Cum să nu mori la 21 de ani de cancer ovarian

Articol publicat in sectiunea Poveşti româneşti, Sănătate pe data 23 februarie 2015

Londra_Alexandra Maritoiu & Teodora Tomescu_manual vizual_cancer ovarian

 

În memoria Adelinei…

Adelina avea numai 21 de ani când s-a stins aproape pe neașteptate. A murit răpusă de cancerul ovarian doar pentru că nu a avut la dispoziție suficiente informații despre simptomele acestei boli perfide. Sfârșitul ei trist și nemilos a inspirat două studente românce din Londra să creeze primul manual vizual despre acest tip de cancer. Îndrumarul conține ilustrații și detalii despre semnele timpurii care trădează apariția bolii și poate fi consultat pe internet de către oricine accesând link-ul http://issuu.com/alexandramaritoiu/docs/ovarian_cancer_3.

Primul manual vizual despre cancerul ovarian a fost lansat la Londra de către Alexandra Marițoiu și Teodora Tomescu, două tinere originare din România care studiază Public Relations (PR) la University of Westminster din metropola de pe Tamisa.

Manualul a constituit practic proiectul lor terminal de la finele studiilor universitare și a fost parte a unei campanii de informare concepute de cele două tinere în legătură cu cancerul ovarian, o boală care face numeroase victime în întreaga lume.

 

Prima campanie, primul succes

Profesorii de la University of Westminster le-au cerut studenților din ultimul an de la Facultatea de Relații cu publicul să își dovedească abilitățile de viitori specialiști în PR, gândind o campanie de informare care să atragă atenția mass-mediei și a publicului larg. Iar Teodora Tomescu și Alexandra Marițoiu s-au aflat printre puținii studenți ai universității britanice care au reușit acest lucru.

Româncele au conceput un manual electronic prin care se atrage atenția asupra modului în care se manifestă cancerul ovarian încă de la începutul apariției bolii în corpul femeilor de orice vârstă.

Campania de informare lansată de ele a ajuns în paginile mai multor publicații tipărite sau electronice, locale și naționale din România. Iar manualul vizual creat de Teodora și Alexandra a fost preluat și mediatizat de mai multe organizații profesionale ale medicilor și fundații caritabile din România și Marea Britanie, prin intermediul website-urilor proprii și al rețelelor de socializare.

 

Două studente românce s-au întâlnit la Londra

Teodora Tomescu și Alexandra Marițoiu s-au cunoscut la Londra fără să bănuiască faptul că întâlnirea dintre ele va duce la conceperea primei lor campanii de PR și că aceasta avea să fie un succes.

Teodora vine din nord-estul României, în timp ce Alexandra este originară din vestul țării de la Carpați și Dunăre. Amândouă s-au stabilit în capitala Marii Britanii împreună cu părinții lor și sunt studente la University of Westminster, unde învață cum se construiește o campanie de PR.

„Suntem colege începând din anul doi de facultate”, ne-a precizat Teodora Tomescu. „Eu m-am mutat aici cu familia, imediat după ce am aflat că am fost acceptată la facultate. Alexandra a venit în Marea Britanie de și mai multă vreme, în urmă cu patru ani. Ea a început facultatea în România, înainte de a se stabili la Londra cu părinții. Apoi s-a transferat la universitatea unde învăț și eu. Și așa am devenit colege”, continuă povestea celor două românce spusă de Teodora.

————————————–

„La începutul studiilor mi-a fost mai greu la Londra pentru că trebuia să le explic tuturor colegilor de la facultate că, deși sunt din România, nu sunt de etnie romă, ci sunt româncă. Dar, în scurt timp, mi-am dat seama că reacția lor nu era motivată de rea-voință, ci se datora lipsei de informare. Acum m-am obișnuit. Am colegi și prieteni de peste tot din lume.”

Teodora Tomescu

————————————–

 

Proiect final

Alexandra și Teodora nu știau mai nimic despre cancerul ovarian în momentul în care au început să se gândească la tema unei campanii ce ar urma să devină proiectul lor final pentru terminarea Facultății de Relații cu publicul.

„Ca ultim proiect pentru facultate ni s-a cerut să organizăm o campanie care să ajungă să fie mediatizată. Trebuia să facem muncă de documentare și să fim creativi pentru a putea face un proiect multidisciplinar. Iar noi, în prima fază, ne-am gândit să încercăm să organizăm o strângere de fonduri printr-o campanie caritabilă”, ne-a dezvăluit Teodora.

Cele două românce au început munca de documentare în căutarea unei teme potrivite pentru campania de strângere de fonduri pe care urmau să o susțină. „Citind ziarele, am observat că există multe informații despre diferite forme de cancer, dar sunt extrem de puține despre cancerul ovarian”, își mai amintește Teodora Tomescu.

 

Pentru Adelina…

Ideea unui manual vizual prin consultarea căruia femeile din toată lumea să poată preveni extinderea cancerului ovarian a fost inspirată de amintirea Adelinei, o fată care a murit în România, la vârsta de 21 de ani, din cauza acestei boli.

„Adelina a fost o prietenă a Alexandrei”, spune Teodora îngândurată. Ea își amintește cum actuala ei colegă de facultate i-a povestit despre decesul fetei, care a avut loc oarecum surprinzător, în urmă cu doar câțiva ani, în România.

În ciuda faptului că cele mai multe cazuri de cancer ovarian sunt reprezentate de femei cu vârsta peste 50 ani, Adelina a încetat din viață la vârsta de 21 ani din cauza lipsei de informare despre simptomele bolii.

„La scurt timp după vacanța de Crăciun, îmi aduc aminte că Adelina se plângea de o senzație permanentă de balonare. La momentul respectiv am crezut că era din cauza consumului de alimente în exces de Crăciun. Dar senzația nu era din cauza mâncării. Era cancer ovarian”, dezvăluie Alexandra Marițoiu.

În încercarea de a ajuta alte femei aflate în aceeași situație, Alexandra și Teodora s-au hotărât să realizeze un scurt manual ilustrativ.

————————————–

„Felul în care a fost primit manualul vizual realizat de noi a fost o surpriză plăcută. Inițial ne gândeam că suntem prea mici pentru ca ideile noastre să fie luate în considerare aici la Londra. Dar, în final, campania noastră s-a dovedit a fi o idee bună.”

Teodora Tomescu

————————————–

 

În lumea medicilor

Cele două studente românce de la University of Westminster au intrat în contact cu o fundație ce luptă împotriva cancerului ovarian, au stat de vorbă cu medici și au consultat multă documentație de specialitate pentru a putea crea primul manual vizual despre simptomatica acestei boli.

„Am luat mai întâi legătura cu «Target Ovarian Cancer» (Lupta împotriva cancerului ovarian), o fundație națională britanică. Cei de acolo ne-au ajutat cu foarte multe informații despre modul în care se manifestă boala”, subliniază Teodora Tomescu. „Apoi fiecare dintre noi a stat de vorbă cu propriul GP (medicul de familie britanic – n.r.). Și de la ei am aflat multe despre cancerul ovarian”, mai precizează studenta originară din nord-estul României.

Documentarea a mai presupus ore îndelungate de navigare pe internet, după cum mărturisesc tinerele. „Numai etapa de strângere de informații a durat peste o lună”, punctează Teodora.

 

„Producție proprie”

Primul manual vizual despre cancerul ovarian a fost realizat în totalitate de româncele Alexandra Marițoiu și Teodora Tomescu. Cele două tinere ne-au povestit cum pe lângă faptul că au gândit integral conținutul acestuia, au muncit pentru a da o formă grafică atractivă proiectului lor.

Alexandra și Teodora au avut în același timp rolurile de fotograf și model pentru imaginile care apar în manualul disponibil acum pe internet. Ele s-au ocupat și de prelucrarea și ordonarea informației, pentru ca în final manualul să conțină informații accesibile, utile și bine organizate. Iar forma grafică a proiectului și formatul electronic al acestuia sunt tot rezultatul direct al muncii celor două tinere.

„Noi am făcut pozele, noi am gândit grafica, noi am făcut tot, cu toate că la început nu știam nici să folosim bine aparatul de fotografiat. Întreg proiectul a fost finalizat la începutul lunii ianuarie”, afirmă Teodora Tomescu.

————————————–

„Recunoașterea semnelor cancerului ovarian cât mai devreme este esențială. Cu toate că simptomele pot fi dificil de identificat, persistența acestora este un element cheie. Manualul vizual pare să fie o idee bună, prezentând într-un mod clar și creativ simptomele bolii. Astfel, aș sfătui femeile care au resimțit semnele ilustrate pentru mai mult de trei luni să discute cu medicii lor.”

Dr. Collette McAdams, medic generalist la Centrul Medical Hilltop, despre manualul vizual creat de Teodora Tomescu și Alexandra Marițoiu

————————————–

 

Succes în România și Marea Britanie

Primul manual vizual despre cancerul ovarian lansat la Londra de două românce a avut succes deopotrivă în România și în Marea Britanie.

Website-ul național de știri Ziare.com și mai multe ziare locale din nord-estul României au scris despre realizarea Alexandrei Marițoiu și a Teodorei Tomescu. Inițiativa lor a ajuns și în paginile publicațiilor de limbă română care apar la Londra.

Manualul vizual despre cancerul ovarian creat de Alexandra și Teodora poate fi consultat acum pe website-ul unei asociații de medici din Târgu Mureș, fiind preluat și de reprezentanții fundației britanice Target Ovarian Cancer.

„Noi l-am postat și pe rețelele de socializare Facebook și Twitter, de unde a fost preluat și de Asociația Medicilor Ginecologi din Marea Britanie. Am primit și felicitări din partea acestei asociații”, declară cu mulțumire Teodora Tomescu.

 

Cu gândul la viitor

Proiectul constând în campania de informare cu privire la cancerul ovarian realizat de Alexandra Marițoiu și Teodora Tomescu așteaptă nota finală din partea profesorilor de la University of Westminster.

„Am predat proiectul la facultate, dar încă nu am primit nota finală. Profesorii noștri analizează acum toate proiectele și așteptăm rezultatul. Dar după câte am discutat cu alți colegi, campania noastră de informare despre cancerul ovarian a fost printre puținele care au ajuns să fie promovate prin mass-media”, ne-a mărturisit Teodora Tomescu.

Cele două românce își fac planuri acum pentru cariera care le așteaptă după terminarea studiilor. „Am primit deja propuneri de colaborare din partea fundației Target Ovarian Cancer, cu care am conlucrat pe parcursul realizării proiectului. Ar fi important pentru noi să lucrăm pentru o asemenea fundație și cred că ar conta mult pentru cariera noastră viitoare”, adaugă în încheiere Teodora.

————————————–

Cancerul ovarian, un „ucigaș” tăcut

 

Cancerul ovarian este unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer, afectând zilnic tot mai multe femei. Descoperit în primele stadii, cancerul ovarian este tratabil și 95% dintre femeile diagnosticate au șanse mari de supraviețuire.

Majoritatea femeilor sunt diagnosticate cu cancer ovarian în stadiu avansat, când boala s-a răspândit în tot corpul. Astfel, numai 3 din 10 femei trăiesc mai mult de 5 ani, în ciuda îngrijirilor medicale primite. Operațiile sau tratamentul cu chimioterapie pot avea un efect benefic, dar șansele pentru a învinge cancerul cresc considerabil dacă boala este descoperită în primele stadii.

Există numeroase articole despre cancer, însă doar câteva sunt despre cancerul ovarian. Motivul pentru care cancerul ovarian nu ajunge în primele pagini ale ziarelor este pentru că unele femei nu pot vorbi deschis despre experiențele lor, iar altele nu trăiesc îndeajuns pentru a-și spune povestea.

Sursa: Comunicatul transmis de Teodora și Alexandra în care anunțau realizarea primului manual vizual despre cancerul ovarian

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!