Cum găsesc un job în plină iarnă?

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti, Resurse joburi pe data 9 decembrie 2015

job

„Ce mă fac la iarnă?!”, „Mai găsesc de muncă?!” Aceste două întrebări răsună în mintea românilor care au venit în Regatul Unit al Marii Britanii în căutarea unui job. Odată cu venirea sezonului rece, oferta agențiilor de recrutare devine tot mai săracă, iar oamenii sunt trimiși la muncă doar de câteva ori pe săptămână. În aceste condiții, fiecare trage linie, analizează și este pregătit să ia o decizie: rămâne în UK sau pleacă acasă măcar pentru două-trei luni.

Să găsești un loc de muncă de pe urma căruia să îți poți plăti chiria și mâncarea de zi cu zi este destul de greu în această perioadă. Cu doar câteva ore de muncă pe săptămână, mulți conaționali aflați în Anglia s-au văzut nevoiți să strângă cureaua. Vremurile bune s-au dus odată cu sezonul cald. De această problemă se lovesc în special românii care s-au stabilit în orașe mici ale Regatului Unit al Marii Britanii. Este adevărat că acolo cheltuielile nu sunt așa mari, dar găsirea unui job este uneori imposibilă.

 

Plec acum, dar mă întorc la primăvară!

„Din mai și până acum, am strâns aproximativ patru mii de lire. M-am dus la lucru de câte ori m-au sunat cei de la agenție, nu a contat că eram obosit, că poate aveam nevoie de o pauză. Am muncit cât am putut de mult, pentru că am știut de la început că la iarnă mă voi întoarce acasă. În sezonul rece, abia dacă se vor găsi locuri de muncă pentru cei tineri, pentru un bătrân ca mine, în niciun caz. Am strâns banii aceștia, mă duc acasă, voi trece peste iarnă fără griji, apoi, după Paște, mă gândesc dacă mai vin pentru câteva luni în UK. Am văzut că se fac bani mulți și eu nu mă dau înapoi de la muncă.”

Ilie, 61 de ani, din Slatina

 

În situația acestui român din Slatina sunt mulți alții. Oamenii au venit în Regatul Unit al Marii Britanii, au făcut economii cât au putut de mult, iar acum se întorc acasă. O experiență de doar câteva luni în UK a fost, însă, suficientă pentru ca mulți dintre ei să își mai încerce norocul și anul viitor.

„Vă spun sincer că am venit în Anglia cu inima strânsă. Nu eram convins 100% că o să găsesc de lucru și mai ales că o să reușesc să strâng ceva bani. M-am decis totuși să îmi încerc norocul convins fiind și de câțiva vecini de-ai mei care se aflau de ceva timp în UK. S-a dovedit că este de muncă și că dacă ești un om chibzuit, poți să trimiți în fiecare lună câțiva bani celor de acasă. La compania la care lucrez eu, printr-o agenție de recrutare, a fost mereu de lucru. Este vorba despre o companie care se ocupă de livrarea produselor electronice și electrocasnice și am înțeles că ar fi de muncă inclusiv în decembrie datorită faptului că oamenii fac mai multe cumpărături înainte de sărbători. Din ianuarie și până prin martie urmează o perioadă moartă, așa că m-am decis să plec acasă chiar acum, la început de decembrie. Din primăvară mă mai gândesc dacă mai vin sau nu înapoi. Oricum, rămâne aici în UK fiul meu, care a reușit să obțină un job full-time, și mă voi baza pe ajutorul lui în cazul în care decid să revin în Regatul Unit al Marii Britanii.”

Nelu, 58 de ani, Slatina

 

Exemplele continuă indiferent în ce colț al Angliei te-ai afla. Peste tot întâlnești români cu bagajele aproape pregătite de plecare.

„Eu am venit la muncă în Anglia pe la mijlocul lunii august. Am nimerit foarte bine, m-am înscris la o agenție de recrutare și au fost săptămâni când mă duceam la muncă și șapte zile din șapte. Nu spun că a fost ușor, dar am tras tare pentru că știam de la început că în decembrie mă întorc acasă. Eu am venit în Regatul Unit al Marii Britanii împreună cu fiul meu. Și el a câștigat destul de bine în tot acest timp. El este șofer de tir. În doar câteva luni am strâns destui bani cât să ne întoarcem acasă, să mai cumpăram ce ne lipsește prin gospodărie și să ieșim din iarnă fără grija că nu avem ce pune pe masă. Ce o mai fi din primăvară, Dumnezeu știe! Noi vrem să ne întoarcem înapoi, pentru că în Anglia se câștigă bine, dar nu îți garantează nimeni că dacă ai avut noroc prima dată și ai găsit de muncă, așa va fi și a doua oară!”

Florin, Pitești

 

Abia am venit, cum să plec?!

Sunt și persoane care au ajuns recent pe tărâm britanic și, evident, exclud posibilitatea de a se întoarce acasă prea curând. Au auzit de la românii din Anglia că în sezonul rece se găsește mai greu de muncă, dar sunt hotărâți să facă față. În plus, au și soluții.

„Eu am ajuns în Anglia la începutul lunii octombrie și mi-a fost destul de greu să îmi găsesc de muncă. M-am înscris la o agenție de recrutare imediat ce am ajuns în UK, dar cu greu m-au trimis la muncă. Au fost săptămâni când nu am lucrat deloc și asta pentru că managerii firmei preferau să cheme la serviciu persoane care aveau vechime. Eu lucrez într-o fabrică în care se ambalează pahare de cafea, cappuccino și ceai și parcă de la zi la zi este tot mai puțină activitate. Nu de puține ori am fost trimisă acasă pe motiv că nu este de lucru, asta în condițiile în care agenția m-a trimis la ei. Recunosc că îmi este foarte greu să mă descurc, mai ales că sunt la început. Trebuie să fiu chibzuită pentru că altfel mă trezesc că nu am nici bani de chirie. Oricum, am văzut că pentru bărbați se găsește mai ușor de lucru decât pentru femei, așa că în curând va veni aici și soțul meu. Împreună ne va fi mai ușor să facem față cheltuielilor și dacă unul nu este chemat la muncă, ne descurcăm cu banii celuilalt. În plus, știți cum se spune, străinătatea este mai ușoară, dacă ai cu cine să împarți bucuriile și necazul!”

Alina, Gorj

 

trimiteri-sus-4

Un job full-time, visul românului din UK

La capătul răbdării… pentru un loc de muncă

Un program UE găseşte comunitarilor locuri de muncă în UK

Privilegiile din spatele unui loc de muncă

trimiteri-jos-4

 

Am un job full-time, adio griji!

Singurii care nu au grija zilei de mâine sunt românii care au reușit să obțină un job full-time în UK. Lună de lună, la data stabilită cu angajatorul, le intră banii pe card, iar suma primită este suficientă pentru a acoperi cheltuielile și a avea un trai decent.

„Fără să exagerez, cred că mă număr printre românii din Anglia care au avut noroc cu carul. Eu am ajuns în regat în octombrie și am lucrat printr-o agenție de recrutare doar o săptămână și asta pentru că am aflat de la cunoștințe că o anumită companie face angajări. Mi-am depus CV-ul, am fost chemată la interviu și am primit jobul! Acum lucrez ca scanner într-un depozit de electronice și electrocasnice și lună de lună voi primi 1.200 de lire. Nu este un salariu foarte mare, dar este ceva sigur și, în plus, ni se permite să facem ore suplimentare ce sunt plătite mult mai bine. De exemplu, noiembrie a fost o perioadă foarte aglomerată pentru companie și ne-au chemat mereu în overtime. Am făcut aproape 70 de ore suplimentare, iar din banii pe care îi voi primi vreau să îmi cumpăr o mașină.”

 Cora, București

 

O situație asemănătoare are și Dragoș (foto), un tânăr din județul Gorj care lucrează de aproape un an în Regatul Unit al Marii Britanii. Deși nu se poate spune că are vechime pe tărâmul englezesc, românul își amintește și acum cât de greu a fost iarna trecută când el și prietena lui abia veniseră în UK și lucrau prin agenție.

uk_Dragoș_sofer„Dacă ar fi să dau un sfat celor care se gândesc să vină acum în Anglia, le-aș spune să stea acasă. Eu am făcut această greșeală și am venit în UK anul trecut în decembrie, la insistențele unor cunoștințe care m-au asigurat că este o perioadă în care se caută muncitori în aproape orice domeniu. Este adevărat că în primele două săptămâni am avut de muncă, însă apoi a urmat o perioadă cruntă. Cred că abia prin luna martie piața muncii s-a mai «dezghețat». Norocul meu a fost că vorbesc foarte bine limba engleză și reprezentanții companiei în cadrul căreia lucram prin intermediul unei agenții de recrutare mi-au oferit un job full-time. Asta se întâmpla în luna februarie. Prietena mea a continuat să lucreze prin agenție și îmi amintesc faptul că uneori lucra doar o zi pe săptămână. Sincer vorbind, dacă nu obțineam acel job, eram de mult timp acasă. Efectiv, nu ai cum să te descurci, iarna cheltuielile sunt mai mari, mai trebuie să îți cumperi și o haină groasă, iar mâncarea te costă și ea destul de mult. Traiul în Anglia nu este doar lapte și miere, așa cum ar fi tentați unii să creadă.”

Dragoș, județul Gorj

 

Într-o situație aproape la fel de fericită se află și românii care chiar dacă nu au un job full-time, au reușit să se facă remarcați la locul de muncă, iar angajatorul îi cheamă la serviciu câte patru zile pe săptămână, după care stau acasă următoarele patru. Este cazul lui Andrei, un român de loc din Târgu Jiu.

„Cred că nu este un român în Anglia, mă refer la cei fără joburi full-time, care să nu se gândească cu îngrijorare la următoarele luni, când oferta agențiilor de recrutare va fi una din ce în ce mai săracă. Am trecut și eu prin așa ceva iarna trecută, când mă duceam zi de zi la agenție să întreb dacă au ceva de muncă. De fiecare dată primeam asigurări că mă vor suna îndată ce vor avea ceva pentru mine, dar de cele mai multe ori au fost doar vorbe în vânt. Norocul meu a fost că aveam bani puși deoparte și nu stăteam cu grija că nu am bani de mâncare sau că voi fi dat afară din casă din cauză că nu mi-am plătit chiria. Iarna aceasta, sper că voi avea parte de o situație diferită, pentru că managerul companiei pentru care lucrez prin intermediul unei agenții de recrutare mi-a făcut o rută. Practic, nu mai aștept să mă trimită agenția la muncă, știu clar că lucrez patru zile a câte douăsprezece ore, după care urmează alte patru zile în care sunt liber. Este mult mai bine așa, ai siguranța că la final de săptămână primești o sumă fixă de bani, asta în cazul în care nu vrei să mergi în overtime. Orele suplimentare se plătesc destul de bine și chiar se cunoaște dacă primești un salariu cu 150-200 de lire mai mult. Sunt banii de mâncare în luna respectivă, să spunem.”

Andrei, județul Gorj

 

Cei care s-au temut că nu vor găsi de lucru nici pentru a plăti chiria și a avea bani de mâncare și-au luat deja bilete spre România.

 

Avalanșă de anunțuri pe Internet

Faptul că românii pleacă în această perioadă acasă este dovedit și de numărul anunțurilor postate pe Internet, prin care sunt oferite spre închiriere camere. În ultima perioadă, pe site-urile destinate românilor din Regatul Unit al Marii Britanii s-a produs o avalanșă de anunțuri de mică publicitate. Conaționalii noștri, rămași fără colegi de casă sau chiar de cameră, încearcă acum să găsească persoane cu care să împartă chiria și utilitățile. Chiar dacă vor cu orice preț să găsească noi chiriași, românii au și câteva condiții pe care le pun celor interesați să închirieze o cameră. De exemplu, Claudia din Leyton subliniază încă din anunțul postat că dorește ca noii colegi de casă să fie persoane liniștite și de bun simț.

„Închiriez cameră dublă în Leyton la prețul de £ 550 pe lună, fără bill-uri. Casa este mare, curată și am dori un cuplu, două fete sau doi băieți cărora să le placă să țină curățenie, să fie liniștiți și de bun simț. Camera este liberă de la 1 decembrie.”

În majoritatea anunțurilor, camerele sunt disponibile chiar din primele zile ale lunii decembrie. În funcție de condițiile de locuit, uneori se cere și depozit, asta însemnând că persoanele interesate de o astfel de cameră trebuie să dispună de o sumă considerabilă de bani.

„De închiriat o cameră dublă în South Harrow, într-o casă la curte, cu grădină. Camera este £600 pe lună cu toate bill-urile incluse și este disponibilă pentru doi băieți. Se percepe depozit £600. Camera este disponibilă de la 1 decembrie.”

Cei care au experiență în ceea ce privește munca în Regatul Unit al Marii Britanii știu că în perioada de iarnă joburile se găsesc mai greu, dar din primăvară agențiile de recrutare vin cu oferte pentru toate domeniile. De multe ori, românii se pot angaja chiar și fără să aibă calificare în domeniul în care vor lucra. De acest aspect se vor ocupa managerii companiilor în care își vor desfășura activitatea. Astfel, după câteva luni de muncă în UK, o persoană poate pleca acasă cu o calificare pe care nu o avea înainte și care ar putea să o ajute să își găsească un loc de muncă în România. Evident, câștigurile din țara noastră nu se vor putea compara cu cele din Anglia, acesta fiind și motivul principal pentru care mulți români se reîntorc pe tărâmul britanic imediat ce pe piața muncii încep să apară oferte de lucru. Puțină engleză, mult noroc și ambiție ar fi, în opinia multor români din UK, ingredientele reușitei în Regatul Unit al Marii Britanii.

Autor articol: Loredana Petrescu


Comentarii

O parere la “Cum găsesc un job în plină iarnă?”

  1. daniela Spune:

    buna ziua, am vazut multe anunturi de munca din saituri romanesti dar nu stiu daca nu i teapa cu Anglia pentru loc de munca la batrani.Eu am experienta in azile pentru batrani,se merita,multumesc

Spune-ti si tu parerea!