Cum ne pregatim de vacanta de iarna

Articol publicat in sectiunea Consulat pe data 4 noiembrie 2013

Londra_Oana Gheorghiu, Seful Sectiei Consulare a Ambasadei

In aceasta perioada a anului, sfatuim parintii, cetateni romani, care au copii nascuti in Marea Britanie si doresc sa calatoreasca in Romania sau catre alta destinație in perioada vacantei de iarna sa verifice din timp valabilitatea documentelor romaneşti de calatorie și sa profite de aceasta perioada, cand Sectia Consulara este mai putin aglomerata.

 

Sfaturi utile

1. Inainte de a va prezenta la Sectia Consulara a Ambasadei:

  • Cand obtineti certificatul de naştere britanic de la autoritatile locale, verificati corectitudinea numelor (tatal şi mama) – trebuie sa fie identice cu numele de pe cartile de identitate sau paşapoartele romaneşti (chiar şi inversarea prenumelui sau numelui este o eroare).
  • Daca exista greseli, trebuie sa va adresati primariei (Local Council) de la care ati obtinut certificatul de nastere (Register Office) pentru a solicita corectarea datelor.
  • Obtinerea apostilei (stampilei) Conventiei de la Haga 1961. Pe spatele certificatului de nastere, pentru confirmarea semnaturii şi calitatii functionarului care a semnat certificatul de nastere, Ministerul Afacerilor Externe britanic (FCO) aplica o ştampila.
  • Fara apostila nu se poate obtine certificatul de nastere romanesc de la Sectia Consulara sau din Romania, intrucat este o cerinta a Legii nr. 119/1996 cu privire la actele de stare civila.

 

2. Cand ajungeti la Sectia Consulara

Daca doriti sa calatoriti din UK cu un copil minor, cetatean roman, aveti urmatoarele optiuni:

  • 2.1. Pe baza certificatului de naştere britanic cu apostila puteti solicita un „titlu de calatorie.

Titlul de calatorie” este un document format coala de hartie A4, eliberat provizoriu, cu o valabilitate de maximum 30 de zile, pentru a calatori in Romania. Cu acest document nu se poate calatori şi retur – din Romania in UK.

La depunerea cererii, prezenta ambilor parinti este obligatorie. Va recomandam sa prezentati o fotografie a minorului. Prezenta minorului sub 14 ani nu este obligatorie.

Cand ajungeti cu minorul in Romania, trebuie sa obtineti certificat de naştere romanesc şi paşaport romanesc pentru a calatori in afara granitelor Romaniei.

Pasaportul romanesc se elibereaza la cererea ambilor parinti. Daca unul dintre parinti solicita in Romania paşaport romanesc in absenta celuilalt parinte, va trebui sa prezinte o declaratie notariala de acord din partea acestuia. Aceasta declaratie se poate obtine de la Sectia Consulara a Ambasadei.

  • 2.2. De la Sectia Consulara puteti obtine „certificatul de naştere romanesc” si, in baza acestuia, „pasaportul romanesc pentru un minor”.

La Sectia Consulara se poate depune cerere pentru pasaport romanesc. Pasaportul romanesc se confectioneaza in Romania şi se trimite la Sectia Consulara de unde poate fi ridicat.

Nu se poate obtine pasaportul romanesc fara certificatul de nastere romanesc.

Nu se poate calatori cu un copil minor numai cu certificatul de naştere britanic sau romanesc.

Certificatul de naştere romanesc poate fi obtinut si in Romania, de la primaria pe raza careia domiciliati.

Este indicat sa solicitati eliberarea certificatului de nastere romanesc in termen de sase luni de la naşterea copilului pentru a evita plata unor penalizari.

In UK, cetatenia nu se poate dobandi urmand principiul „dreptului locului” (jus loci), copilul avand cetatenia parintilor. Daca aveți certificat de naștere britanic pentru copilul dvs., nu inseamna ca minorul deține automat cetațenie britanica. In cazul in care cel putin un parinte este cetatean roman, copilul este cetatean roman.

Pentru a depune o cerere pentru obtinerea pasaportului romanesc, este nevoie de programare prealabila. De asemenea, prezenta la sediul Sectiei Consulare a ambilor parinti si a minorului (imbracat cu haine de culoare inchisa este obligatorie. Documentele trebuie prezentate in original si fotocopie simpla.

Timpul de aşteptare pentru obtinerea paşaportului romanesc variaza. In prezent, acesta este de 2-3 saptamani de la data depunerii cererii.

Pentru informatii detaliate, accesați www.londra.mae.ro, sectiunea „Servicii consulare”.

Autor: Oana Gheorghiu

Seful Secției Consulare a Ambasadei

 


Etichete: , , , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!