Cum să plătești RCA mai ieftin

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 4 martie 2016

asigurarea RCACa să plătească mai puțin pentru asigurarea RCA, șoferii ar putea avea posibilitatea să își „șteargă” istoricul accidentelor auto. În prezent, companiile de asigurări majorează tarifele RCA pe baza daunalității clientului, scrie Gândul.info.

Un accident minor îi poate scumpi polița RCA unui șofer chiar și cu câteva zeci de procente. Ca să nu se mai ajungă la așa ceva, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) propune ca șoferii să își poată răscumpăra greșelile auto.

Dacă aleg să plătească pentru reparații în locul companiei de asigurări, incidentul este eliminat din istoric, anunță televiziunile de știri, potrivit Gândul.info.

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să oblige șapte dintre cele nouă firme de asigurări care emit polițe de asigurare obligatorie a autovehiculelor (RCA) să reanalizeze metodele folosite pentru stabilirea tarifelor RCA. Societățile de asigurare trebuie să justifice și modul de calcul al tarifelor RCA și apoi să transmită noile prețuri rezultate către ASF, a anunțat instituția. ASF cere ca remedierea problemelor să fie făcută în cel mult o lună.

Ca să își curețe trecutul, asiguratul trebuie să achite din buzunarul propriu despăgubirea care, altfel, ar fi fost plătită de compania de asigurări.

Dar, în cazul unor accidente minore, pentru șofer este mai profitabil să plătească reparațiile decât să achite pentru o perioadă lungă de timp o asigurare RCA mai scumpă.

Aceasta este una dintre propunerile înaintate de ASF pentru legea asigurărilor RCA. Autoritatea de Supraveghere Financiară vrea să grăbească și achitarea daunelor de către companiile de asigurări. Cele care vor întârzia ar urma să plătească dobânzi penalizatoare.

Prim-vicepreședintele Autorității pentru Supraveghere Financiară (ASF), Coca Constantinescu, a anunțat că se așteaptă la o scădere a prețului polițelor RCA, după ce va fi aplicată noua legislație.

Șoferii care vor dori să cumpere RCA doar pentru o lună vor trebui să încheie un contract-cadru cu firma de asigurare în baza căruia va fi apoi încheiată polița RCA.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!