Cum să mănânci cu bani puțini la Londra

Articol publicat in sectiunea Bani, taxe şi beneficii, Diaspora, Poveşti româneşti pe data 24 martie 2016

uk_piata taraneasca

Cât credeți că poate cheltui un român, săptămânal, pe mâncare? Poate fi o întrebare care s-ar potrivi perfect cu vorba românească „Câte bordeie, atâtea obiceie”. Și asta pentru că lirele care se duc pe cele necesare în frigider variază de la o casă la alta și de la o familie la alta.

Drept urmare, există români care spun că nu lasă mai mult de 30-40 de lire în magazinele, hipermarketurile sau piețele londoneze. Poate părea, la prima vedere, greu de crezut, însă ne-au povestit în detaliu cum procedează. Ei mărturisesc că au dovezi prin care să arate că „socoteala de acasă se poate potrivi cu cea din piață”. Trebuie doar să fii calculat și să ai o listă cu cele necesare în respectiva săptămână.

 

Legume și fructe la 1 pound

Binecunoscutele piețe de legume și fructe unde totul se vinde cu o liră sunt în topul preferințelor, spun românii care le frecventează cel puțin o dată pe săptămână. Totul arată bine, este proaspăt, în cantitate mai mare decât în celelalte supermarketuri și ce contează cel mai mult… sunt ieftine! Astfel că mulți sunt cei care pleacă de acolo cu sacoșile pline cu cele necesare pentru o perioadă de șapte zile. Sau chiar mai mult.

Laura, o româncă de 34 de ani din Galați, povestește că de șase luni de zile își face cumpărăturile în materie de verdețuri doar din astfel de piețe. Și se simte la buzunar, mai spune tânăra care se află în Marea Britanie de aproape trei ani de zile.

 

trimiteri-sus-4

Cuponiada şi alte tehnici fine pentru a ajunge cel mai mare economisitor din istorie

Greșelile altora, norocul meu

TREND ROMÂNESC: NE MUTĂM ÎN GARSONIERE?

Bătălia pentru supremaţie: tu sau supermarketul?

trimiteri-jos-4

 

„Înainte cumpăram totul de la Asda și cheltuiam destul de mult pe fructe, legume și alte verdețuri. Însă totul s-a schimbat de când ne-am mutat undeva în sudul Londrei și am descoperit că în fiecare weekend, aproape de casa noastră, este o piață imensă cu tot ce vrei. Toate fructele și toate legumele de care are nevoie oricine. Noi cheltuim câte 10 lire pe săptămână acolo. Cumpăr zece boluri: 6-7 cu legume și restul cu fructe. Și sunt boluri destul de mari. De exemplu, sunt patru vinete într-un bol sau șase dovlecei într-un bol sau 10-12 ardei într-un bol. Unul singur este suficient. Și așa ne facem porțiile de mâncare pe întreaga săptămână”, ne spune tânăra din Galați.

——————————————–

„Tot ce înseamnă carne cumpărăm în mare parte de la Makro. Un bax cu piept de pui, dacă nu mă înșel, cred că are la 5 kilograme, costă 19.99 lire. Îl punem în congelator și ne ajunge cam o lună de zile. Sunt aproape 20 de piepți într-un astfel de bax. Carnea tocată câteodată este la ofertă și cu șapte lire, luăm două cutii de 750 de grame fiecare. De multe ori găsim cutii cu copane, aripi, pulpe de pui la prețuri foarte avantajoase. Depinde… de obicei urmărim astfel de oferte.”

Laura, 34 de ani, despre magazinele cu produse la prețuri avantajoase

——————————————–

 

Ofertele LAST MINUTE de la Tesco

Alți români, altă modalitate de a vâna prețuri mici la produsele alimentare. Potrivit acestora, în unele hypermarketuri, precum Tesco sau Asda, există o parte dintr-un raion în care sunt aduse toate produsele ce urmează să expire în următoarea zi. De la pește, carne, salamuri, cașcaval, brânză topită și până la ouă și prăjituri.

„Pare ireal, dar de mai multe ori am văzut bătaie la raionul acesta. Pur și simplu, oamenii îl urmăresc pe angajatul care vine cu aceste reduceri, stau lângă el pe toată perioada în care acesta etichetează produsele. Trebuie să lipească niște etichete galbene pe fiecare cutie sau punguliță în parte și asta ia ceva timp… însă oamenii nu se mișcă de acolo. Și imediat ce pune produsele, care sunt la ofertă, pe raft, oamenii năvălesc și iau la grămadă. Uneori chiar ce prind în mâini. Pare ireal, așa cum am mai spus, însă chiar se întâmplă și este cât se poate de adevărat. Nu se întâmplă des, dar se întâmplă! Nu m-am gândit că voi vedea așa ceva. Însă, trecând peste povestea aceasta, și eu de multe ori trec pe la raionul acesta cu reduceri. Mai exact, este un colț în care sunt aduse astfel de produse care urmează să expire, termenul de valabilitate este la final și ca să nu le arunce, le reduc destul de mult. Și cred că este o idee ok. Sunt produse pe care le poți mâncă în ziua respectivă sau chiar în următoarea zi. Odată am luat un pui întreg care a costat o liră și 20 de pence, altădată am cumpărat pește, cârnăciori, ouă, prăjituri. Chiar ultima dată când am fost la Tesco, am luat de acolo spanac. O pungă era 30 de pence. Și am cumpărat vreo patru. Chiar și un buchet de trandafiri am luat, costa 10 lire și era redus la 75 de pence. Câteva flori erau ofilite și rupte, dar în rest arătau perfect. De multe ori cred că se merită să arunci o privire și la produsele aflate la reducere, chiar dacă termenul lor de valabilitate expiră curând”, ne povestește Crina, o româncă de 45 de ani din Suceava.

——————————————–

Pachetul de la serviciu

 

„Lunea, la serviciu, primul lucru pe care îl facem este să strângem bani. Punem câte 5-10 lire de fiecare, iar unul dintre colegi, suntem opt în total, merge la Morrison și cumpără câteva fructe, legume, cașcaval, brânză, șuncă, dar și cutii cu semi-preparate, cum ar fi lasagne, macaroane cu brânză și tot așa. Și astfel avem de mâncare toată săptămâna. Nu mai trebuie să ne trezim mai devreme să ne facem sandwichuri sau să ne punem mâncare la pachet. Asta e o variantă super ok din toate punctele de vedere…”

Nicoleta, 37 de ani

——————————————–

 

Totul la comun

Dacă aveți norocul să vă înțelegeți foarte bine cu cei cu care împărțiți casa, dar neapărat să aveți aceleași gusturi când vine vorba de mâncare, atunci puteți încerca varianta lui Raul, un român de 33 de ani din Iași. Tânărul ne povestește că… tot ce se găsește în frigiderul din locuința lui aparține tuturor celor din casă.

„Suntem cinci români în casă, două cupluri și un băiat de 26 de ani. Și suntem din zone diferite ale țării: Banat, Oltenia și Moldova, dar ne înțelegem de minune… în bucătărie. Ce ne-am gândit noi… să cumpărăm mâncarea la comun. Așa economisim și bani, dar și timp. Cum procedăm? Vorbim între noi și ne gândim cam ce am vrea să mâncăm. În funcție de decizii, cumpărăm carne de pui sau pește sau ambele. Sau doar carne de vită. Fetele, de obicei, se ocupă de mâncarea gătită, care ne ajunge cam vreo trei-patru zile. În plus, pe lângă cărnuri, legume, apă, băutură și ce mai avem nevoie, cumpărăm pentru fiecare ce își dorește: unu vrea înghețată, altul vrea prăjitură cu ciocolată, altul doar eclere și tot așa. Factura finală se împarte la cinci. Și credeți-mă că nu am dat niciodată mai mult de 30 de lire pe săptămână. Fiecare câte 30 de lire. Dar plecăm cu coșul plin, cu de toate. Nu ne lipsește absolut nimic. Avem cam tot ce ne dorim o săptămână întreagă. De la mic dejun la desert. Un exemplu concret, săptămâna trecută, am avut de pus fiecare câte 26 de lire. Bani pentru mâncare pentru o săptămână. Cu băutură cu tot, pentru că luăm și bere și vin, ce vrea fiecare. La noi chiar funcționează metoda acesta și economisim destul de mulți bani.”

——————————————–

„Când ești de unul singur sau în doi, nu prea ești organizat în privința asta. Am prieteni care cheltuiesc câte 60-70 de lire pe săptămână doar pe mâncare. Iau de toate, să fie acolo, dar jumătate aruncă. Fie se învechește, fie nu le mai place! Așa, când totul este la comun, ne îndemnăm unii pe alții când vine vorba de mâncare și nu mai ajungem să aruncăm nimic. Totul se consumă. Plus că gătim pentru toată lumea. Dacă eu vin mai repede de la muncă și colegul mai târziu, când face el duș, fac eu o omletă sau o salată… că poate, în următoarea zi, vin eu târziu și astfel gătește el. Oricum, în timpul săptămânii, facem doar mâncăruri rapide… ca să nu pierdem mult timp prin bucătărie.”

Raul, 33 de ani

——————————————–

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , , , , , , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!