Cum luptăm împotriva herpesului

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 9 iulie 2016

Virusul herpetic, sau virusul herpesului, există în corpul majorității persoanelor, însă este în general în stare latentă. El se manifestă atunci când organismul trece printr-o perioadă de oboseală, epuizare și stres și generează boala care se numește herpes.

Herpesul, potrivit Wikipedia, este cauzat de un virus, Virusul herpes simplex, care se manifestă sub două forme. Ambele forme sunt însoțite de umflături apoase, dureroase pe piele sau membrane mucoase (precum gură sau buze) sau pe organele genitale. Această boală este contagioasă, mai ales în timpul unei erupții.

Dintre cele opt tipuri cunoscute de HSV, cele mai comune sunt tipul 1 (HSV-1) și tipul 2 (HSV-2). HSV-1 este cel mai comun și este asociat mai degrabă cu infecțiile orofaciale, de obicei buzele. Acest tip de infecție se răspândește mai ușor din cauza localizării sale foarte expuse. Este în general considerat (deși nu ar trebui) ca o infecție mai puțin serioasă.

HSV-2 este asociat cu infecțiile organelor genitale, cu toate că ambele tipuri pot să afecteze cele două zone. Infecția cu HSV-2 este de o importanță deosebită din cauza naturii asimptomatice a infecției și posibilitatea de transmitere chiar și prin intermediul unor indivizi care nu prezintă niciun fel de simptome.

Tratamentul herpesului nu înseamnă că virusul va fi eliminat din corp definitiv. Orice tratament antiherpes doar micșorează durata persistenței lui și reduce din simptome.

Totodată, tratamentul antiherpes diferă în funcție de recurențe. De exemplu, atunci când herpesul apare pentru prima dată, medicul îți va prescrie medicamente antivirale sub formă de pastile, pentru a reduce rapid durerea și vindecarea.

Ulterior, în cazul următoarelor recurențe, medicul îți va prescrie un tratament local ce constă în unguente și creme antiseptice și cicatrizante, care previn extinderea inflamației, usucă herpesul și curăță locul afectat (Aciclovir, Betadine, Baneocin etc.).

Dacă herpesul reapare frecvent și dureros, atunci vei avea nevoie și de medicamente antivirale, care să reducă în timp recurențele.

Pentru ameliorarea durerii și senzației de mâncărime sau usturime, ai nevoie și de o apă de gură care să aibă și proprietăți analgezice și/sau antibiotice.

Totuși, poți micșora și tu numărul recurențelor dacă adopți un stil de viață sănătos. Așadar este necesară multă odihnă, lipsa tutunului, alcool în cantități mici și alimente cât mai proaspete și naturale.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!