Cum să salvezi vieți cu smartphone-ul

Articol publicat in sectiunea Social pe data 29 aprilie 2016

accident16Departamentul pentru Situații de Urgență din Ministerul de Interne a lansat o aplicație pentru telefoanele cu IOS și Android prin care utilizatorii pot primi alerte, pot învăța cum să reacționeze în situații de urgență și pot trimite fotografii sau filmări de la locul unui eveniment astfel încât dispeceratele să gestioneze cât mai bine cazurile care necesită intervenție rapidă.

„Acum noi îți cerem ajutorul. Instalează aplicația DSU. De fapt, ce ajutor cerem noi populației? Să fie pregătită”, a spus secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență din Ministerul Afacerilor Interne, citat de News.ro.

Aplicația este structurată în patru componente. Secțiunea de știri este cea prin care utilizatorul este informat cu privire la evenimentele care au apărut într-o zona geografică delimitată de el. În secțiunea informare, Inspectoratele pentru Situații de Urgență, Inspectoratul General de Aviație, Serviciile de Ambulanță, SMURD și Salvamont vor putea oferi informații de interes utilizatorilor aplicației DSU. De asemenea, în baza unui parteneriat încheiat cu agenția de presă News.ro, în secțiunea News Feed a aplicației DSU vor putea fi citite știri de ultimă oră din domeniul situațiilor de urgență sau care au legătură cu acest domeniu.

 

Alerte în timp real

O altă componentă a aplicației DSU este cea de alerte, în care sunt trimise în timp real notificări de tip „push” legate de avertizări meteorologice, drumuri închise, accidente grave și calamități naturale care apar într-un perimetru configurat de utilizator. Este pentru prima dată când o aplicație va grupa într-un singur loc toate informațiile despre situațiile de urgență.

Informațiile nu vor veni doar din dispeceratul de urgență către utilizator, ci și invers. Există o secțiune de raportare prin care fotografiile de la locul evenimentului pot fi trimise către centrul din care se gestionează aplicația. Oricine este martorul unei situații de urgență, fie că este vorba de inundații, alunecări de teren, incendiu sau accident rutier, va putea trimite fotografii și clipuri video către Departamentul pentru Situații de Urgență. Astfel, dispecerii vor ști amploarea unui eveniment și ce resurse este necesar să trimită la caz.

Fiecare raportare va putea fi făcută doar de utilizatorii care sunt autentificați, astfel încât să se diminueze riscul unor notificări false. În plus, fotografiile vor veni cu coordonate GPS și se va putea ști în timp real locul evenimentului cu o precizie destul de ridicată, astfel încât echipajele de urgență să nu piardă timp important căutând locul intervenției. Raportarea nu reprezintă un apel la 112 și vor fi folosite de personalul DSU pentru a veni în sprijinul echipelor de intervenție.

 

Educare

La patra secțiune este cea de educare a populației, care include un pachet de lecții referitoare la mai multe tipuri de situații de urgență. Unele dintre aceste cursuri sunt în format video, astfel încât utilizatorii vor putea ști, de exemplu, cum să acorde primul ajutor corect în diferite tipuri de cazuri medicale sau cum să se comporte în caz de cutremur.

Utilizatorii vor avea acces la zeci de articole despre comportamentul în caz de cutremur, inundații, incendii, acordarea primului ajutor și măsuri salvatoare rapide care pot fi luate în fața unei situații de urgență.

Secretarul de stat Raed Arafat a precizat că raportarea evenimentelor trebuie să se facă inițial la 112, acest sistem nefiind unul care să înlocuiască apelul la Sistemul Național Unic Apel de Urgență.

Aplicația DSU poate fi descărcată gratuit din App Sore pentru sistemul de operare IOS (cel utilizat de telefoanele iPhone) sau din Market / Magazin Play pentru telefoanele care rulează sistemul de operare Android.

„Lansăm o aplicație care momentan merge pe două sisteme telefonice, sistemul pe care îl folosește iPhone și telefoanele cu sistemul de operare Android urmând, sper în cel mai scurt timp, să intrăm și pe sistemul telefoanelor care folosesc Windows”, a precizat Raed Arafat.

Secretarul de stat a mai spus că dezvoltarea aplicației a costat 17.000 de euro, iar banii au venit din donațiile obținute de Fundația pentru SMURD, astfel că nu au fost utilizate fonduri din bugetul de stat.

Căutați „DSU” în Apple Store și în Google Play și descărcați gratuit aplicația.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!