Cum s-a înfiripat comunitatea românilor din Aylesbury?

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti pe data 29 iunie 2015

uk_romani in Aylesbury_8 martie si Silviu_Voineagu_pe terenul de fotbal

Silviu Voineagu a avut nevoie de mai puțin de cinci luni pentru a pune bazele unei comunități românești în orașul Aylesbury, situat la 60 de km nord-vest de Londra. El s-a stabilit în Marea Britanie la începutul acestui an și a descoperit un grup numit „Români în Aylesbury”, care număra atunci mai puțin de 20 de componenți pe rețeaua de socializare Facebook. Astăzi, grupul este format din aproape 200 de români, iar membrii acestuia participă la întâlnirile organizate în comunitate, fie pe terenul de fotbal, fie în localurile din oraș.

 

Din Focșani la Aylesbury, via Italia

Silviu Voineagu este un român din Focșani, plecat din România în 1990 și care a trăit în Italia până în 3 februarie 2015, dată la care s-a mutat în Marea Britanie. „Am stat în Italia 25 de ani, dar am decis să vin în Anglia după ce soția mea a obținut un post de asistentă medicală la Stoke Mandeville Hospital (din Aylesbury – n.r.). Ea și-a preluat postul pe bază de contract începând din vara anului trecut, dar eu am venit doar în urmă cu câteva luni”, precizează românul stabilit recent în vecinătatea Londrei.

El recunoaște că în anii petrecuți în Italia a acumulat experiență în ceea ce privește organizarea unei comunități de români. „Și acolo m-am ocupat de comunitatea românească. Am creat un club cultural încă din 2002 și l-am finanțat din resurse proprii”, spune Silviu. Asociația socio-culturală italo-română George Enescu, fondată de acesta, funcționează încă în orașul italian Sacile, nu departe de Veneția. „Această asociație a crescut mult în ultimii ani. Am organizat în cadrul ei numeroase spectacole folclorice. Am înființat o formație de dansuri și am lansat două cântărețe de muzică populară. Pot să spun că am avut mare succes în Italia cu muzica folclorică românească și cu costumele noastre populare”, susține bărbatul ajuns acum în Anglia.

 

Bune și mai puțin bune…

Nivelul de trai din Regatul Unit l-a surprins pe românul Silviu Voineagu, care a trăit ultimii 25 de ani în Italia. „Am avut de la început o impresie bună despre întregul sistem de organizare britanic comparativ cu experiența pe care am avut-o în Italia. M-a surprins cât de repede am fost chemat la interviul pentru obținerea numărului de asigurare National Insurance Number. Și am găsit de lucru aproape imediat, prin intermediul unei agenții”, ne dezvăluie Silviu, un român ajuns în Marea Britanie în urmă cu mai puțin de cinci luni. El ne-a precizat că este specializat în domeniul industriei alimentare și că lucrează deja ca bucătar la un restaurant cunoscut din orașul în care s-a stabilit. „Mi-a plăcut și faptul că îți poți lua salariul săptămânal”, adaugă Silviu, apreciind flexibilitatea angajatorilor britanici. Acesta a admis, însă, că a sesizat și câteva inconveniente. „Limba engleză o găsesc dificilă. Felul în care se vorbește ea aici nu seamănă cu ce am învățat noi în România. Și vremea este diferită”, mai spune Voineagu amintindu-și cu regret de clima însorită a Italiei…

———————————

„În Marea Britanie nu s-a dezvoltat încă spiritul comunitar printre românii din această țară. Am observat că cei mai mulți români își văd de muncă și au grijă să trimită bani acasă, la rudele din România. În rest, nu îi mai interesează nimic. Nu se gândesc să facă ceva și pentru conservarea tradițiilor, de exemplu.”

Silviu Voineagu

———————————

 

Primele întâlniri

Încercarea de a coagula o comunitate românească în orașul Aylesbury a fost una dintre primele preocupări ale lui Silviu Voineagu, românul din Focșani stabilit în localitate la începutul lunii februarie. „M-am înscris pe Facebook în grupul «Români în Aylesbury» cam cu o lună înainte de a ajunge în Anglia. Apoi am căutat pe website-ul de socializare conaționali care trăiesc deja în oraș și le-am trimis invitații încurajându-i să se alăture grupului”, își amintește Silviu.

Numărul membrilor grupului a început să crească după intervenția sa. Apoi, el și-a invitat conaționalii „în oraș”. „Am lansat o invitație pe Facebook și ne-am întâlnit prima dată opt persoane de naționalitate română, într-un pub din Aylesbury. Mulți nu au răspuns invitației. Au existat suspiciuni. Unii voiau să vadă ce interese ascunse are cel care a lansat invitația…”, povestește cu haz Silviu. Imediat însă, a urmat un prim eveniment organizat de românul originar din Focșani. „Am organizat o a doua întâlnire pentru românii din Aylesbury cu ocazia zilei de 8 martie. Au venit de acea dată vreo 40 de persoane. Au fost familii de români, dar și tineri necăsătoriți. Eu am ținut un mic discurs și am recitat poezia «Mama» de George Coșbuc. În fine, am luat cu toții masa la restaurantul «The Greek Taverna» și am băut un pahar de vin. Ne-am simțit foarte bine”, spune Silviu Voineagu cu mulțumire în glas.

 

Români în Aylesbury

Grupul «Români în Aylesbury», înființat pe website-ul de socializare Facebook, numără acum peste 180 de membri, în condițiile în care în oraș trăiesc probabil circa 500 de români, conform aprecierii lui Silviu Voineagu. O parte dintre ei se întâlnesc săptămânal „la un meci de fotbal” pe unul din terenurile din oraș. „Dorința mea este să fac o echipă de fotbal pe care să o înscriem într-o ligă de amatori. Ar fi nevoie de cel puțin opt jucători care să participe la acest proiect, lucru care presupune și plata unei anumite taxe pentru desfășurarea jocurilor pe nocturnă și pentru arbitraj. Încă nu am ajuns să ne selectăm o astfel de echipă, deși ne întâlnim săptămânal să jucăm fotbal. Duminică  (21 iunie – n.r.) am fost 22 de români pe teren”, spune Silviu.

Acesta are planuri mari pentru grupul „Români în Aylesbury”. „Aș vrea să organizez pentru cei din grup întâlniri cu reprezentanții sistemului de sănătate britanic NHS, cu Poliția și cu cei de la primăria din localitate. Aș vrea să avem și un avocat al grupului, care să ne ajute în orice probleme legate de legislație.” El are în vedere și cultivarea tradițiilor românești. „Tradițiile fac parte din cultura unui popor. Mi-ar plăcea foarte mult să avem aici, în Aylesbury, o formație de dansuri populare, în special pentru copii”, insistă acesta.

———————————

„Ești în acest grup pentru că împreună ne este mai ușor pe aceste meleaguri.”

Motto-ul grupului „Români în Aylesbury”

———————————

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!