CUM MI-AM PETRECUT ZIUA NATIONALA?

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii pe data 11 decembrie 2011

In Romania, sarbatorirea Zilei Nationale de la 1 Decembrie face parte din normalitate. Ea presupune zile libere nelucratoare, momente festive si diverse bucurii colective consumate in pietele publice.

Pentru romanii din strainatate insa, modalitatea de abordare a acestei sarbatori se modifica. Ziua Nationala pare, pentru ei, strans legata de resorturile intime ale fiecaruia, de ratiuni si sentimente. Iar semnificatiile acesteia se accentueaza sau se estompeaza. Intr-o tara straina locuita de oameni pentru care Unirea Principatelor de la 1 decembrie 1918 nu inseamna nimic, Ziua Nationala a Romaniei devine o optiune.

Pentru unii romani aflati departe de tara natala, ea este un prilej de bucurie si de aduceri aminte. Dorul de casa este pentru ei mai pronuntat in aceasta zi, in care romanii cauta pretexte pentru a se intalni si a-si impartasi trairile.

In fine, pentru acei romani care se declara suparati pe Romania, 1 Decembrie este doar un motiv in plus de a contesta o oranduire, un sistem, o societate, o tara; sau devine o zi ca oricare alta. Pentru acestia, Ziua Nationala trece aproape neobservata. Este doar uitata sau… ignorata.

 

 

Romania, sarbatorita ieri si azi

 

Romania a avut doua „zile de nastere” de-a lungul istoriei ei moderne, iar romanii au sarbatorit Ziua Nationala in trei date diferite.

Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita pentru intaia oara la 10 mai. Aceasta zi reprezenta doua momente istorice: instaurarea monarhiei prin inceputul domniei lui Carol I, in 1866, si declaratia de independenta adoptata de Parlamentul de la Bucuresti in 1877.

A doua data istorica desemnata ca sarbatoare nationala a fost 23 august. Aceasta zi s-a serbat in intreaga tara timp de patru decenii, incepand din 1949, la putin timp dupa preluarea puterii de catre Partidul Muncitoresc Roman. 23 august marca momentul intoarcerii armelor impotriva Germaniei si inceputul colaborarii cu Aliatii in anul 1944, in perioada celui de-al Doilea Razboi Mondial. In acelasi timp, pentru propaganda comunista a vremii, Ziua Nationala insemna „ziua eliberarii Romaniei de catre glorioasa armata sovietica”.

In fine, 1 decembrie a devenit Ziua Nationala a Romaniei in urma unei legi adoptate de Parlament la 31 iulie 1990. Aceasta lege abroga precedenta hotarare a Consiliului de Ministri din 1949.

1 decembrie este ziua Marii Uniri a Principatelor Romane, care este sarbatorita si in prezent de toti romanii, fie ca acestia se afla in tara natala sau sunt plecati prin lume.

 

10 mai: Ziua Monarhiei

10 mai a fost Ziua Nationala a tuturor romanilor din 1867 si pana in 1947. In acea zi, in 1866, principele Carol I de Hohenzollern-Sigmaringen a fost proclamat domnitor si apoi rege al Romaniei.

Timp de 80 de ani asadar, sarbatoarea nationala a fost centrata pe persoana regelui si a familiei acestuia. Membrii familiei regale participau direct la manifestarile prilejuite de aceasta celebrare. Astfel, programul anual de desfasurare a sarbatorii in capitala Romaniei cuprindea slujba religioasa pentru sfintirea zilei, desfasurata la Mitropolie, sau celebra „bataie cu flori”, care avea loc „la sosea”. Regele lua parte, de asemenea, la masa festiva de la palat, ca si la spectacolul de artificii organizat in fiecare an la Cismigiu.

Sarbatoarea nationala din 10 mai a ramas in amintire si in consemnarile istoricilor prin defilarea armatei, a elevilor si studentilor, a mestesugarilor, negustorilor si a primarilor din toate judetele tarii. Acestia din urma purtau cu mandrie costume populare traditionale specifice zonei pe care o reprezentau. Intreaga manifestare avea loc in Piata Universitatii din Bucuresti.

In timpul celor 48 de ani de domnie a lui Carol I, celebrarea zilei de 10 mai a fost una fastuoasa. Pe timpul regelui Ferdinand I, evenimentul si-a mai pierdut din stralucire, iar pe vremea ultimului rege roman, Mihai I, sarbatoarea a fost caracterizata de decenta pe care o impunea razboiul si situatia economica precara a tarii.

 

Sarbatoarea comunista

Niciodata Ziua Nationala a Romaniei nu a fost celebrata cu mai mult festivism decat in perioada 1949-1989.

In regimul comunist, participarea romanilor la actiunile prilejuite de sarbatorirea zilei de 23 august devenise o obligatie. Stadioanele din intreaga tara erau umplute pana la refuz, iar pregatirile pentru desfasurarea manifestarilor festive erau puse la punct in cele mai mici detalii.

Parade ample aveau loc cu participarea romanilor de toate varstele dupa ce cu totii fusesera inregimentati politic. In toate marile orase ale Romaniei aveau loc defilari la care luau parte deopotriva „soimii patriei”, „pionierii”, si „oamenii muncii”.

Conform revistei Historia, 23 august era „o zi mareata, o zi in care pionierii cantau si recitau, militarii si tinerii defilau, steaguri erau fluturate, Stadionul National era plin. Regimul comunist si paradele fastuoase ce au venit la pachet cu el au lasat in urma un gust amar… .”

In plus, in uzanta deprinderilor comuniste de a rescrie permanent trecutul, in functie de context, evenimentele de la 23 august 1944 au fost in mai multe randuri mistificate, iar sarbatorirea zilei nationale, prin urmare, reconfigurata.

 

Aniversand Marea Unire

Ziua Nationala a Romaniei a fost sarbatorita pentru prima data pe 1 decembrie in anul 1990. De atunci, anual, in numeroase orase ale Romaniei se organizeaza defilari, parade, depuneri de coroane sau concerte ale armatei.

Data de 1 decembrie este recunoscuta si in prezent ca Zi Nationala, chiar daca semnificatia ei este sau nu apreciata. Pentru unii romani, data de 1 decembrie este asteptata mai ales pentru ca este declarata oficial ca zi nelucratoare, in timp ce altii o pretuiesc si o sarbatoresc cu bucurie, amintindu-si de momentul istoric al Unirii Principatelor. In fine, unii contesta alegerea acestei zile de sarbatoare doar pentru ca este situata la inceputul sezonului rece.

Cert este ca, in fiecare an, de 1 decembrie, autoritatile romane organizeaza o serie de manifestari care includ parade militare, evenimente culturale sau focuri de artificii. De multe ori, oameni din toate colturile tarii se deplaseaza in Bucuresti pentru a vedea paradele militare ori spectacolele aviatice, avioanele sau elicopterele.

Un loc special in desfasurarea celebrarii l-a capatat Alba Iulia, oras cu o implicare aparte in istoricul Marii Uniri. Si aici, evenimentele dedicate Zilei Nationale includ depuneri de jerbe si ceremonialul schimbarii garzii cetatii, defilari, dansuri medievale, expozitii ori spectacole de muzica populara si concerte. Si tot la Alba Iulia aleg anual sa se afle numeroase personalitati politice si reprezentanti ai autoritatilor, dar si un numar mare de romani simpli din intreaga tara.

——————————————————-

„Ziua Marii Unirii de la 1 decembrie 1918 reprezinta momentul cand, prin votul milioanelor de romani din Transilvania, aceasta provincie istorica romaneasca s-a unit cu patria mama, Romania, dupa ce, la 27 martie 1918, Basarabia decisese acelasi lucru. Pentru romanii din strainatate, Romania are o semnificatie aparte, deoarece departarea de tara se cere compensata, instinctiv, printr-o legatura mentala si afectiva mult mai puternica, hranita din dorul de radacinile care te cheama, din nostalgie si din patriotism – cuvant pe care ar trebui, poate, sa-l folosim mai des.”

Dr. Ion Jinga, ambasadorul Romaniei la Londra

—————————————————

 

 

Ziua Nationala, sarbatorita la… Londra

Diaspora romaneasca_2011, o retrospectiva romano-britanica1

Evenimentele organizate la 1 decembrie 2011 de catre Ambasada Romaniei la Londra au stat sub semnul sobrietatii. Doamne in tinute elegante si domni in costume impecabile, invitati straini si reprezentanti ai autoritatilor britanice, au luat parte in acest an la manifestarile prilejuite de sarbatoarea Romaniei. Si artisti consacrati au fost chemati sa intretina audienta selecta in spatiile de protocol ale Ambasadei Romaniei la Londra.

Au fost doua zile de sarbatoare din care nu au lipsit discursurile diplomatice, iar organizatorii si sponsorii au colaborat pentru a putea oferi celor prezenti spectacole de gala si receptii insotite de servirea unor apetisante preparate culinare.

 

Sarbatoarea oficialitatilor

La 30 noiembrie 2011 a avut loc, in saloanele de protocol ale Ambasadei Romaniei la Londra, receptia dedicata sarbatoririi Zilei Nationale a Romaniei. Evenimentul a adus impreuna cateva sute de oaspeti: membri ai parlamentului britanic, lorzi, oficiali din institutiile guvernamentale, atasati ai apararii si de interne, reprezentanti ai mediilor de afaceri si ai comunitatii academice, membri ai corpului diplomatic acreditat in Regatul Unit, jurnalisti si reprezentanti marcanti ai diasporei.

In deschiderea evenimentului, ambasadorul Romaniei la Londra, dr. Ion Jinga, s-a adresat audientei: „Ziua Marii Unirii de la 1 decembrie 1918 reprezinta momentul cand, prin votul milioanelor de romani din Transilvania, aceasta provincie istorica romaneasca s-a unit cu patria mama, Romania, dupa ce, la 27 martie 1918, Basarabia decisese acelasi lucru. Pentru romanii din strainatate, Romania are o semnificatie aparte, deoarece departarea de tara se cere compensata, instinctiv, printr-o legatura mentala si afectiva mult mai puternica, hranita din dorul de radacinile care te cheama, din nostalgie si din patriotism – cuvant pe care ar trebui, poate, sa-l folosim mai des.”

Discursul ambasadorului a continuat apoi intr-o nota personala: „Dupa mai mult de trei ani petrecuti aici, in care am calatorit pe intreg teritoriul britanic, marturisesc ca am avut nevoie de un an sa inteleg Marea Britanie, dupa al doilea an mi-am dat seama ca admir Marea Britanie, iar acum, dupa cel de-al treilea, am descoperit ca iubesc Marea Britanie.”

A urmat intonarea imnurilor nationale ale celor doua tari de catre mezzosoprana Irina Gheorghiu, dupa care audienta a putut urmari filmul documentar Wild Carpathia, realizat de Travel Channel si European Nature Trust.

 

Recital de gala

Manifestarile organizate de Ambasada Romaniei la Londra pentru a marca Ziua Nationala a Romaniei au continuat, la 1 decembrie, printr-un recital de gala sustinut de Alexandra Coman, binecunoscuta si apreciata soprana romanca, alaturi de pianista si compozitoarea Livia Teodorescu-Ciocanea. Evenimentul a fost parte a programului intitulat „Concertele Societatii Enescu” si a fost organizat in parteneriat de Ambasada Romaniei la Londra si Institutul Cultural Roman – Londra. La eveniment au participat peste 200 de persoane.

In deschiderea concertului, ambasadorul Romaniei, dr. Ion Jinga, a vorbit despre semnificatia Zilei Nationale si le-a prezentat publicului pe cele doua artiste: „In aceasta seara avem privilegiul de a ne bucura de prezenta uneia dintre cele mai talentate si cunoscute soprane din Romania, care a cantat pe marile scene ale lumii alaturi de tenori celebri, precum José Carerras, Placido Domingo, Alex Vicenes si Carry Person. Are un repertoriu impresionant si o utilizare variata a registrelor vocale. José Carerras spunea ca este o onoare sa se afle pe scena alaturi de Alexandra Coman, care este «o artista foarte frumoasa si incredibil de talentata, cu o prezenta scenica de neuitat, care are o voce deosebita si un viitor stralucit», iar Luciano Pavarotti a descris-o ca avand «o voce frumoasa, cu o coloratura aparte si de o calitate deosebita».”

Livia Teodorescu-Ciocanea este compozitoare, pianista si profesor asociat de compozitie la Universitatea Nationala de Muzica din Bucuresti. A fost distinsa de doua ori cu Marele Premiu al Compozitorilor si Muzicologilor din Romania pentru opera „Rosu si Negru” si pentru compozitia corala „Oratione aliquot Sanctae Briggitae”. A publicat diverse articole in revistele de muzica romanesti si internationale si doua carti. Muzica ei face parte din repertoriul Operei Nationale din Bucuresti si al multor altor institutii muzicale din Italia, Spania, Marea Britanie, Ucraina, Republica Moldova, Danemarca, Australia si SUA.

Au fost interpretate piese de George Enescu, Giacomo Puccini, Antonin Dvorjak, José Serrano, Claude Debussy, Frédéric Chopin, Tiberiu Brediceanu si Livia Teodorescu-Ciocanea.

Receptiile care au incheiat cele doua sarbatoriri ale Zilei Nationale au fost organizate cu sprijinul urmatorilor sponsori: Arcelor Mittal, domnul si doamna George Iacobescu, Class Living, PiLON, Chivas & Brothers, Cubitt Consulting, International Diplomatic Supplies, Delta Nature Resort si Forum Invest Romania, se precizeaza intr-un comunicat de presa transmis de Biroul de Presa al Ambasadei.

—————————————————

„Eu zic ca romanii nu prea au sarbatorit Ziua Nationala. Nu s-a simtit absolut nimic din punct de vedere al volumului de vanzari. Imi amintesc doar ca au fost cativa clienti pe care i-am auzit comentand, asa in treacat, ca e ziua noastra, a tuturor romanilor. De altfel, de cand am deschis acest magazin, aici, in Anglia, nu am avut niciodata vanzari mai mari la 1 Decembrie.”

Petronela de la magazinul alimentar „Vasluiet”

———————————————-

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate
Etichete: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!