016

uk-mortgage

11 bănci i-au refuzat românului D.C. aplicația de solicitare a unui credit ipotecar. Totuși, tânărul s-a mutat până la urmă în propriul său apartament nou-nouț, într-un bloc de locuințe recent construit în cartierul nord-londonez Tottenham. Au trecut aproape doi ani de când locuiește în una dintre camerele locuinței, în timp ce al doilea dormitor este ocupat în permanență de… chiriași. D.C. a devenit în acest fel „Landlord”. El ne-a povestit care sunt avantajele și inconveniențele statutului de „proprietar”.

 

Un accept și 11 refuzuri

D.C. a trăit în Marea Britanie aproape opt ani înainte de a avea propriul apartament. În decursul acestui timp, el a locuit în camere închiriate și conform propriilor socoteli, a cheltuit peste 30.000 de lire sterline pentru plata chiriei. Iar în noiembrie 2011, a demarat formalitățile pentru obținerea unui mortgage. Și în vara anului 2012, a intrat în posesia propriului său apartament cu două camere, pentru care va trebui să plătească unei bănci rate lunare în următorii 30 de ani.

—————————————

„Procesul în sine a fost ușor, fiindcă am ales să apelez la un broker. Am întrebat mai mulți prieteni și mi-au spus că este posibil și fără intermediari. Dar m-am gândit că probabil n-aș înțelege toate subtilitățile procesului. Așa că am solicitat serviciile unui expert; și am aflat multe lucruri pe care altfel nu le-aș fi știut.”

—————————————

La recomandările brocker-ului, D.C. a așteptat patru luni să își îmbunătățească credit-score-ul. „Am trimis aplicația pentru mortgage la 12 bănci și numai una m-a acceptat, pentru că celelalte aveau pretenția să plătesc 20% în avans, iar eu aveam doar 15%. Totuși, una mi-a aprobat solicitarea și am semnat contractul pentru un apartament nou.

M-ar fi tentat o casă, cu grădină și mai mult spațiu, cu aceeași bani. O casă veche costă, însă, cât un apartament nou. Eu nu aveam nevoie de mai mult spațiu ca tânăr și am preferat o locuință nouă.

Un apartament nou înseamnă toate finisajele finalizate plus frigider, congelator, dulapuri de bucătărie, boiler, parchet, părți laminate, inclusiv covoare. Totul este nou și în condiții impecabile. Sunt avantaje inclusiv la nivelul securității”, ne-a spus D.C., care locuiește de trei ani în locuința sa nouă, de la Londra.

 

Proprietar de apartament, caut chiriași…

Perioada de euforie care a urmat după ce s-a mutat în apartamentul nou-nouț din Tottenham a fost de scurtă durată, recunoaște acum D.C.

„M-am bucurat cât timp am aranjat locuința și am cumpărat mobilă, făcând totul după gustul meu. O perioadă am locuit acolo împreună cu sora mea și am împărțit cheltuielile, fapt ce m-a ajutat foarte mult, pentru că nu am simțit niciun fel de dificultăți financiare. În scurt timp însă, ea s-a căsătorit și s-a mutat într-o casă nouă cu soțul ei. Și, de-abia atunci mi-am dat seama că nu o să fiu în stare să suport lunar rata pentru mortgage, de unul singur”, mărturisește tânărul.

El s-a gândit imediat la soluția de a închiria unul dintre dormitoarele locuinței sale. „Mi-am dat seama că nu m-aș fi descurcat singur și că împărțind costurile cu un chiriaș, aș mai salva niște cheltuieli”, ne-a mai declarat D.C.

Iar ceea ce a urmat a fost o experiență total nouă pentru tânărul originar din România, care s-a trezit brusc „proprietar” în Marea Britanie. „Mai întâi am făcut un calcul exact și amănunțit al tuturor cheltuielilor aferente locuinței. Am împărțit suma pe din două și am tras concluzia că trebuie să găsesc un chiriaș dispus să plătească acești bani. Apoi, am pus anunțuri pe website-urile specializate”, își amintește românul. Și, spre surprinderea sa, în doar câteva zile, a avut aproximativ 20 de clienți interesați să se mute în locuința sa.

„Practic, am ales pe cine am vrut eu, făcând selecția după propriile mele criterii. Am fost atent să fie o persoană liniștită, care să țină curățenie în cameră și să lucreze, deci să aibă un program de lucru zilnic…”

În final, primul chiriaș care a locuit în apartamentul românului a fost o tânără englezoaică.

—————————————

„Mi-a plătit o sumă sub formă de depozit garanțial, plus chiria lunară. M-a ajutat foarte mult din punct de vedere financiar și am mai descoperit un mare avantaj, la care nici nu mă gândisem inițial: faptul că puteam să exersez zilnic vorbirea limbii engleze.”

—————————————

 

Avantaje și dezavantaje…

Închirierea unui spațiu de locuit în interiorul locuinței proprii presupune, în același timp, avantaje și dezavantaje, susține D.C.

„Avantajul incontestabil este de ordin financiar. În primul rând, având propria ta locuință, nu mai plătești nimănui chirie. În al doilea rând, încasând bani de la chiriași, îți plătești mult mai ușor ratele bancare”, spune tânărul. Există, însă, și dezavantaje, adaugă el. „Nu ai intimitate… Pe de altă parte, ești pus deseori în situația de a face curățenie după alții. În plus, toate reparațiile sunt responsabilitatea proprietarului. Dar mai sunt și stricăciuni minore care se petrec în apartamentul tău fiindcă locatarii care stau în chirie nu au suficientă grijă de lucruri. Iar unele dintre ele nici nu se mai pot repara…”, a mai constatat D.C., în cei doi ani de când este proprietar pentru chiriașii cu care își împarte apartamentul.

Landlordul mai are și alte responsabilități… „Trebuie să te asiguri în permanență că tot ce poate fi folosit în apartament se împarte în mod echitabil între locatarii locuinței. Mă refer la bucătărie, baie, living-room, consumul de apă și curent și multe altele. De aceea cred că este esențial să stabilești de la început reguli foarte clare care să stabilească în cele mai mici detalii modul de conviețuire în interiorul apartamentului. Altfel se ajunge în mod clar la probleme și discuții. Este aproape ca într-o căsnicie…”, glumește D.C.

El este conștient că, în calitate de „landlord”, se expune și la riscuri. „Chiriașul poate oricând să dispară cu lucrurile din propria ta casă. De o asemenea situație te poți proteja într-o oarecare măsură, prin depozitul pe care chiriașul îl plătește la început. Dar, dacă cineva dorește, poate fura lucruri mult mai scumpe decât valoarea unui astfel de depozit”, atrage atenția D.C.

—————————————

„Când închiriezi o cameră single, în propriul tău apartament cu două camere, este aproape imposibil să faci profit. Aceasta s-ar putea întâmpla doar dacă rata lunară pentru mortgage ar fi foarte mică, adică dacă posesorul unui mortgage a plătit un avans mare atunci când a accesat creditul. Nu este, însă, cazul meu… Eu dacă aș cere mai mult decât jumătate din totalul costurilor pe care le presupune apartamentul meu, nu mi-ar veni nimeni să stea în chirie într-o cameră de o persoană dintr-un bloc…”

D.C., proprietar de apartament și Landlord

—————————————

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!