Cum prevenim foliculita

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 15 iulie 2016

foliculita_shaving hairO vizită la spa, purtatul unor haine strâmte sau o boală de piele preexistentă pot fi tot atâtea motive pentru apariţia infecţiei foliculilor piloşi. Cum previi foliculita şi cum scapi de ea, dacă n-ai reuşit s-o eviţi?

Ce se întâmplă când porţi haine strâmte care se freacă de piele şi afară e cald? Sau dacă foloseşti frecvent lama de ras pentru a scăpa de părul nedorit? Riscul să faci foliculită e destul de mare. Foliculita reprezintă inflamaţia foliculului pilos, „săculeţul” în care creşte firul de păr şi în care se deschide şi glanda sebacee. Inflamaţia poate apărea din cauza infecţiei cu bacterii (cel mai frecvent stafilococ auriu), dar şi ciuperci sau virusuri (de exemplu, herpes). Sau poate fi şi secundară ocluziei sau traumatismului folicular. Uneori, foliculita e confundată cu acneea, care este şi ea o inflamaţie în jurul foliculului pilos, dar neinfecţioasă. Inflamaţia apare din cauza obstrucţiei foliculare prin formarea unui „dop” de keratină la intrarea în folicul. Deci, în cazul acneei, apar şi comedoane (puncte negre) şi mici chisturi, pe lângă leziunile inflamatorii asemănătoare celor din foliculită.

Există forme de foliculită superficială (piele înroşită, pe care apar bubiţe roşii cu cap galben, centrate pe un fir de păr), dar şi forme profunde (noduli roşiatici, dureroşi, cu puroi în interior). Din punctul de vedere al evoluţiei, există şi foliculite cronice, care apar şi reapar, şi care pot fi foarte chinuitoare. Localizarea este şi ea diversă: foliculita apare pe pielea capului, pe bărbie (la bărbaţi, din cauza bărbieritului), la subraţ, pe abdomenul inferior, pe interiorul coapselor, pe fese.

De ce apare foliculita

Există mai mulţi factori favorizanţi: utilizarea îndelungată a antibioticelor, mediul umed şi cald crescut, îmbrăcămintea strâmtă, ocluzivă (care nu lasă pielea să respire), obezitatea, pansamentele strânse, afecţiunile preexistente: diabet zaharat, scăderea imunităţii, boli cutanate, cum sunt eczemele. În principiu, alimentaţia nu pare să aibă vreo influenţă în privinţa foliculitei. Există studii care au cercetat o potenţială legătură între consumul de lapte şi apariţia acneei şi a foliculitei. De asemenea, lipsa vitaminei A se poate manifesta prin semne asemănătoare. Cazurile banale sau moderate sunt însoţite de sensibilitate locală şi mâncărime. În cele serioase, zona poate fi dureroasă, iar părul poate cădea definitiv.

Când să ceri ajutor specialistului

Dacă bubiţele nu se liniştesc în câteva zile doar aerisind bine pielea afectată şi dezinfectând-o cu produse obişnuite (din cele care se vând fără reţetă la farmacie) sau dacă infecţia reapare în aceeaşi zonă, fă-ţi o programare la dermatolog. Cel mai probabil vei primi tratament cu antibiotice (dacă specialistul suspectează o infecţie de natură bacteriană) sau cu antifungice ori antivirale, dacă foliculita pare a fi provocată de o ciupercă sau un virus.

Pentru foliculitele „recalcitrante”, care reapar în aceeaşi zonă, dr. Tăbăcilă recomandă verificarea exudatului nazal la pacient şi la cei apropiaţi pentru depistarea şi tratarea unui eventual purtător asimptomatic de stafilococ auriu. În foliculitele profunde, se face evacuare chirurgicală a puroiului şi se aplică tratament local specific.

Reguli pentru a evita foliculita

  • Mănâncă sănătos, echilibrat, ca să eviţi obezitatea şi să-ţi menţii o imunitate bună.
  • Ai mare grijă la igiena personală: spală-te cu săpun antibacterian, menţine unghiile cât mai curate şi spală echipamentul de sport după fiecare utilizare.
  • Foloseşte haine largi, comode, ca să previi frecarea lor de piele şi transpiraţia excesivă şi evită mediul umed şi foarte cald.
  • Evită jacuzzi-urile „la comun” din spa-uri: există o formă de foliculită numită „foliculita de baie fierbinte – hot tub folliculitis”, care apare prin infectarea cu bacteria Pseudomonas din căzi şi jacuzzi-uri.
  • Cremele cosmetice cu ingrediente grase, ocluzive, favorizează apariţia acneei şi a foliculitei. Foloseşte-le numai dacă ai neapărată nevoie de ele.
  • Tratează-ţi cu grijă bolile cronice, dacă ai aşa ceva, şi evită purtătorii de stafilococ nazal.
  • Dacă foloseşti lama de ras pentru epilat, schimb-o cât mai des şi dezinfectează periodic aparatul de ras.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!