CUM SA FAC SA DEVIN… UNGUR

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, UK la zi pe data 10 februarie 2013

Diaspora romaneasca_Cum sa fac sa devin... ungur1

 

Visand la un pasaport… maghiar

 

Zeci de mii de cetateni romani cu origini in Transilvania si-au depus actele pentru a deveni cetateni ai Ungariei in ultimii doi ani. Ei au initiat acest demers in temeiul unei noi legi emise de autoritatile din statul vecin Romaniei, ce permite etnicilor maghiari din afara granitelor tarii din Campia Panoniei sa solicite si sa obtina un pasaport maghiar.

Multi dintre cei care exploateaza aceasta posibilitate sunt, insa, romani get-beget. Iar motivul pentru care unii recurg la respectivul drept este acela de a se bucura de posibilitatea de a munci neingradit oriunde in UE, inclusiv in Marea Britanie; ori de a beneficia de o viza de calatorie in Statele Unite ori Canada.

 

Amintiri despre Austro-Ungaria

Popoarele roman si maghiar, desi despartite de granite stabilite cu strictete, au pe alocuri aceeasi istorie recenta. Cei mai batrani dintre locuitorii de azi ai Transilvaniei, precum si cei mai multi dintre parintii si bunicii decedati ai transilvanenilor de azi, s-au nascut si au locuit in… Austro-Ungaria. Pentru toti acestia, obtinerea cetateniei maghiare a devenit in prezent o posibilitate; iar Uniunea Europeana s-a transformat intr-un spatiu liber, in care se poate trai si munci fara niciun fel de restrictii ori limitari.

Austro-Ungaria, cunoscuta si caMonarhia Dunareana,a fost un stat dualist alcatuit din regatele si ducatele aflate in administrare austriaca si din statele apartinand Regatului Ungariei, la care a fost incorporat in 1867 si Marele Principat al Transilvaniei, conform enciclopediei online Wikipedia.

Din punct de vedere etnic, Austro-Ungaria era un imperiu multinational, in care natiunile germana si ungara erau politic dominante in jumatatile lor. Celelalte douasprezece nationalitati ale asa-numitului imperiu erau: bosniacii, cehii, croatii, evreii, italienii, polonezii, romanii, sarbii, slovacii, slovenii, tiganii si ucrainenii. Aceste etnii reprezentau doua treimi din populatia totala a imperiului.

Austro-Ungaria s-a dezintegrat la sfarsitul Primului Razboi Mondial ca urmare a incapacitatii celor doua natiuni dominante, germana si maghiara, de a gasi o solutie la revendicarile celorlalte nationalitati din cadrul sau. Acestea au preferat sa formeze state nationale proprii sau, in cazul romanilor, sa intregeasca deja existentul stat national, Romania.

 

Lege pentru „ungurii” din afara granitelor

O lege privind acordarea cetateniei ungare pentru orice fost locuitor al statului aflat acum in vecinatatea nord-vestica a Romaniei a fost elaborata de forul legislativ maghiar inca din 1993. Iar in 26 mai 2010, acelasi parlament de la Budapesta adopta un amendament al actului normativ, introducand proceduri mult simplificate pentru toti cei care au trait candva in Ungaria, iar acum se afla in afara frontierelor tarii.

Potrivit acestora, poate redobandi cetatenia maghiara orice individ care poate face dovada ca el sau inaintasii lui au avut candva acest statut. Solicitantii nu mai trebuie insa, conform noilor reglementari, sa aiba si domiciliul stabil in Ungaria.

In consecinta, pot solicita individual acordarea cetateniei ungare toti cei care au avut rude in linie ascendenta cu cetatenie ungara. Ei mai trebuie sa aiba cunostinte de limba maghiara si sa aiba un cazier juridic din care sa reiasa ca acestia nu au savarsit infractiuni si deci, nu reprezinta un risc pentru siguranta publica si nationala a Ungariei.

Precizarile au fost facute de Herbert Dravucz, consul maghiar la Bucuresti. Respectivele prevederi au intrat in vigoare in 1 ianuarie 2011.

 

Cetateni romano-maghiari

Zeci de mii de romani cu origini transilvanene au depus documentele necesare obtinerii cetateniei maghiare in lunile care au urmat elaborarii legii de catre legislativul de la Budapesta. Ziarele locale din mai multe orase ale Transilvaniei au consemnat aceasta realitate in articolele pe care le-au publicat.

„Aproape 8.000 de maramureseni au cerut informatii… despre cum pot obtine cetatenia maghiara, conform legii votate de Parlamentul din Budapesta”, scria publicatia online emaramures.ro, in ianuarie anul trecut, la un an de cand noile prevederi legislative au intrat in vigoare.

„Peste 5.000 de aradeni au solicitat, de la inceputul anului 2011 pana in prezent, obtinerea cetateniei maghiare”, se arata si pe website-ul de informatii aradon, in iunie 2012. „Primim, in medie, 20-25 de dosare pe saptamana”, preciza Nicolae Murvai, seful Centrului Democratia, care se ocupa cu intermedierea acestor documente in judetul din vestul Romaniei. Solicitantii apartin unor paturi sociale diferite si au diverse nationalitati. El recunostea ca cei mai multi solicitanti sunt maghiari, dar s-au primit cereri si din partea unor romani, cehi, slovaci, nemti sau rromi.

O agentie din Targu Mures a intocmit dosare pentru 13.300 de oameni, preciza si Pro TV in aceeasi perioada. Articole similare au mai aparut anul trecut si in Cluj, Timisoara si alte orase importante din Transilvania.

————————————–

„Cetatenia nu e legata de nationalitate. Cetatenia maghiara este exact la fel ca cetatenia romana: iti confera drepturile si obligatiile prevazute in legile statului. Nu se poate spune ca daca esti cetatean dublu, esti frustrat de vreun drept sau privat de vreo obligatie.

Principala grija a celor care vor cetatenie maghiara este sa obtina pasaport maghiar, in acest fel fiindu-le mult mai usor sa-si gaseasca un loc de munca in strainatate.”

Nicolae Murvai – Centrul Democratia sustinut de Asociatia Nationala Maghiara din Transilvania, Arad

————————————–

 

 

Pasaport de la bunica…

 

Ana a obtinut recent cetatenia maghiara. De beneficiile acestui demers nu se va bucura ea direct, ci nepotul ei, care traieste la Londra.

„Eu am peste 70 de ani si nu m-am gandit pana acum sa incerc sa profit de avantajele pe care mi le-ar oferi cetatenia maghiara. Totusi, ca multi alti transilvaneni, provin dintr-o familie in care se vorbea ungureste in casa, desi mama mea era de origine germana, iar tatal polonez. Sper, daca se poate, ca actul pe care l-am obtinut sa fie de folos fiilor sau nepotilor mei, aflati acum in Regatul Unit”, ne-a destainuit Ana.

Ea a lucrat o viata ca profesoara de limba romana. S-a casatorit cu un barbat roman, iar copiii ei nu mai cunosc limba maghiara. Dar tatal ei s-a nascut in 1889, iar mama ei in 1906. Si ambii ei parinti au fost vorbitori de limba maghiara, traind pe un teritoriu aflat sub administratia fostului imperiu austro-ungar.

„Am dus toate actele in original la un traducator autorizat, iar mai apoi le-am depus in cea mai apropiata localitate de la punctul de trecere a frontierei. Oricine trebuie sa stie ca documentele pot fi depuse atat intr-o localitate maghiara oarecare, cat si la ambasada. Urmeaza un scurt interviu si apoi dureaza cam sase luni pana esti chemat pentru depunerea juramantului. Procedura este, deci, foarte simpla”, a concluzionat Ana.

————————————–

„Patria mea este pamantul unde m-am nascut: Romania. Daca vizitez o alta tara, am pasaport romanesc si sunt tratat cum suntem noi vazuti in tara respectiva. Ca atare, ma doare tot ceea ce ne face sa fim nedoriti, dupa cum ma bucura orice lucru de lauda.”

Eress Janos – un cititor al Revistei AS, cetatean roman de etnie maghiara

————————————–

 

 

Avantajele cetateniei maghiare

 

Pentru un maghiar cu acte in regula, viata in Regatul Unit decurge fara complicatii. Articolele din presa scrisa fac rareori referire la marunta comunitate maghiara din aceasta tara, iar localnicii nu par deranjati deloc de existenta imigrantilor originari din tarisoara est-europeana cu capitala la Budapesta. Locurile de munca sunt si ele extrem de usor accesibile pentru cetatenii maghiari. Si chiar „imposibilul” numar de asigurare obligatoriu, denumit National Insurance Number (NINo), este doar o simpla si banala formalitate pentru cei care dovedesc ca vin din Ungaria.

 

NINo pentru maghiari

Obtinerea NINo este o etapa dificila, uneori foarte greu de parcurs pentru romanii din Marea Britanie. Ei trebuie sa se supuna interogatorilor functionarilor britanici de la centrele Job Centre Plus si adeseori, acestea se sfarsesc prin deceptionante refuzuri. Pentru cetatenii maghiari din aceasta tara insa, numarul de asigurare poate veni prin posta si nu presupune niciun fel de eforturi din partea solicitantilor.

„Prima data sa ai o dovada de adresa”, este sfatul transmis prin intermediul unui forum online al romanilor din Marea Britanie, destinat celor care au cetatenie maghiara. „Trebuie doar sa dovedesti ca ai un loc de munca sau ca esti in cautarea unui loc de munca. Asta cu cautatul unui loc de munca se poate dovedi si cu scrisorile de refuz primite de la diversi angajatori la care ati aplicat; sunt bune si cele primite prin e-mail. Numai trebuie printate si gata”, se incheie succint intreaga explicatie referitoare la documentele necesare obtinerii NINo pentru maghiari. Iar procedura detaliata in continuare este si mai simpla… „In legatura cu interviul, am aflat ca nici nu trebuie neaparat sa te deplasezi pana acolo. Exista un formular, «CA5400 Application», de 7-8 pagini. Trebuie completat, atasezi copia de pe pasaport si in maxim o saptamana ai NINo.”

 

„Ungur” in Marea Britanie

Un roman ajuns recent in Anglia a povestit tuturor pe blogul personal cum a avut nevoie de doar cateva zile pentru a gasi o camera in chirie, a obtine un loc de munca si un National Insurance Number si pentru a-si cumpara o masina; si totul pe baza… unui pasaport maghiar.

„Luni, ne-am gasit chirie si ne-am mutat… in propria noastra camera. Casele de aici sunt mici, inghesuite una in cealalta, si toate-s cu caramida la vedere. Si toate au o curte mai mica sau si mai mica in spate. Chiria e 1.500 lire pentru toata casa, iar noi platim 470 pentru o camera.

Dupa ce ne-am mutat, zilele au trecut din ce in ce mai repede, aplicam zilnic pentru joburi si in cele din urma am gasit si primul job aici, ca sofer. Am avut noroc ca in Romania mi-am facut toate atestatele si cardul tahograf, asa ca aici m-au angajat rapid. Plus ca am avut cetatenia maghiara si asa am scapat de problemele cu care se confrunta ceilalti romani aici in UK. Si uite asa, la 10 zile dupa ce am aterizat aici, aveam si job. …Dupa inca o saptamana, am fost la interviu pentru NINo si ne-am dus din nou cu pasaportul maghiar, iar dupa fix 6 zile am primit scrisorile cu numerele noastre in posta. Fantastic”, remarca romanul in urma cu aproximativ jumatate de an.

————————————–

Cum se obtine cetatenia maghiara?

 

Documente necesare:

  • certificatul de nastere tradus in limba maghiara de catre un traducator autorizat;
  • certificat de casatorie / divort tradus in limba maghiara de catre un traducator autorizat;
  • documente care atesta existenta unui stramos de nationalitate maghiara sau care a fost nascut pe teritoriul Ungariei;
  • CV / rezumat in limba maghiara pentru a oferi informatii cu caracter personal, educatie si formare, experienta profesionala, hobby etc., atestand faptul ca persoana vorbeste limba maghiara (experienta profesionala nu joaca un rol important);
  • fotografie color dimensiunea ¾;
  • copia actului de identitate;
  • 3 formulare descarcate de pe www.allampolgarsag.gov.hu.

 

Procedura de obtinere a pasaportului maghiar

Documente necesare:

  • cardul primit de la consulat, dupa obtinerea cetateniei maghiare;
  • taxa de emitere pasaport.

————————————–

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!