Cum prevenim boala Alzheimer

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 10 iunie 2016

batrani jucand sah_remediu AlzheimerBoala Alzheimer este cea mai frecventă formă de demenţă, caracterizată prin pierderea lentă şi ireversibilă a memoriei, limitarea activităţilor uzuale, bolnavul ajungând în final complet dependent de familie sau îngrijitori. 13 milioane de oameni din întreaga lume suferă de temuta maladie, doar în SUA înregistrându-se anual peste 65.000 de decese prin Alzheimer sau complicaţiile acesteia. Pentru ţările europene se estimează că la persoanele în vârstă de 65 de ani frecvenţa bolii Alzheimer este de cca 2-3% – la vârsta de 70 de ani, 3%, la 75 de ani 6%, iar peste 85 de ani de 25-40%.

Într-un studiu recent denumit „PAQUID” efectuat în Franţa, s-a constatat că 17,8% dintre persoanele trecute de 75 de ani sunt atinse de boala Alzheimer sau de o formă înrudită de demenţă. Potrivit statisticilor din România, incidenţa tulburărilor mintale a crescut de la 605,2 persoane la 100.000 de locuitori în 1975, la 883,3 persoane/100.000 de locuitori în 1993, fără a avea date asupra cazurilor de demenţă.

Singurul diagnostic de certitudine al bolii Alzheimer îl reprezintă examenul morfopatologic post mortem al creierului, care evidenţiază leziunile caracteristice maladiei. O analiză amănunţită, urmată de o explorare neuropsihică corelată cu rezultatul examenelor neuroradiologice, toate împreună pot stabili diagnosticul cu o probabilitate de 85-90%. În esenţă, diagnosticul de boală Alzheimer este un diagnostic de excludere, la o persoană în vârstă, prezentând semnele unei demenţe cu evoluţie progresivă, după ce au fost eliminate alte cauze posibile.

Şah şi ziare pentru prevenirea bolii

Pentru a preveni apariţia bolii Alzheimer este nevoie să supunem mintea la activităţi constante. Doctorul Robert Wilson, de la Universitatea Rush din Chicago, susţine că sunt multe activităţi simple care pot să ne protejeze de boala Alzheimer. Între acestea sunt incluse: dezlegarea cuvintelor încrucişate, şahul, achiziţionarea de cărţi şi, evident, cititul acestora, învăţatul limbilor străine, dar şi lecturarea zilnică a presei. În urma unui studiu, a reieşit că persoanele care nu şi-au făcut un obicei din a face sport, a se întâlni pentru a juca şah, de a citi cărţi sau nu citesc zilnic măcar presa au peste 40% risc de a suferi de maladia Alzheimer.

Concluzia: nu lăsaţi creierul să lenevească şi veţi scăpa de Alzheimer.

Alzheimer mai poate fi prevenită prin consumul moderat de bere, care ne poate proteja de efectele dăunătoare ale aluminiului asupra creierului, conform unui nou studiu efectuat pe şoareci de cercetătorii de la Universitatea Alcala din Madrid. Acest lucru poate duce şi la evitarea bolii Alzheimer deoarece aluminiul este o posibilă cauză a acestei boli.

Stimulare cerebrală pentru memorie

Tehnica presupune stimularea cerebrală cu ajutorul unor electrozi şi a fost depistată întâmplător, în timpul unei operaţii chirurgicale. Medicii au descoperit metoda de a contracara pierderile de memorie la un pacient care nu suferea de Alzheimer. Pentru a-l trata de obezitate, medicii i-au stimulat, cu ajutorul unor electrozi, centrii nervoşi de eliminare a poftei de mâncare. La un an de la operaţie, bărbatul a început să-şi amintească lucruri petrecute în urmă cu mai bine de 30 de ani sau evenimente lipsite de importanţă din viaţa sa. În plus, pacientul învaţă şi mult mai uşor.

Până acum, pacienţii supuşi la această intervenţie se simt bine şi nu au semnalat efecte secundare. Dacă testele vor avea succes, tehnica ar putea să-i ajute pe pacienţii care suferă de Alzheimer. Stimularea este utilizată de peste zece ani pentru tratarea mai multor boli, precum depresia sau maladia Parkinson.

Zahărul, factor de risc Alzheimer

Studiul unor cercetători ai Societăţii Americane pentru Biochimie şi Biologie Moleculară a arătat că un consum mare de zahăr duce la apariţia mai rapidă a bolii Alzheimer. Pentru a ajunge la această concluzie, cercetătorii au urmărit două grupuri de şoareci. Ambele au primit aceeaşi mâncare, doar una dintre ele având în plus o soluţie îndulcită cu zahăr.

După 25 de săptămâni de dietă, comparat cu grupul de control, şoarecii ce au primit soluţia de zahăr aveau o greutate cu 17% mai mare, nivel de colesterol ridicat şi rezistenţă la insulină, memoria şi abilităţile de învăţare au fost mult diminuate, iar la biopsia creierului au prezentat de 3 ori mai multe depozite de beta amiloid, markerul bolii Alzheimer. Totodată, nivelul de apoE (apolipoproteinaE, o substanţă implicată în metabolismul colesterolului, trigliceridelor şi lipoproteinelor) a fost de 2,5 ori mai mare la cei care au consumat zahăr. Un consum uman echivalent ar fi de aproximativ 1,5 litri de băutură îndulcită cu zahăr.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!