Cum să impresionezi angajatorii britanici

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Muncă, Resurse joburi pe data 9 iunie 2016

uk_interviu job1

La prima vedere, un interviu de angajare pare a fi unul dintre cele mai stresante momente din viaţa unui om. Unii se pregătesc cu multe zile înainte, nu pot dormi, nu pot mânca şi îşi pun toate speranţele în acest pas important către jobul mult dorit. Alţii însă, ce-i drept mai puţini, dar mai norocoşi, privesc totul fără emoţii.

Psihologii sunt de părere că cei din urmă sunt şi cei mai predispuși să reuşească, pentru că se prezintă fără niciun stres şi atunci se vând pe ei înșişi la cel mai bun preţ. În teren, la faţa locului, lucrurile sunt ceva mai diferite. Specialiştii în domeniul recrutărilor vă predau lecţiile… Este bine să învăţaţi. La final, de ascultat, vă ascultă… angajatorii.

—————————————

Bine de ştiut

 

Specialiştii recomandă ca în momentul în care aplicaţi pentru o companie britanică, şi nu numai, ar fi bine să cunoaşteţi câteva informaţii despre aceasta. Cum ar fi: câţi angajaţi are, ce modele de persoane caută, ce strategii de market foloseşte etc. De asemenea, nu faceţi greşeli gramaticale în aplicaţiile on-line. Verificaţi de două ori înainte de a trimite aplicaţia.

—————————————

 

Opt lucruri ce nu trebuie menţionate în CV

Există posibilitatea ca şi o singură propoziţie din CV să vă ia şansa la un loc de muncă. Prima impresie pe care un angajator o are despre un candidat este prin intermediul CV-ului, care ar trebuie să vă reprezinte întocmai personalitatea şi experienţa, spun specialiştii în domeniu.

 1. Ce v-a displăcut la locul de muncă precedent. De cele mai multe ori, într-un interviu, angajatorul întreabă de ce aţi părăsit ultimul loc de muncă. Astfel, puteţi folosi acest lucru în favoarea dumneavoastră. O explicaţie prin care să argumentaţi că doriţi să activaţi într-o afacere care oferă alte perspective sau care oferă provocări şi care vă solicită mai mult, ar fi cea mai potrivită.
 1. Experienţă de muncă irelevantă. Locurile de muncă anterioare care nu au nicio legătură cu actualul post pe care aplicaţi nu ar trebui menţionate. Nu vor fi decât informaţii de umplutură pentru CV.
 1. Nu deformaţi adevărul în privinţa experienţei sau educaţiei. Dacă aţi lucrat sau nu pe o poziţie un anumit număr de ani, se poate verifica uşor printr-un telefon. Mai bine păstraţi-vă o atitudine pozitivă şi arătaţi ce puteţi face pentru acel loc de muncă. Nu e bine să spuneţi că aţi urmat cursuri, dacă realitatea este cu totul alta. Verificările sunt foarte stricte, mai ales în privinţa calificărilor superioare.
 1. Greşeli gramaticale. Acestea nu au ce căuta într-un CV. S-ar putea ca cel care analizează CV-ul să îşi facă o părere nu tocmai frumoasă despre dumneavoastră, care să includă apelative de genul leneş, needucat etc. Mai lăsaţi şi pe altcineva să arunce o privire pe CV.
 1. Cuvinte plictisitoare. Evitaţi să folosiţi aceleaşi expresii şi cuvinte precum „sunt o persoană dedicată, inteligentă, uşor adaptabilă etc.” Este bine să folosiţi cuvinte care să dea un pic de vitalitate CV-ului.
 1. Gânduri, cuvinte, idei negative. CV-ul nu ar trebui să conţină niciuna din slăbiciuni. Chiar dacă ştiţi că nu puteţi fi un lider, nu trebuie să specificaţi acest lucru. Păstraţi o atitudine pozitivă pentru ca şi cei de la resurse umane să simtă acest lucru în privinţa dumneavoastră.
 1. Scopuri care vă servesc numai dumneavoastră. Dacă vreţi să lucraţi într-un anumit domeniu numai pentru a căpăta experienţă, nu menţionaţi acest lucru. Sau numai pentru a vă ajuta să treceţi pe o poziţie superioară, încă o dată, nu menţionaţi. Angajatorii vor ca aplicanţii să se concentreze numai pe acel loc de muncă, scopurile personale fiind trecute pe locul secund.
 1. Starea civilă. Menţionând acest lucru deschideţi calea spre o serie de întrebări care v-ar putea pune în dificultate. Statul de „căsătorit/ă” s-ar putea să nu convină unor angajatori care au nevoie de persoane pentru care viaţa de familie să nu intervină în muncă.

—————————————

Ştiaţi că…

 

 • Există companii care pentru o singură greşeală gramaticală sau chiar pentru o singură literă care lipseşte dintr-un cuvânt vă resping CV-ul?
 • Dacă o companie vă cere să vă exprimaţi o părere sau vă cere să scrieţi o scrisoare de intenţie în maximum 250 de cuvinte, iar dumneavoastră aţi scris 251 de cuvinte, vă respinge CV-ul?
 • CV-ul trebuie adaptat pentru fiecare loc de muncă în parte pentru care aplicaţi?

—————————————

 

Sfaturi pentru candidaţi, de la un angajator britanic

Marie Parson este o britanică getbeget care lucrează de şase ani de zile într-o firmă de recrutare. Este manager şi toţi cei care muncesc pentru compania unde este angajată au trecut prin „întrebările” sale. Mărturiseşte că, uneori, pentru un angajator prima impresie cântăreşte mult. Astfel că îi sfătuieşte pe toţi cei care au interviu în viitorul apropiat să se prezinte încrezători în ei înşişi, dispuşi să înveţe şi zâmbitori.

„Sfatul meu pentru toţi cei care îşi caută de muncă este să cunoască standardul unui interviu. La fel ca în toate ţările, există un standard: cum să te prezinţi. În orice ţară se învaţă aceste lucruri de bază. Foarte mulţi dintre angajatori caută omul care să aducă cele mai multe beneficii companiei. Astfel că în timpul unui interviu trebuie să aduci în faţă calităţile care se potrivesc profilului pentru care ai aplicat, dar în acelaşi timp să nu cazi în extrema cealaltă şi să te lauzi cu ceva ce nu dobândeşti, pentru că aceste lucruri pot fi descoperite foarte repede. La un interviu trebuie să fii stăpân pe sine. Îmi plac oamenii care intră pe uşă şi sunt siguri. Uneori expresia feţei lor şi a ochilor îmi transmite «Am venit aici să iau acest job şi nu plec până când nu îl primesc». Ca angajator, acesta este un plus. Poate pe parcursul interviului descopăr că nu este 100% compatibil cu ceea ce căutăm noi, însă o atitudine pozitivă «Vreau să învăţ», «Pot să fac mai bine», «Vreau să cresc în carieră», cântăreşte foarte mult la un interviu. Dacă gândeşti negativ, dacă gândeşti că nu poţi, că nu vei trece de interviu, aceste lucruri le transmiţi şi celui din faţa ta. Au fost multe persoane care au aplicat la diferite joburi în compania noastră şi care mi-au spus că nu vorbesc limba engleză foarte bine. Însă, atât timp cât spui «poate engleza mea nu este 100% perfectă… dar învăţ, merg la şcoală, vreau această şansă şi voi demonstra că pot» contează mult”, este de părere Marie, manager pentru o firmă de recrutare.

—————————————

„Noi avem angajaţi din foarte multe ţări, precum Spania, Italia, Ungaria, Polonia, România, Brazilia etc. În compania noastră cel mai important lucru este să dăm oamenilor care merită… o şansă. Încă un lucru important este… dacă nu ai fost acceptat, nu trebuie să renunţi. Trebuie să încerci şi iar să încerci până reuşeşti. Un job pe care nu ai reuşit să îl primeşti nu înseamnă un eşec, ci o experienţă pozitivă.”

Marie Parson, manager pentru o companie de recrutare

—————————————

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “Cum să impresionezi angajatorii britanici”

 1. danz Spune:

  nu stiu de pe unde le-ati scos… Si punctul 8, e cel mai penibil. Casatoria intre homosexuali o promoveaza/? :))

Spune-ti si tu parerea!