Cum să „inventezi” un job nou

Articol publicat in sectiunea Curiozităţi pe data 6 mai 2016

queueing10

Giovanni Cafaro a „inventat” o nouă slujbă, statul la coadă pentru alții. I-a venit ideea într-o zi când stătea la coadă pentru a-și plăti o factură, informează The Economist.

„M-am gândit că aș putea să fac asta și pentru alții”, a spus el. Cafaro, un italian din Italia, tocmai își pierduse slujba așa că a început noul job cu mult entuziasm. A împărțit pliante și în curând a găsit mai mulți clienți gata să-l plătească pentru a sta la coadă pentru ei. Astfel a apărut o nouă slujbă intitulată „codista”. Mulți dintre clienții italianului sunt companii care preferă ca acesta să stea la cozi, iar angajații lor să-și petreacă timpul mai productiv.

Giovanni Cafaro are un contract standardizat, un salariu minim (10 euro pe oră înainte de deduceri), asigurare dată de stat (în cazul în care cade pe scări, explică el). De asemenea, Cafaro predă un curs de cinci ore pe Skype în care explică de ce documente este nevoie pentru un anumit lucru, semnături, taxe etc.

Potrivit Codacons, italienii petrec în medie 400 de ore pe an stând la coadă, ceea ce înseamnă că sunt risipite 40 miliarde de euro, potrivit estimărilor.

Este ironic, dar inițiativa lui Cafaro a dus la încă un nivel de birocrație. Cei care vor să-l angajeze trebuie să plătească contribuțiile sociale și să se ocupe de hârțogăraie, chiar dacă ei îl angajează doar pentru o oră.

Autor articol: Bianca Radulescu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!