Cum să economiseşti bani, dacă eşti navetist

Articol publicat in sectiunea Transport pe data 26 mai 2014

uk_railway

Biletele de tren sunt din ce în ce mai scumpe, iar preţul combustibilului este, de asemenea, ridicat, astfel că drumurile navetiştilor către locul de muncă au devenit foarte costisitoare. Mulţi dintre cei care locuiesc în afara Londrei, dar muncesc în capitala britanică, se plâng că foarte mulţi bani din venitul lor lunar se duc pe transportul zilnic. Iată câteva idei cu care aţi putea să reduceţi aceste cheltuieli.

 

Smart season tickets: Abonamentele

Un bilet de sezon sau mai exact un abonament este mult mai eficient decât plata pay-as-you-go (plăţile frecvente prin alimentarea cardului Oyster, folosit în mijloacele de transport în comun din Londra) atât pentru navetiști, cât și de utilizatorii de transport feroviar care călătoresc regulat. Optarea pentru un abonament săptămânal sau lunar vă va ajuta să economisiţi bani, dar cele mai mari economii se vor simţi la buzunar atunci când cumpăraţi un abonament anual. În cazul în care vreţi să cumpăraţi un abonament anual şi suma necesară nu vă este la îndemână, există posibilitatea să cereţi angajatorului un împrumut, fără dobândă. Totodată, ghişeele National Rail (Reţeaua Naţională de Căi Ferate) vă ajută să vedeţi toate opţiunile disponibile pentru fiecare abonament, dar şi pentru fiecare rută în parte.

În acelaşi timp, aţi putea face economii considerabile dacă vă cumpăraţi un abonament pe un anumit traseu, decât unul care este disponibil pe orice rută către destinaţia dumneavoastră. De exemplu, un abonament valabil 12 luni pentru a călători de la Brighton la Londra începe de la 3.392 de lire. Cu astfel de tichet puteţi ajunge la City Thameslink, Blackfriars sau la staţia London Bridge. Pentru a călători din Brighton în staţia Victoria, preţul abonamentului se ridică la 3.708 de lire şi 4.020 de lire pentru a călători din Brighton în toate stațiile din Londra.

 

Savvy travel: „Călătorii la preţ redus”

O altă idee pentru a reduce costul lunar sau anual al biletelor de tren sau de metrou este optimizarea traseului pentru reducerea costului călătoriilor… adică aţi putea începe călătoria de la o staţie diferită. De exemplu, cei care trăiesc în zona cinci a Londrei, dar aproape de o staţie de metrou sau de tren care se află în zona patru, ar putea apela la mersul pe jos sau cu bicicleta până la staţia respectivă. În egală măsură, şi coborârea din tren cu câteva staţii înainte de cea finală şi continuarea călătoriei pe jos vă poate aduce, de asemenea, economii.

Avantajul railcards

Există mai multe tipuri de railcards disponibile (cardurile Reţelei de Căi Ferate oferite clienţilor – carduri de fidelitate), cu ajutorul cărora puteţi salva până la o treime din tariful unui bilet, dar trebuie să ştiţi că majoritatea sunt valabile numai pe călătoriile care se desfăşoară după ora 09:30 sau ora 10 (adică, după orele de vârf), şi multe nu prea par să le fie de prea mare ajutor navetiștilor. Cu toate acestea, odată cu creşterea tot mai mare a angajaţilor ce deţin un program flexibil de muncă, merită să vorbiţi cu angajatorul pentru a vă modifica orele de program şi astfel să puteţi beneficia de călătoriile cu trenul la un preţ redus.

 

Mergeţi cu maşina şi împărţiţi cheltuielile

Dacă lucrați în afara orașului sau într-o locație în care călătoria cu trenul pur și simplu nu este rentabilă, atunci depindeţi de maşină pentru a ajunge la birou în fiecare zi. Car sharing (împărţirea cheltuielilor de transport între mai mulţi utilizatori ai vehiculului) este mai ieftină şi a devenit o alternativă ecologică care a explodat în ultimii ani.

Liftshare, cea mai mare rețea de car-sharing din Marea Britanie, avea 64.000 de membri în 2010 şi s-a ridicat la 71.000 în 2011. Iar în luna aprilie a acestui an deja se apropia de 500.000 de membri. Potrivit site-ului, navetiştii care merg la serviciu, în fiecare zi, folosind această metodă auto economisesc aproximativ 800 de lire sterline pe an, dar sunt mulţi care economisesc şi mai mult.

Membrii trebuie să aibă peste 18 ani pentru a aplica, iar înregistrarea este gratuită. După înregistrare, aceştia trebuie doar să introducă itinerariul şi detalii precum timpul şi destinaţia călătoriei. Programul caută membrii care au aceleaşi rezultate. Şi persoanele care nu deţin maşină se pot înscrie. Vor găsi oameni care merg în zona lor și astfel vor contribui cu bani la combustibil.
În plus, față de economiile pe care le oferă metoda car sharing, membrii site-ului spun că au descoperit şi alte avantaje: partea socială a călătoriei cu alte persoane, dar și faptul că pot scăpa de oboseala de a nu conduce în fiecare zi.

 

Mergeţi pe jos… sau cu bicicleta

Chiar dacă mersul pe bicicletă sau mersul pe jos nu sunt pentru toată lumea, pot fi, totuşi, luate în considerare. Nu numai că este foarte rentabil, dar este, de asemenea, o modalitate foarte bună de a face sport.

Walkit.com este un site util care are şi aplicaţie pentru iPhone şi care vă ajută să vă plănuiţi trasee în peste 16 orașe din Marea Britanie. Trebuie doar să tastați codul poștal al punctului de pornire și cel de la destinație. Site-ul vă va oferi o alegere de rute directe sau mai puțin aglomerate.

 

Alăturați-vă unui club de mașini

Dacă aveţi permis de conducere şi maşină proprie… dar nu vreţi să vă împărţiţi maşina cu alte persoane, vă puteţi înscrie pe site-urile unde puteţi închiria maşini. Aceste cluburi auto sunt o alternativă convenabilă pentru cei care au nevoie de o maşină la ocazii speciale sau doar de câteva ori pe săptămână. Există două companii principale naționale care acoperă diverse oraşe din Marea Britanie – citycarclub.co.uk și streetcar.co.uk – , iar costurile anuale ca membru în astfel de cluburi sunt de aproximativ 50 de lire, în funcție de fiecare site, şi asigurarea este inclusă. Închirierea unei mașini timp de o oră începe de la aproximativ 5 lire, și cu cât sunt mai multe orele, cu atât costurile sunt mai reduse.

Închiriaţi un loc de parcare

În cazul în care costurile de parcare cântăresc şi acestea greu la factura de navetist puteţi apela la un abonament pentru închirierea spațiilor de parcare cu multe etaje. Site-uri precum parkatmyhouse.com.uk şi yourparkingspace.co.uk vă oferă locuri de parcare și garaje pentru cei care au nevoie de un loc accesibil. Puteți citi şi comentariile celor care au utilizat astfel de parcări. De obicei, taxele sunt fie zilnice, fie săptămânale, fie lunare. 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!