Cum ne apărăm de hepatită și de ce ne poate ucide

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 15 aprilie 2016

Hepatita este o boală infecțioasă localizată la nivelul ficatului, care determină distrugerea celulelor hepatice.

Pe lângă cauzele toxice și medicamentoase, există cinci tipuri distincte de virusuri hepatice care pot duce la instalarea acestei boli, infecția cu virus C fiind cea mai gravă. Hepatita poate duce, în timp, la complicații grave, astfel că este esențial să fie prevenită, tratată ori gestionată în mod corespunzător.

Cea mai periculoasă variantă a sa, hepatita C, afectează în prezent mai bine de 600.000 de români, situație care plasează țara noastră pe locul doi într-un top al incidenței acestei boli la nivel european, respectiv pe locul 4 la nivel global.

Întrucât hepatita C devine cronică și cauzează leziuni ireversibile ale ficatului, ducând la instalarea, în stadiu final, a cirozei hepatice sau a cancerului de ficat, prevenirea acesteia este vitală, la fel și adoptarea tratamentului adecvat, pe termen lung, în cazul îmbolnăvirii.

Cum prevenim hepatita?

Având cauze distincte, hepatitele A, B, C, D și E pot fi prevenite în feluri diferite. De pildă, hepatita A poate fi evitată printr-o igienă riguroasă și prin consumul de apă doar din surse sigure. Pe de altă parte, hepatitele B și C, care se transmit prin contactul cu sângele sau fluidele unei persoane bolnave, pot fi prevenite prin raporturi sexuale protejate, evitarea folosirii acelor deja utilizate, cât și a altor obiecte de igienă personală (periuță de dinți, aparat de ras, trusă de manichiură/pedichiură etc.) care aparțin bolnavului.

Trebuie spus că un risc considerabil îl reprezintă și aparatura stomatologică și de tatuare nesterilizată, prin urmare este esențială contractarea de astfel de servicii întotdeauna doar de la persoane autorizate și 100% de încredere.

Împotriva hepatitelor A și B există vaccinuri, incluse în programa națională care vizează copiii, în mod special, acestea fiind deosebit de utile în prevenirea îmbolnăvirii ulterioare.

De ce este atât de periculoasă?

În condiții normale, ficatul, un organ esențial fără de care organismul uman nu ar putea funcționa, are capacitatea de a se regenera. Anumite tipuri de hepatite, precum cea cauzată de virusul A, nu provoacă cicatrice la nivelul ficatului care, în timp, să ducă la instalarea complicațiilor.

Cu toate acestea, formele mai grave și mai agresive de hepatită, cum este cea favorizată de virusul C, duc în timp la formarea țesuturilor cicatrizate la nivelul ficatului care sunt ireversibile. Când numărul acestor cicatrice devine excesiv, se instalează ciroza hepatică sau cancerul de ficat, ambele fiind boli grave care pun în pericol viața celui afectat și care pot necesita transplantul hepatic.

Îngrijorător este și faptul că, nu de puține ori, infecția cu un virus hepatic poate trece neremarcată, fiind asimptomatică sau prezentând simptome similare răcelilor (dureri musculare, febră, vărsături, greață, lipsa apetitului, diaree, scădere în greutate etc.). Adesea, hepatita este identificată în faze avansate și se manifestă prin icter (îngălbenirea ochilor) și alte simptome evidente.

Așadar, identificarea timpurie a oricărei forme de hepatită este, în majoritatea cazurilor, foarte importantă. Analizele de sânge efectuate la intervale regulate sunt esențiale, orice creștere notabilă a nivelului transaminazelor (enzime hepatice), devierea bilirubinei conjugate și a fosfatazelor alcaline indicând instalarea bolii.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!